Trastevere – Landsbyen i Roma

Trastevere - Roma - Dolcevita.no
Trastevere - Roma - Dolcevita.no
Trastevere - Roma - Dolcevita.no

Trastevere gir deg landsbyfølelsen nesten midt i storbyen. Det gamle jødekvarteret er folkeliv, restaurant-kos og pintrange gater - hvor du altfor lett kjører deg fast.

Vi gjorde én tabbe da vi bestilte hotell i Trastevere. Vi forsøkte å kjøre inn. Via en "zona pedonale". GPSen påsto jo at det var riktig. Det ble bare trangt og vanskelig. Nå kan vi vel regne med en bot i posten.
Men, tross alt: Med litt hjelp klarte klarte vi da å lirke oss ut igjen. 

Finn sted å bo

Grand Hotel Palace

Dette luksushotellet fra 1920-tallet ligger på Via Veneto i Roma, tvers overfor Den amerikanske ambassaden, og tilbyr gratis Wi-Fi overalt og rom med moderne art deco-design og designermøbler.

Hotel Santa Maria

Hotel Santa Maria ligger ved bredden til elven Tiber i Trastevere, et av de mest sjarmerende og autentiske nabolagene i Romas historiske sentrum.

Gran Melia Rome

Dette designhotellet ligger på en høyde ved bredden av Tiber, 800 meter fra Peterskirken og en 15-minutters spasertur fra Piazza Navona og Campo de' Fiori.

Leilighet: MyApARTsuite

MyApARTsuite ligger bare 1 km fra hjertet av Trastevere, og har leiligheter i minimalistisk design med gratis Wi-Fi. Det historiske sentrum av Roma er en 15-minutters trikketur unna.

Trastevere - Roma - Dolcevita.no

Flokete

Trastevere er en labyrint av trange gater. I middelalderen var de attpåtil delvis sperret av ”mignani”, deler av bygg som gjorde gatene så trange og kronglete at selv vanlige kjerrer ikke kom igjennom. Heldigvis ble de fjernet på slutten av 1500-tallet, men fortsatt er Trastevere noe helt annet enn resten av millionbyen.

Per pedes eller på sykkel

Trastevere er perfekt for å rusle. Kikke innom utallige småbutikker, dumpe innom trattoriaer og barer, snuble i skjev brostein – og komme ut på en solrik piazza der du oppdager at du har gått i ring. Igjen.
Lei en sykkel. Vi ble godt kjent i hele Trastevere på en times tid på den måten, og vi oppdaget både fruktmarkeder og små parker litt utenfor. I tillegg kan du ta turen opp eller ned langs Tiber. Trafikken er hektisk, men i hvert fall om det ikke er altfor mye folk, er fortauene… trange, men fremkommelige. Og du får tid til å oppleve alt smått og artig underveis. Om du ikke tar turen over elva.

Tett på alt

Trastevere er nemlig perfekt som base. Like innunder Garibaldihøyden; der kan du se Roma ovenifra, og du kan se kona Anita trekke pistolen.
Og det er kort vei til både Vatikanet og til absolutt-steder som Pantheon, Campo dei Fiori og Piazza Navona. Til og med Spansketrappene og Trevifontenen (husker du ”La Dolce Vita” med Anita Ekberg?) er innen rekkevidde.
Og – som i selve Trastevere – bruker du beina, kan du styre unna alt av trafikkaos og gå på oppdagelsesreise i smågatene hele veien underveis.

Folkeliv og masse mat

Det myldrer av folk i Trastevere, kanskje aller mest om kvelden. Restauranter og puber ligger tett i tett, det er gateartister og tett folkeliv.
Et lite mattips: Utvalget er så stort at det er lett å trå feil. Dropp spisesteder med innpiskere, store oppslag om turistmenyer – og steder uten meny på utsiden. Til lunsj kan derimot en ”komplett meny” være fint. Den gir deg forrett, hovedrett og drikke for 10-15 euro. Du får neppe de aller største gastronomiske opplevelsene der, men derimot en smak av mye godt du ellers neppe ville få smakt.

FAKTA - mer om Roma

Trastevere = ”trans tevere” - på andre siden av Tevere, eller Tiber som elva heter på norsk.
Like sør for Vatikanstaten. Opprinnelig etablert av etruskerne (750-500 f.Kr.), men etterpå overtatt av stadig flere fiskere og sjøfolk. Etter Romerrikets fall et samlingssted for jøder.
I dag et område fylt av små bygninger fra middelalderen – i tillegg til enkelte staselige villaer langs smale, kronglete brosteinsgater.
Største attraksjoner: Den overdådig dekorerte Bassilica Santa Maria in Trastevere, rett ved piazzaen med samme navn. Den botaniske hagen og Villa Farnesina med Rafaels englebilder er også verdt et besøk.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment