Agnone – Klokkebyen

Agnone - Dolcevita.no
Agnone - Dolcevita.no
Agnone - Dolcevita.no

Klangen fra Agnone har nådd helt til Norge. Den gamle landsbyen oppe i fjellene er full av liv, takket være blant andre en familiebedrift som har holdt det gående siden før slaget på Stiklestad.

Lokalet er som tatt ut av middelalderen. Eller kanskje fra et hjørne av Dantes inferno. Stort og nesten stummende mørkt: Det skimtes noen mystiske former, det hyler og hamres, og gnistene spruter ut bak en krumbøyd skikkelse bortenfor et stort hull i gulvet. Og det ligger en merkelig brent, støvete leirlukt over det hele.
– Velkommen til Marienelli! 

Finn sted å bo

Hotel Palazzo Della Città

Bygning fra 15-tallet i det historiske sentrum av Agnoen. Gratis WI-FI.

Borgo San Pietro

Dette bed-and-breakfast-stedet ligger i 2 historiske bolighus i Agnone sentrum. Her finner du romslige rom, gratis Internett og en takterrasse med utsikt over landskapet.

Hotel Il Duca Del Sannio

Rommene er utstyrt med gratis Wi-Fi og klimaanlegg. Noen av sommene har balkong med nydelig utsikt. Be om et slikt.

Leilighet: Il Baglivo

Il Baglivo ligger i den historiske delen av Agnone. Rustikk stil og godt utstyrt. Her er plass for 4 personer. Deilig terrasse. Gratisk Wi-Fi.

Agnone - Dolcevita.no

Skikkelsen med smilet hører så visst ikke hjemme i noe inferno. Pasquale Marinelli er selve bjellesjefen. I over 1000 år har familiebedriften produsert kirkeklokker for tårn over mye av verden. På gamlemåten. - Noe kan ikke moderniseres, fastslår han.

Så snart øynene har vennet seg mer til mørket, forstår vi hva han mener. Dampen og lukten kommer fra leirformer som står til avkjøling. Bortenfor en rekke bjelle i veldig ulike størrelser, jobber tre karer med en menneskefigur – og den krumbøyde karen med vinkelsliperen holder på å skjære ut emner til bokstaver og annen bjelledekor. Han må ha det mest moderne verktøyet på huset. Kanskje bortsett fra noe som likner motoren fra en Boeing 737.
- I ”turbinen” smelter vi bronsen til bjellene. Derfra renner bronsen ned i former, nede i hullet i gulvet, forklarer Marinelli. – Maksimalt to former ad gangen. Jeg skjønner allerede at prosessen foregår på omtrent samme måten som for flere hundre år siden. - Akkurat den samme. Ovnen er til og med kullfyrt, akkurat som før.

Gamle spor

Trolig var det kineserne som lagde de første klokkene, omtrent for 3000 år siden. På 500-tallet ble de for første gang tatt i bruk i kirker, men de første dekorerte utgavene dukket først opp et par hundre år senere. Selv om bjellene kan veie opptil fem tonn hver, er dette fint håndverk. Hos Marinelli har det gått fra far til sønn helt siden år 1000. - Det finnes fortsatt en bjelle som er så gammel, og den kommer utvilsomt herfra, i følge dagens Marinelli.

Sirlig håndverk

På bakrommet selve detaljarbeidet; en spe dame sitter under et skarpt lys og skjærer ut et lite kloster i relieff. - Dette er ikke tungt; materialet er vanlig voks, forklarer Nicoletta Verdone. Rundt henne er veggene dekket av hundrevis av former og avstøpninger. Hun forklarer hvordan det nye voksrelieffet skal festes på en naken gipsform av en bjelle. Gipsformen pakkes så inn  i leire. Når leira deretter varmes opp, vil voksen renne ut – og man har en negativ leirform. Leirformen er laget slik at man så kan skilles ytre og indre lag og ta ut gipsen. Vel sammen igjen, kan leirformen settes ned i hullet i gulvet – klar for å fylles med flytende bronse.
- Man får bare én sjanse, og selvfølgelig kan det gå galt, slår Pasquale Marienelli fast. Jo større bjellen er, jo vanskeligere er det; de er jo tunge. – Men uhell skjer nesten aldri. Vi begynner vel å kunne det.

På toppen

Agnone by ligger langs en fjellkam, som en borg over dalen, akkurat som de fleste andre landsbyer både her nord i Molise og i naboregionen Abruzzo eller Toscana for den saks skyld. Her var innbyggerne godt beskyttet mot angrep. Men til forskjell fra toscanske landsbyer, er ikke så mange av landsbyene her sør preget av turisme. Det betyr at de ofte er mindre pittoreske, men desto mer ekte og fulle av virkelig liv. Som en tusenårsbedrift som støper klokker.

Marinelli er alene i Italia; trolig finnes et dusin andre slike bedrifter i hele Europa. Norge har også sitt støperi – Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg. Men de har "bare" holdt det gående i seks generasjoner.

PS! Det skal finnes 3 klokker laget fra denne fabrikken her i Norge. Om noen vet hvor de henger fortell oss gjerne om det.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment