Arezzo – La vita é bella

Arezzo - Dolcevita.no
Arezzo - Dolcevita.no
Arezzo - Dolcevita.no

[Se video] Arezzo er stedet der Roberto Benigni fant ut at «La vite é bella», møtte sin «Principessa!» og hvor gamlebyen og distriktet rundt kan gjøre deg betatt.

Så det er sagt: Ikke la deg skremme av nye Arezzo; det er ikke de nyere delene som lokker folk. Dette handler om gamlebyen, shopping, et helt spesielt torg og om et fantastisk område – rundt byen.

Finn sted å bo

Graziella Patio Hotel

Graziella ligger i en tradisjonell bygning i Arezzos historiske sentrum, i nærheten av freskene til Piero della Francesca, og tilbyr rom med gratis Wi-Fi og Sky-TV.

Palazzo Rosadi

En hel diger villa i Monterchi med sengeplass til 12, svømmebasseng og nok plass omkring. Perfekt location for festligheter. 16 km fra Arezzo.

Hotel Continentale

Fra den møblerte takterrassen på Hotel Continentale har du utsikt over det historiske sentrum. Nær Arezzo jernbanestasjon og 5 minutters gange fra basilikaen San Francesco.

Leilighet: La Volta su Arezzo

Leilighet La Volta su Arezzo ligger 300 meter fra San Donato Cathedral i Arezzo. Godt utstyrte leiligheter med plass til 4 personer.

Arezzo - Dolcevita.no

Mercato grosso

Trenger du en toseters Lambretta med fly på forskjermen, en énarmet banditt, en gammel sang eller en veldig antikk steinportal? På antikkmarkedet i Arezzo finner man mye mer rart enn noe annet sted i Toscana – og kanskje en prinsesse eller en drøm på kjøpet.

Arezzo er mer sjarmerende i sol enn tåke, men uansett er det gamlebyen man må inn til. Her er både gammel atmosfære, moderne shopping og masse historie. Én av dem kjenner alle som har sett filmen ”La vita é bella”, kanskje den mest sjarmerende filmen som finnes fra 2. verdenskrig.
Om en italiensk jøde som holder motet oppe i både sønnen sin og konsentrasjons-brakka. Men lenge før han kommer så langt, støter han på sin tilkommende (og virkelige) kone – selvfølgelig på den skrånende piazzaen øverst i Arezzo. Og akkurat slik ser det ut der også i dag. Lite er forandret fra 1940 til innspillingen for noen år tilbake. Bortsett fra at det er det månedlige antikkmarkedet i dag.

Rekke-Vespaer og tinngudinner

Vi trodde det skulle fylle piazzaen. I stedet har de fylt opp bakker, veier, smug, piazzaer og butikker med alt fra nesten romerske steinportaler, enorme spisebord, nips, ballkjoler, platespillerstifter, sølvgudinnelamper, 2×1-seters-vespaer, briller, møllehjul og kommoder til… hverdag og fest. Det er mye fin stemning i slikt.
Anita falt for gudinnelampa. Far protesterte mildt. 1 000 Euro er drøyt for en brukt lampe, selv om den både er flott og av tinn. Fin var den.
Så hva reiste vi av gårde med fra Arezzo? Lite i bagasjen – annet enn en fin opplevelse rikere.

Sigarland

Vi bodde like ved Monterchi. Det er en av disse bittesmå idyllene som har sin egen lille kolle helt for seg selv. Egentlig var det en øy, men den historien og om da Hercules kom over fra Hellas en tur, får vi komme tilbake til.
Her i det innerste indre er man midt mellom Arezzo, Perugia, Siena, Asissi, Cortona og Sansepolcro. Dette er gammelt tobakkland. For det dyrkes mye tobakk også her på europeisk jord; Lucca-sigarer er kjent for kjennere som god, kraftig kost.

Markerte skyttere

Rundt omkring ligger små-landsbyer i hopetall, så vi oppsummerer raskt at om man tar sykkelen fatt, kan man komme i god form av en ferie her. Vi hørte skudd oppi lia i morges. Villsvinjakta er i full sving, og jegere med bikkjer gjør det de kan for å skaffe seg en rufsete «cingale» i fryseren. De vegvesen-oransje vestene de trekker i tyder på at de skyter på alt som ser ut som det rører på seg, men villsvin kommer visst også brått på – så det blir kanskje en del kjappe skudd fra hofta.

Skatter på marked

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment