Santa Maria di Castellabate: Havfruer og kattegap

Santa Maria di Castellabate i Campania

Santa Maria di Castellabate: Havfruer og kattegap

Santa Maria di Castellabate. Havfruer og kattegap. Se godt på bildet over. Det var her, ved Punta Licosa at Ulysses lurte sirenene i "Odysséen". Men både Ernest Hemingway og nå norske Line i Castellabate har blitt så betatt av området at de har blitt... blitt her.

Vi kom opp fra sør. Campania-kysten er en svingete opplevelse, men en ”sehr malerisches Wegstrecke”, som tyske ferdafolk ville sagt det. Små-landsbyer finnes i hopetall, lange strender under grønne åser – og så den herlig kuperte landsbygda innenfor: knusktørr og avsvidd om sommeren, men en opplevelse om du våger deg ut i virvaret av småveier.

En GPS er et ”must”

Ernest Hemingway camperte her i sin tid, det vil si i Acciaroli. Visstnok skal han ha skrevet ”Mannen ved havet” her. Uansett står havet og surfebølgene rett på her, og man kan godt forstå at akkurat dette stedet kunne inspirere forfatteren til en bestselger.
Vår alles Enrico Ibsen trivdes forresten også godt her. På i Napoli-bukta, eksotisk full av varme kilder, skrev han blant annet deler av Peer Gynt – heller langt fra Gjendineggen.

Santa Maria di Castellabate

Vakkert ligger kysten der med Castellabate og en lekker strand så langt du kan se...

Santa Maria di Castellabate

Vakkert ligger kysten der med Castellabate og en lekker strand så langt du kan se...

Palazzo Belmonte ligger idyllisk til ved sjøen i utkanten av Santa Maria di Castellabate. Overnattingsstedet har hage på 5 dekar og egen, privat sandstrand. Gratis Wi-Fi.

Resorten tilbyr rom og leiligheter ikke langt fra det Paestum og togstasjon. Alle med klimanalegg og balkong eller hage. Stort utendørs basseng med mye flott for ungene.

Savoy Beach Hotel ligger i Paestum, 200 meter fra sin egen private strand og 1 km fra de arkeologiske ruinene.

Boutique Home har flere leiligheter med plass til fire personer. Leilighetene er godt utstyrt og med balkong. Gratis Wi-Fi. Muligheter for sykkelleie, fisking og canopadling.

Palazzo Belmonte ligger idyllisk til ved sjøen i utkanten av Santa Maria di Castellabate. Overnattingsstedet har hage på 5 dekar og egen, privat sandstrand. Gratis Wi-Fi.

Resorten tilbyr rom og leiligheter ikke langt fra det Paestum og togstasjon. Alle med klimanalegg og balkong eller hage. Stort utendørs basseng med mye flott for ungene.

Savoy Beach Hotel ligger i Paestum, 200 meter fra sin egen private strand og 1 km fra de arkeologiske ruinene.

Borgby

Gamle Castellabate troner majestetisk på en topp over sjøen lengst vest på lisseknuten på Italia, midt på Campania-kysten. Det var en abbed som fikk æren for grunnleggingen, men som en lokalkjent sa: – Han skaffet i hvert fall byen et navn – abbeds-slottet. Castellabate er en middelaldrende by med bratte forhold og gater så smale at du lett når begge sideveggene samtidig. Ikke alle middelalderbyer er like; her er det gøy å gå seg bort i de kronglete passasjene. Er du heldig, får du også med deg en messe i basilicaen eller en prat med byfruene på torget oppe ved borgen. Frodige folk!

Katte-havn

Fiskerne syntes ikke det var så praktisk å bygge på toppene, selv om de var trygge for angripere der oppe. Så, i ”ny-byen” ved sjøen, Santa Maria, bygde de en havn, Porticati, med flotte bueganger. Med tidens tann og lette omskrivninger er det blitt til Porte delle gatte, altså katte-dørene – og navnet på byens beste pizzarestaurant: Le gatte – «kattene».

– Det var nok slik byen her nede startet. Heldigvis, kanskje, fikk den et mer kristent navn med tiden, forteller Line Prestmoen. Hun kom hit som første nordmann i 1993 etter å ha studert italiensk et par år, delvis i Italia. Nå driver hun Garden Riviera, et hotell med fire stjerner på like ovenfor sjøen. Line er for øvrig en av de som kan mye om sør-Italia – på norsk.

Ulysses og Odysséen

Da vi kom, visste vi ikke at Castellabate og nabobyen San Marco er udødeliggjort i selveste Odysséen. Det var like på sørsiden at sirenene – havfruene – lokket tapre sjøfolk rett i fortapelsen. Sjømennene kunne høre den vakre sangen deres gjennom brenninger og sjøsprøyt. De seilte etter lyden, men de visste lite om at den lille øya med havfruene var omgitt av en diger og livsfarlig grunne.

Skip etter skip gikk ned. Ulysses, derimot – eller Ulisse på originalspråket – lurte dem og kom seg unna.
– Det er en lang historie, men strekningen ut mot Isola di Licosa eller Punta Licosa er mest av alt et nydelig område, sier Line. Som heilnorsk turgjenger har hun veien ut dit som sin favorittrute.

– Det er noe hellig over stedet. Det står et flott fyr der, kysten er vakker, og for å ta vare på det og unngå at det blir forsøplet, er det fullt picnic-forbud. Bare utlendinger som bestiller båttur dit har problemer med å forstå at de ikke får gå i land. Men det er jo også ganske vanskelig.

Bananslang

40 grader er mye. Selv lokalfolk trekker inn i skyggen eller innendørs når gradestokken truer med å eksplodere.
– Juni er ofte den varmeste tiden her nede. Det sier Domenico, badevakt og restauranteier på stranda i Castellabate. Han er den eneste med norsk flagg (i riktige farger!) i flaggstanga. Ikke fordi det er så mange nordmenn her, men fordi han har bedt de beste gjestene sine ta med sitt ”bandiera” til ham. Tilfeldig er det nok heller ikke, Line har forlengst introdusert han for sitt nye hjemland.

Han forteller om en kyst som folk nordfra elsker, med glimrende forhold for bading, bølgesurfing, kultur og opplevelser. Kysten her er ett av en snau håndfull steder med fem seil i ”bandiera blu” – Italias rangering av vannkvaliteten. – Dykkermaske og snorkel åpner en verden du ikke får så mange andre steder i Europa, sier han – selv om han selv sverger til ruskevær og longboard.

– Mens august er den varmeste måneden lenger nord, kan det være ganske skiftende, men tørt i august. Da kjenner man ikke varmen. Tips folk nordpå om det, men si at jeg ikke trenger noe nytt norsk flagg. Det er allerede det største på stanga.
Klimaet har sine fordeler. Den kvelden gikk vi på bananslang. Den første klasen var moden. Det var St. Hans. De søteste, beste og ferskeste gule fruktene vi har smakt.

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Bilder fra Santa Maria di Castellabate

Kart

Santa Maria di Castellabate i Campania

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen