Santa Maria di Castellabate - Sørvestkysten

Havfruer og kattegap

Santa Maria di Castellabate i Campania

Santa Maria di Castellabate - Havfruer og kattegap

Det var her ved Punta Licosa at Ulysses lurte sirenene i "Odysséen". Både Ernest Hemingway og norske Line i Castellabate ble så betatt av området at de... ble.

Vi kom opp fra sør. Campania-kysten er en svingete opplevelse, men en ”sehr malerisches Wegstrecke”, som tyske ferdafolk ville sagt det. Små-landsbyer finnes i hopetall, lange strender under grønne åser – og så den herlig kuperte landsbygda innenfor: knusktørr og avsvidd om sommeren, men en opplevelse om du våger deg ut i virvaret av småveier.

En GPS er et ”must”

Ernest Hemingway camperte her i sin tid, det vil si i Acciaroli. Visstnok skal han ha skrevet ”Mannen ved havet” her. Uansett står havet og surfebølgene rett på her, og man kan godt forstå at akkurat dette stedet kunne inspirere forfatteren til en bestselger.
Vår alles Enrico Ibsen trivdes forresten også godt her. På i Napoli-bukta, eksotisk full av varme kilder, skrev han blant annet deler av Peer Gynt – heller langt fra Gjendineggen.

Borgby

Gamle Castellabate troner majestetisk på en topp over sjøen lengst vest på lisseknuten på Italia, midt på Campania-kysten. Det var en abbed som fikk æren for grunnleggingen, men som en lokalkjent sa: – Han skaffet i hvert fall byen et navn – abbeds-slottet. Castellabate er en middelaldrende by med bratte forhold og gater så smale at du lett når begge sideveggene samtidig. Ikke alle middelalderbyer er like; her er det gøy å gå seg bort i de kronglete passasjene. Er du heldig, får du også med deg en messe i basilicaen eller en prat med byfruene på torget oppe ved borgen. Frodige folk!

Katte-havn

Fiskerne syntes ikke det var så praktisk å bygge på toppene, selv om de var trygge for angripere der oppe. Så, i ”ny-byen” ved sjøen, Santa Maria, bygde de en havn, Porticati, med flotte bueganger. Med tidens tann og lette omskrivninger er det blitt til Porte delle gatte, altså katte-dørene – og navnet på byens beste pizzarestaurant: Le gatte – “kattene”.

– Det var nok slik byen her nede startet. Heldigvis, kanskje, fikk den et mer kristent navn med tiden, forteller Line Prestmoen. Hun kom hit som første nordmann i 1993 etter å ha studert italiensk et par år, delvis i Italia. Nå driver hun Garden Riviera, et hotell med fire stjerner på like ovenfor sjøen. Line er for øvrig en av de som kan mye om sør-Italia – på norsk.

 

Ulysses og Odysséen

Da vi kom, visste vi ikke at Castellabate og nabobyen San Marco er udødeliggjort i selveste Odysséen. Det var like på sørsiden at sirenene – havfruene – lokket tapre sjøfolk rett i fortapelsen. Sjømennene kunne høre den vakre sangen deres gjennom brenninger og sjøsprøyt. De seilte etter lyden, men de visste lite om at den lille øya med havfruene var omgitt av en diger og livsfarlig grunne.

Skip etter skip gikk ned. Ulysses, derimot – eller Ulisse på originalspråket – lurte dem og kom seg unna.
– Det er en lang historie, men strekningen ut mot Isola di Licosa eller Punta Licosa er mest av alt et nydelig område, sier Line. Som heilnorsk turgjenger har hun veien ut dit som sin favorittrute.

– Det er noe hellig over stedet. Det står et flott fyr der, kysten er vakker, og for å ta vare på det og unngå at det blir forsøplet, er det fullt picnic-forbud. Bare utlendinger som bestiller båttur dit har problemer med å forstå at de ikke får gå i land. Men det er jo også ganske vanskelig.

 

Bananslang

40 grader er mye. Selv lokalfolk trekker inn i skyggen eller innendørs når gradestokken truer med å eksplodere.
– Juni er ofte den varmeste tiden her nede. Det sier Domenico, badevakt og restauranteier på stranda i Castellabate. Han er den eneste med norsk flagg (i riktige farger!) i flaggstanga. Ikke fordi det er så mange nordmenn her, men fordi han har bedt de beste gjestene sine ta med sitt ”bandiera” til ham. Tilfeldig er det nok heller ikke, Line har forlengst introdusert han for sitt nye hjemland.

Han forteller om en kyst som folk nordfra elsker, med glimrende forhold for bading, bølgesurfing, kultur og opplevelser. Kysten her er ett av en snau håndfull steder med fem seil i ”bandiera blu” – Italias rangering av vannkvaliteten. – Dykkermaske og snorkel åpner en verden du ikke får så mange andre steder i Europa, sier han – selv om han selv sverger til ruskevær og longboard.

– Mens august er den varmeste måneden lenger nord, kan det være ganske skiftende, men tørt i august. Da kjenner man ikke varmen. Tips folk nordpå om det, men si at jeg ikke trenger noe nytt norsk flagg. Det er allerede det største på stanga.
Klimaet har sine fordeler. Den kvelden gikk vi på bananslang. Den første klasen var moden. Det var St. Hans. De søteste, beste og ferskeste gule fruktene vi har smakt.

Gode steder

å bo i/ved

Santa Maria di Castellabate

Bilder fra Santa Maria di Castellabate - Klikk!

Bli kjent:

Santa Maria di Castellabate i Campania

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å legge igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Scroll to Top