Sassopiatto/Plattkofel - Dolomittene
Rundt Sassopiatto 1
Sassopiatto/Plattkofel i Trentino-Alto Adige
Sassopiatto/Plattkofel - Rundt Sassopiatto 1
Dette er høyfjellsopplevelser for alle. Vi skulle få en små-ubehagelig overraskelse på 2700, men man takler sånt med litt gourmet-toppservice.
Vi fikk oss en små-ubehagelig overraskelse oppe på 2700, men alt slikt er som kjent lettere å takle med en gourmetlunsj innabords. Det får du i Dolomittene, – tøffe utfordringer og høy-komfort side om side.
Som vi har skrevet før: Dolomittene står som noen enorme, avbrukne søyler i landskapet, gyldne og forrevne på toppene, men med stupbratte sider som burde lokke frem gliset hos både basehoppere og fjellklatrere. Det gjør de da også.
Som Sassopiatto – Flatsteinen(?!) – en butt bauta av fjell omkring tre kilometer i diameter som er plantet på et platå drøyt 2000 meter over havet. Det er lite skog her, så du ser alt. Og den ruver nesten 1500 meter over oss, bare med noen litt lavere skar her og der.
Vi hadde hørt at det skulle ligge en hytte umulig plassert midt oppi et av dem, helt utpå kanten, men umulig å se herfra uten kikkert. Rifugio Demetz. Da vi begynte å gå, ante vi ikke at vi skulle få nødhjelp akkurat der.
Sassopiatto (til venstre)og Sassolungo (til høyre) - "Flatsteinen og Langstainen" - steinmassivet er ikke flatt, men kanskje langt, i hvert fall rundt. Mange av toppene ruver godt over 3000 meter til værs.
Lett start
Sol og god norsk sommertemperatur. Vi bestemte oss for å gå rundt massivet, Sassopiatto og Sassolungo, ”Langsteinen”, eller så langt vi ville før vi snudde. Rundt om vestsiden. Terrenget er lett, med Sassopiatto trygt opp til høyre og fantastiske daler som strekker seg milevis ut til venstre. Dette er ”Heidiland”, tilsynelatende rundt hele fjellet: Grønt, kortklipt gress over slake koller og rygger, og lysende hvite stier fram mellom en og annen hytte eller seterhus. Men altså dette enorme fjellet rett imot og over oss – og flere andre av samme sort noen kilometer eller mil til alle kanter. Likevel er altså terrenget lett.
Turstiene er brede og ligger nesten flatt langs lia. Når man da attpåtil kan ta gondolheiser opp hit til platået, som til Col Rodella og Passo Sella, da blir det lett for mange. Det blir folksomt. Her er folk med kropper i alle fasonger, gamle og unge, svært gamle og svært unge, høygravide og en med armen i gips. Men med så mye plass til alle turgåerne at du bare kan nyte, nyte, nyte sola, utsikten, brisen, blomsterprakten, kyr, sauer og geiter på beite og igjen fjellet over deg, fjellet som forandrer form og farge, lys og skygger hele veien mens du går.
Vannhull
Det er liten fare for å sulte i hjel i Dolomittene. Du forlater fort restaurantene ved Col Rodella, men neste baita – turhytte – dukker opp allerede etter tre kvarter. Folk koser seg i solveggen, med en tidlig, varm lunsj, en iskald øl eller kanskje et glass vin, noen steller til piknik på et pledd i hellinga på oversiden. Fortsatt både veldig unge og veldig gamle og nesten bare vanlige folk bortsett fra noen av det hardbarkede slaget som tviholder på vann eller sportsdrikk, overlevelsesmatpakke og noe som likner veldig på Kvikk lunsj.
Videre mot nordvestsiden av Sassolungo er det litt mer kupert. Men stien er laget til med trappelignende trinn så det er lett å ta seg frem. Et litt overvektig tysk par med tydelig høydeskrekk og vandrestaver strever seg forsiktig ned en av dem. En baby i meis sover seg derimot fort forbi oss alle. Andre vagler på en perfekt vannrett morenerygg ut mot dalen nedenfor. Kanskje følger de med på noen av klatrerne som bare så vidt synes som et par prikker opp mot en av de stupbratte toppene høyt der oppe.
Full forpleining
Tid for lunsj. Dropp matpakka hvis du skal nyte turlivet på italiensk. Vel fremme på Rifugio Sassopiatto (eller Plattkofelhütte) finner vi et ledig bord, og servitøren kommer med menyen. På italiensk og ladin, det tyskliknende språket de bruker her i nord.
– Noe å drikke? Selvfølgelig.
– Vann, ja da, og så litt vin til maten, kanskje?
Man blir litt overrasket, kanskje, men det er ingen grunn til å glemme gode vaner bare fordi vi er et par tusen meter oppe i høyden. Etter desserten er det kaffe, akkurat som hjemme i lavlandet. Og alt er perfekt tilberedt. Ingen hermetikk eller snarveier her. Og det er rimelig. Akkurat som ellers.
Jeg tar meg i å lure på hvordan hyttene klarer å servere alt sammen, særlig drikkevarer, fra brus, vin og øl til brennevin og perfekt cappuccino. Men forklaringen er enkel: En sirlig H av lyse småstein på flaten like nedenfor hytta forklarer at alt kommer luftveien. Slikt er ikke så strengt i Italia.
Tips: Musikk til fjells
Du har vel forstått at det ikke krever så mye å gjennomføre en fottur i Dolomittene. Alminnelig fysisk form og gode joggesko holder i massevis, i hvert fall i de slake områdene. I brattere terreng fungerer også joggesko, men bare om det er tørt.
For å finne frem, er det enkleste å kontakte det lokale turistkontoret. De kan fortelle deg hvor du finner den typen tur du ønsker – slakt/bratt, åpent/skog, servering/villmark, utsikt, overnattingsmuligheter og så videre – og ikke minst, hvilken heis du må ta opp. De kan oftest også bidra med enkle kart; mer detaljerte kart bør du innom en bokhandel for å finne, selv om de av og til også selges i heishusene.
Skaff et slikt, så slipper du overraskelser og misforståelser. Sjekk når siste heis går ned igjen. Det er forholdsvis greit å gå ned i dalen igjen, men ikke når du allerede har en dagsmarsj i beina. Spør også om det er noen arrangement i fjellheimen.
Ovenfor Canazei arrangeres for eksempel en egen musikkfestival med kjente artister, langt inni fjellheimen. Av det mer spesielle i juli 2011 var en flygelkonsert ved soloppgang, kun for dem som var veldig tidlig oppe.