Levanto – Den “hemmelige” sjette byen i Cinque Terre

Levanto - Cinque Terre - Dolcevita.no
Levanto - Cinque Terre - Dolcevita.no
Levanto - Cinque Terre - Dolcevita.no

Cinque Terre: Fem byer på rekke og rad. Men det stopper ikke der. Like bortenfor fortsetter det, et strekk som byr på bokstavelig talt større opplevelser.

Dette er ”Cinque Terre 2.0”. For viderekomne. Som krever litt mer, men som også gir mye mer tilbake. Vi har gått alle de fire etappene mellom de fem byene i Cinque Terre flere ganger, men turen fra den sjette byen var noe helt annet.

Finn sted å bo

Villaggio Turistico Costa Morroni

Costa Morroni ligger midt i åsene utenfor Cinque Terre nasjonalpark, og tilbyr et utendørsbasseng, en snackbar og selvbetjente boenheter. Noen av leilighetene har massasjebadekar eller dusj.

Hotel Al Terra Di Mare

Al Terra di Mare ligger omgitt av vingårder og oliventrær ovenfor Levanto, porten til Cinque Terre. Dette miljøvennlige og solcelledrevne overnattingsstedet er bygget som en ligurisk landsby. Rommene har gratis Wi-Fi og klimaanlegg.

Grand Hotel Villa Balbi

Denne historiske villaen ligger bortgjemt i en frodig hage med middelhavsvegetasjon, og kan tilby utendørsbasseng. Det ligger på kysten av Sestri Levante, og har utsikt over Tigulliogulfen.

Leilighet: Riviera Apartments

Riviera Apartments ligger i sentrum av Levanto. Her får du gratis Wi-Fi og selvbetjente leiligheter. Stranden ligger 100 meter fra overnattingsstedet. Leiligheter med plass for 4-7 personer.

Levanto - Cinque Terre - Dolcevita.no

Opp-opp-opp

Levanto ligger ved sjøen litt nord for ”De fem byene”. Men selvfølgelig går det sti også herfra; den ble anlagt lenge før både biler og turister turet inn her. Selv en sval vårdag blir man god og varm godt før man er ute av byen, før bukta med strand, barer og en sykkelvei (det er en egen historie) forsvinner bak deg.

Først virker det litt rart. Man hører biler ikke så langt unna, man passerer et og annet bed & breakfast og dessuten noen hundre meter med asfalt før sivilisasjonen endelig slipper for alvor. Og det går fortsatt oppover.

Sommerfugl og firfisler

Bilduren stilner, fuglene kvitrer, man hører bølgesuset mot klippene et sted nedenfor og en fiskebåt dunke avgårde et sted langt ute, det er blå himmel og vårvarmt og knapt nok et menneske å se. Det skulle de visst, alle de som flokker seg i gradvis tettere kø på stiene bare litt lenger sør. Stien vår klatrer videre under tette trekroner, det er kjølig i skyggen. Men så kjenner man en varm vind, og man er ute i lyset. Havet brer seg stort utenfor, en sommerfugl virrer forbi og firfisler piler stadig på kryss og tvers foran føttene våre på den solvarme stien. Akkurat den er røffere enn i Cinque Terre. Mindre tilrettelagt, heter det vel. Ofte steinete, bratt, man må se seg litt for. Dette er en tur for gode joggesko, lette klær og nok drikke.

Skinnende blått

Etter en ny bratte gjennom en mørk skog fornemmer vi at vi er heeelt på kanten. Nede mellom trærne lyser noe absurd blått. Så, plutselig er det åpent: Vi står på en avsats; kanskje 200 meter nesten rett under oss ligger en nydelig badebukt, fullstendig utilgjengelig uten båt. Havet utenfor glimter i blåturkis. Og det strekker seg mil etter mil utover mot det som må være Portofino i nordvest og langt forbi Portovenere i sør. På virkelig klare dager kan man se alpeene mot Frankrike og fjellene på Korsika.

Vi går videre. Holder høyden, langs stien merket som nummer 1. "Highway 1". Gjennom ganske urørt natur, hele tiden med stillheten, havet og en spesiell lukt av urter, blomster, skog og jord. I en li holder to karer på å restaurere et gammelt gårdsbruk. Én av dem synger en gammel italiensk sang. Gården ligger bare en drøy times gåing fra Monterosso. Vei har det aldr vært hit, men vi nærmer oss.

Kysten til fots

På en høyde ser vi dem: Alle de fem byene i Cinque Terre: Monterosso al mare i bukta nærmest, så Vernazza, Corniglia på toppen bortenfor, deretter Manarola og Riomaggiore. Campiglia på en topp bortenfor der igjen, skal også være mulig å nå til fots, og også Portovenere på pynten sør for La Spezia. Vil du, kan du nærmest gå hele Liguria-kysten til fots.

Turen startet nesten lengst sør i bukta ved Levanto. Vi tok toget dit. Man går opp en trapp ved et pussig, blått hus. Fra Monterosso tar man første vei til venstre innenfor Hotel Palme.

Det er en praktfull tur, bare husk at den krever mer enn de berømte ”terre-stiene”. For oss tok det drøyt to og en halv times effektiv gange. Men vi traff også folk underveis, også et par familier med 8-10 år gamle barn. Ta med litt mat, så kan man nyte en hel dag underveis i et område de færreste vet om – litt bortenfor stimen.

Fra Levanto til Monterosso al Mare

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Fly
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment