Mòdica: Barokk by med sjokolade- og ølkultur

Modica i Sicilia

Mòdica: Barokk by med sjokolade- og ølkultur

Mòdica - Barokk by med sjokolade- og ølkultur. Mòdica er de 100 kirkers by, men det er kjøkkenet og gjestfriheten vi kommer til å huske best.

Modica

Energisk fiskehandel med kasser fulle av alt godt man kan trylle frem. Det jeg ser på som akvariefisk (ganske små) er rene delikatesser.

Modica

Energisk fiskehandel med kasser fulle av alt godt man kan trylle frem. Det jeg ser på som akvariefisk (ganske små) er rene delikatesser.

San Giorgio Hotel

God utsikt over Modica og kun ett minutts gange fra katedralen San Giorgio.

Modica Palace Hotel

Flott hotell med utendørs basseng i et parkanlegg. Flere typer rom.

Pietre Nere Resort & Spa

Pietre Nere Resort ligger like utenfor Modica, luksuriøse rom, elegante omgivelser og utendørsbasseng. Kostnadsfri Wi-Fi.

Cambiocavallo Unesco Area & Resort

En flott residens, rolig beliggende i åpent landskap. 15 minutters kjøring til Modica og like lenge til nydelig strand.

San Giorgio Hotel

God utsikt over Modica og kun ett minutts gange fra katedralen San Giorgio.

Modica Palace Hotel

Flott hotell med utendørs basseng i et parkanlegg. Flere typer rom.

Pietre Nere Resort & Spa

Pietre Nere Resort ligger like utenfor Modica, luksuriøse rom, elegante omgivelser og utendørsbasseng. Kostnadsfri Wi-Fi.

Mòdica er de 100 kirkers by, men det er kjøkkenet og gjestfriheten vi kommer til å huske best.

Men – én fin opplevelse først: Vi hørte en fantastisk musikk, gikk etter lyden og sto ganske plutselig bakerst i skipet på en kirke. En stor kirke. Vi ble bare stående å lytte, for musikken strømmet mot oss. Det rare var at den var så fengende; den svingte på en annen måte enn det salmer skal. Selv 12-åringen vår syntes ”Det var jo kult. Akkurat som pop-musikk!” Og det ble ganske snart klart at orgel-gitar-rocka kirkesang var helt hverdagslig.

Flat mat

Vi hadde selvfølgelig hørt om den sicilianske pizzaen. Siden øya en gang var en del av kongeriket Napoli – verdens midtpunkt for pizza – skulle ha god greie på tynnstekt mat her også. Men det dukket opp atskillige uvante typer: Pizza med både and og heste-salami sto på menyen.
– Men det er ølet som er mest spesielt. Dette må dere prøve. Birra artiginale siciliana; vi fikk det i går, forklarte servitør Piero med en iver langt over det vanlige. Som testpiloter takker man ikke nei, og øyeblikket etter ser vi Piero jobbe opp korken på en champagneflaske.

– Birra? Vi skulle vel ha øl, ikke champagne…?

– Si! Selvfølgelig, sier Piero. – Vi lager det på slike flasker for å holde på trykket. Og så må dere riste opp bunnfallet til slutt, litt forsiktig, så dere får med all den gode aromaen.

Litt bakvendt å riste ut ølet, kanskje, men du verden! Fantastisk!

Og Piero kan fortelle at Sicilia er kjente og stolte over sitt ”hjemmelagede” øl. Småskala-produksjonen er en utbredt idrett på øya. Han forteller villig vekk, også at han jobber som guide på si’, og at på mandag har han fri, og hvis vi har lyst, kan han ta oss med rundt og vise litt av alt det flotte som er i området. – Ikke bare Mòdica, selv om byen er flott, men også områdene rundt. Har vi lyst? Lyst ja, men i dag er det torsdag, og vi reiser dessverre søndag.

Piero gir oss navn og mobilnummer for sikkerhets skyld, i tilfelle vi skulle ombestemme oss eller lure på noe etterpå. Det er bare å ringe.

Venner

Dette er kanskje det beste med Sicilia. Gjestfriheten og åpenheten. Bestiller du kaffe, får du minimum et glass vann ved siden av. På overnattingssteder er de ikke så nøye med småtterier i minibaren, og de stiller gjerne med frukt og drikke. På CambioCavallo fikk vi også en spesiell hjemme-følelse. Frokosten foregikk rundt ett passe stort bord. Man blir kjent med både rom-naboer og såkalte ansatte på den måten.
Vi husker fortsatt navnet på alle vi møtte.

Sjokoby

Mòdica kaller seg en sjokoladeby. De har egen sjokoladefestival, omtrent som i Perugia. Men Mòdicas søtsaker er kanskje enda mer spesielle, selv om begge er jevnbyrdige som lokkemat for turister.

– Sjokoladen vår er unik. Den er slik den ble laget i latin-Amerika for flere hundre år siden, forklarer Lucinda, selger i en av sjokoladebutikkene i Mòdica. Det skal ha vært en religiøs orden med sans for livets goder som tok med seg oppskriften til Portugal og Spania og så til Mòdica i Italia. – Både fremstillingen, smaken og konsistensen er helt spesiell. Blant annet blir massen aldri varmet opp til mer enn 35 grader, så alt sukkeret blir aldri løst opp. Akkurat slik de gjorde det på 1500-tallet. Godt? – Å, jo da, smaken er det lite å si på, men liker alle den småkornete konsistensen? – Smaken ville kanskje bli den samme om man varmer den opp mer under produksjonen. Men da mister den også noe av det unike. Det skal gjøres på gamlemåten.

Krybbe med fisk

Ovenfra ser Mòdica ut som en eneste stor julekrybbe på kveldstid. Små lys fyller hele lia. Byen er ganske stor, men hele stor-sentrum er av den gamle typen. Trange, bratte, krokete, bil-ufremkommelige gater med bare lyse mur- og steinhus er varemerket. I tillegg til atskillige barokk-fasader, selvfølgelig.

Det var like oppi en av disse gatene vi dumpet oppi en kiosk-stor fiskebutikk med herlig oppstilt sjømat – i enkle isoporkasser. Med ivrige signoraer på middags-shopping og en fiskehandler som tydeligvis overtalte 3-4 ad gangen til å velge riktig. Plutselig sør han hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. – Du har kamera, ja? Ta et bilde av kona mi også!

Jeg lurer på hva noen yngel-store småfisk er.
– Ja, de må du smake på. De er gode rå også. Og så må du prøve denne reka. Ikke bry deg om du skal kjøpe noe. Bare smak!

Fin fyr. Pussig fisk. Men merkelig god.

 

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Bilder fra Modica

Kart

Modica i Sicilia

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen