Orvieto - Midt-Italia

Byen med en underjordisk by under byen

Orvieto i Umbria

Orvieto - Byen med en underjordisk by under byen

Orvieto er en sveitserost, én etasje ned: Under de koselige gatene finnes kilometervis av ganger og rom for alt fra olivenpressing og matlagring.

Orvieto er som en sveitserost. Du ser det ikke om du bare rusler gatelangs i denne koselige byen, men det finnes kilometervis av ganger og hundrevis av rom du kan gå inn i – bare du går én etasje ned.

Orvieto ligger majestetisk på en høy sandsteinsklippe, og den har alltid vært lett å grave i. Derfor startet etruskerne. De lagde seg lager, arbeidsrom, ”tomber” og passasjer noen få meter ned under bakken. Og mange er fortsatt i bruk i dag.

Undergrunns-press

Man kan gå inn like bortenfor duomoen. Under den er heldigvis alle hulrom fylt igjen; andre steder har enkelte falt sammen. Men de fleste har stått i et par tusen år.
Det første man kommer inn i, er en olivenmølle. Det virker litt bakvendt,  men her er både gamle steinkar for knusing av frukten og fundament for flere presser. Litt vittig er det jo, at mattene som italienerne bruker mellom lag på lag med knust oliven-”pasta” i dag, ville passet fint inn i etruskernes ”maskineri”.

Underlys

Det er 2-5 meter under taket og god plass. I noen rom har de til og med hogd vinduer ut i dagslys; fra utsiden ser det sikkert ut som små, firkantede huler midt i bratte bergveggen. Det er svalt og tørt, ingen slike lukter som man forbinder med huler, og den bleke steinen gjør det ganske så lyst og trivelig her inne.
– Det var sikkert enklere å bygge hus oppå bakken, men den store fordelen her i undergrunnen, var en stabil temperatur på 15 grader, forklarer Deborah. Hun er kjentmann her nede og forteller villig vekk om brenning av terracotta, mat-konservering og annet som etruskerne syslet med – altså i god tid før romerne tok over.
Hun tar oss med gjennom en labyrint av ganger, til små haller, rom med vaskekar hogd inn i fjellet og med vegger fulle av skoeske-store hull. Det var kjøleskap på etruskisk.

Unik brønn

Det mest imponerende – og merkelige – er likevel et par hull i gulvet. Det merkelige er både at de kommer oppe fra dagslyset, som et rør av en takluke og så fortsetter ned gjennom gulvet, men også at de er så nøyaktige i formen. Et rektangel på omtrent 90×40 centimeter, nøyaktig skåret både over og under oss. Det imponerende er derimot dybden. 92 meter ned måtte de for å være nede i sikre vannårer.
Og det holdt bra. Én gang ble etruskerne her beleiret i to år uten å slippe opp for mat – men en fæl tørke satte en stopper for motstandskampen.

Ruller opp

Orvieto i seg selv er en slik by man gjerne vil bli lenger i. Man parkerer utenfor, nedi bratta, så å si, og tar underjordiske rulletrapper opp mot sentrum. Det er faktisk et genialt svar på spørmålet ”Hvordan gjør vi bysentrum rolig og bilfritt, men samtidig lett tilgjengelig for turister og andre?” De har gjort det samme i for eksempel Siena og Perugia. Sentrum, gamlebyen, består av gamle, romslige gater uten biler.

Her er det tre ting

Du ikke kommer utenom: Duomoen: Har du sett den i Siena? Duomoen i Orvieto er kanskje omtrent slik som seneserne ønsket seg sin, før de gikk tom for penger. Denne er også lysere – men ikke så flott dekorert som Siena-duomoen.

Isen: Det er mange isutsalg, og konkurransen er tydeligvis knallhard. Spar litt apetitt før du entrer byen.

Teateret: Dette er lett å gå forbi, men går du inn, får du se noe ganske annerledes enn La Scala. Teatersalen er én ting, med gallerier i flere etasjer, men også med et enormt, malt sceneteppe som en lokal kunstner malte på en måneds tid – for noen hundre år siden. Men få med deg siderommene. Du finner lett det gule og blå rommet, men alt det andre der, er det som virkelig gjør teateret til noe helt for seg selv, og noe som er verdt et besøk nettopp når det ikke er noen forestilling.

Vinkjeller og tilfluktsrom

Går du på restaurant i Orvieto og får en sval flaske fra vinkjelleren, kan den i virkeligheten bli hentet fra en gammel etruskerhule. Det finnes mange hus i Orvieto med slike rom fortsatt i bruk.
Under 2. verdenskrig var siste gang det ble gravd nye hulrom under byen. Forståelig nok har det vært forbudt siden lenge før det.
– Planen var kanskje å bruke det som tilfluktsrom, forteller Deborah. Det vet man ikke helt sikkert. – Det man vet, er at folk gjemte seg her. Og også at de kom på bedre tanker da bombene begynte å falle. Ingen var garantert mot at det samme ikke kunne skje med huletakene.

Bli kjent:

Orvieto i Umbria

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å legge igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Scroll to Top