Portovenere – Fargerik barrikade og arena

Portovenere - Dolcevita.no
Portovenere - Dolcevita.no
Portovenere - Dolcevita.no

Som en mellomting mellom et fort, Cinque Terre og bryggene i Bergen, og med navn etter skjønnhetens gud.  Portovenere byr på genial pesto, et romersk tempel og olympiske roere.

Portovenere står på verdensarvlisten, og turister har valfartet hit i alle år. Her finner du trange brosteinsgater, smug, hyggelige restauranter og små, lokale butikker barer. Men du kommer kanskje ikke så langt; å parkere i sentrum kan være umulig.
Men bare parkér litt utenfor, og gå inn. Da får du med deg utsikten langs sjøen (kanskje et seilskip er på vei inn), strendene (med lokalfolk som er ute og bader) - og denne fargeklatten av en by som dukker opp rundt siste sving: 

Finn sted å bo

Grand Hotel Portovenere

Dette hotellet ligger ved Portoveneres strandpromenade, og har en terrasse med utsikt over den lille havnen og øya Palmaria. Hotellet befinner seg i et kloster fra 1600-tallet, bare noen få meter fra sentrum av byen.

Royal Sporting Hotel

Sjønære Royal Sporting Hotel ligger i et rolig område med utsikt over det vakre landskapet i Golfo dei Poeti i Portovenere. Hotellet tilbyr en restaurant med panoramautsikt, et sjøvannsbasseng og en tennisbane.

Hotel San Terenzo

otel San Terenzo har utsikt over Lerici-bukten og landsbyen San Terenzo, som har et slott fra 1400-tallet. Her tilbys en terrasse med panoramautsikt og rom med aircondition og gratis Wi-Fi. Avgiftsfri, privat parkering tilbys 700 meter unna.

Leilighet: Francesca

Leiligheten Francesca ligger sentralt i Le Grazie bare 250 meter fra stranden og  3 km fra Portovenere. Selvhushold og godt utstyrt. Godt utgangspunkt for fotturer til Mounte Muzzerone.

Portovenere - Dolcevita.no

Barrikade

Bak flust av små fritids- og fiskebåter i bybukta ligger den: Gule, rosa, blå, grønne, røde og beige hus, smale og så tett i tett at ingen kommer imellom. Og da har du kanskje skjønt hvorfor:
Husene er bygd som et fort. De VAR et fort. En barrikade mot inntrengere. Lenge før turistene, var det nok av skumle typer og pirater som kom på besøk.

- Små doser

Langs sjøen ligger en grovsteinet promenade, herlig vakker selv i loddent vær. Med båter, unger, folkeliv og lokale kunstnere som maler og selger sine vakre minner herfra.
Men kom deg opp i den bratte hovedgata bak "fortet". Der venter små butikker, restauranter og lokale spesialiteter. Også en av de beste pestoen vi har smakt (utenom vår hjemmelagde pesto, da). Karen som serverte og solgte godsakene gjennom en luke, pekte stolt inn mot kjøkkenet bak, der basilikum, pinjenøtter og olivenolje ble håndtert i små doser.
- Man kan ikke lage mye ad gangen hvis det skal bli virkelig godt, slo han fast.

Majestetisk på odden

Bortenfor havna, barene, noen enorme kaktuser og noe som likner et stykke molo, ligger det aller flotteste i Portovenere: En liten, stripete kirke på steinodden som stikker ut og opp som et fyrtårn mot vest. San Pietro. Selve Peterskirken - og rundingsbøyen for sjøfarende med kurs for Portovenere. Med en liten borg ved siden av.

Gå bort hit. Da får du plutselig utsikten nordover, helt mot Cinque Terre, gjennom arkene i muren. Det sies at stedet er aller flottest i ruskevær, når bølgene og drevet fra sjøen pisker over hele odden. På det verste slår bølgene helt over kirken, sies det.
I godvær bør du heller stavre deg ned mot sjøen på nordsiden, mot hulene og sjøen der.

Venus' havn

San Pietro er  bygget samme sted som en kirke fra det 5. århundre, og før det: I gulvet i den nederste delen kan du fortsatt se rester av det tempelet romerne bygget her. Og før det igjen var det trolig et hedensk tempel akkurat her på pynten...
Men navnet - Porto Venere, som de skrev tidligere - kom med romerne. Venere på italiensk er Venus, skjønnhetens gudinne, og da har de jo satt standarden for stedet.

Mer historie

Så Portovenere er mer enn en turistmagnet. Før dagens San Pietro ble bygget, lå allerede San Lorenzo-kirken i den øvre delen av landsbyen. Det er også et fint mål, om ikke annet for å se Portovenere fra innsiden, eller baksiden.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Fly
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment