Verdt å vite - Leie, jobbe, studere, sykdom, bil,...
Vet du mer, blir reisen lettere.
Du BØR for eksempel ha med pass til Italia.
TIPS - Oppfør deg som en italiener. Slå av lyset i rom du ikke bruker. La det like godt bli en god vane for både strøm og gass er dyrt. Ta heller en ekstra genser på deg. Sløs ikke med vann, særlig ikke om sommeren.
Ta med pass. Pass er det eneste ID-beviset som godtas overalt, så ta det med selv om det ikke trengs på grensa. Skal du fly innenriks, trengs pass for å komme om bord. Og skal du handle stort, gjør passet det mulig å få igjen momsen, på såkalt Tax refund.
Førerkort (”patente”) fungerer også som ID-bevis, som oftest. PS Italienere er veldig opptatt av hvor du er født...
Bankkort fungerer ikke som ID-bevis.
Betaler du med kredittkort, kreves ID-bevis med bilde ved siden av. Nye bankkort har bilde bakpå noe italienerene synes er veldig hendig. De har nemlig ikke denne løsningen selv.
De fleste butikker og bancomater tar de vanligste kredittkortene – i hvert fall Visa og Mastercard, ofte også American Express og Diners – men ikke norske (rene) minibankkort.
I butikker er signatur det vanligste (men det kreves ofte pass eller førerkort som ID ved siden av).
I minibanker taster du koden som vanlig hjemme; engelsk meny er vanlig.
TIPS: Får du "feil kode" i én minibank, prøv en annen før du gir opp og ringer alarmsentralen hjemme. Ulike minibanker takler ulike kort selv om det kan stå for eksempel et lovende Visa-merke på den.
Nummeropplysningen: På internett er paginebianche.it eller paginegialle.it (gule sider) gode steder å starte. Nummeropplysning finnes ellers som talemaskin på 5712, men da bør uttalen sitte.
TIPS - Med norsk mobilabonnement i Italia, ringer du til italienske numre uten å bruke 0039 foran; du ringer som fra hvilken som helst annen telefon i Italia. Vil du ringe til en venn i Italia som har norsk mobil, må du slå 0047 foran det norske mobilnummeret.
Nyttige telefonnumre - Nødnumre
Landskode: 39 (For å ringe Italia fra utlandet: 0039-... - skrives ofte "+39")
Legevakt: ”Pronto soccorso” finnes som oftest lokalisert på sykehuset, eller på såkalte USL (Azienda sanitaria locale), som er en type kommunalt lregekontor. Spør gjerne i god tid hvor nærmeste USL er. De mest lokale er bare åpne på dagtid. I byene er de døgnåpne.
Apotek = Farmacia. Se etter grønne kors, oftest lys-skilt som blinker hysterisk.
Ved vanlig sykdom kontakter man vanligvis legevakta. Ta med id-papirer og Europeisk helsetrygdekort om mulig. (De ”skal” vite at du som nordmann har de samme rettighetene som italienerne, men til og med å skrive inn navnet ditt i systemet går smidigere med papirene på plass.) Du bestiller helstrygdekortet på nettet (her...)
Du har rett til fastlege hvis du bor lenger i Italia. Du trenger ikke være fastboende (”residenza” eller ”domicilio”), men du må eventuelt gi USL en enkel erklæring om at du har tenkt å bli i området en lengre periode. Etter det vil du få tildelt en fastlege.
TIPS: Som EØS-medlem har du den samme rett til behandling som italienerne selv.
Mat - shopping og spise ute
Du kan få en sulten overraskelse: En annen spiserytme kan bety noen sultne timer.
Følg døgnrytmen – unngå tom mage: Følg like godt døgnrytmen så du unngår å møte stengte dører i butikker eller restauranter. Du får ikke middag klokken fire i Italia.
Spiserytme: 8-11-13-20 - ”The Italian style” innebærer lett frokost (colazione) med kaffe og kake/ brioche, kanskje et lett mellommåltid utpå formiddagen – før lunsj (pranzo) ved ett-tiden. Kan være en lett middag eller bare en panino (smørbrød) e.l.
Middag (cena) foregår fra halv åtte og utover, senere jo lenger sør i landet du er. Barna er hjertelig velkomne også etter åtte. Du blir garantert ikke sett på med rart blikk om du tar med deg dine små.
Pizzeriaer er oftest bare åpne på kveldstid, fra kl. 19 og utover.
TIPS: På restauranter og pizzeriaer legges det til 1-3 euro pr. person for pådekning, servicen og brødet man oftest får mens man venter. Det kalles for Coperto.
Derfor der det ikke noe "krav" å gi tips i tillegg, men (som Caroline viselig påpekte under): Det er en god skikk å legge igjen noen mynter til en hyggelig betjening. Husk at lønningene er laver enn vi er vant til. Dessuten skal man sette pris på at andre vil gjøre det hyggelig for deg.
Restaurantene åpner til lunsj og stenger så igjen frem til middag.
Barene er åpne hele dagen. Prøv en aperitivo på en bar. Det er garantert spennende. Let etter den beste aperitivo baren, spør gjerne kjente.
Du kan finne mange gode oppskrifter på italiensk mat på kjøkkensiden Cucina her på Dolcevita.no (Kommer snart tilbake)
Mat fra butikk må handles før halv ett – ett, når de fleste stenger. De åpner igjen ved firetiden. Når de stenger på kvelden varierer men helst ved åtte tiden. På litt større steder stenger de ikke. Det gjelder store butikker og kjeder som Coop, Conad, etc. Dessuten er kjøpesentrene åpne hele dagen hvor du også får tak i mat. Kjøpesentrene er som regel lagt til utkantene av byer og tettsteder. Du må ha bil.
De store butikkene og kjedene har som regel åpent søndag formiddag også.
Alt foregår i euro, men noen steder oppgis også prisene i lire.
Klesstørrelsene for herrer er den samme som i Norge. For damer er det annerledes. En norsk 38 er en italiensk 44, og en norsk 44 er en italiensk 50.
TIPS - Markedsdag: Mange steder er det markedsdag en dag i uka. Den dagen forvandles en lokal piazza til et yrende folkeliv mellom bugnende boder med frukt, kjøtt, sko, klær, blomster og andre nyttige saker. Ta en tur for her er det mye lyd og liv!
Du vil garantert oppleve å komme til butikker, frisører eller restauranter som holder stengt på "de merkeligste dager".
"Chiuso il lunedi" eller "Giorno di riposo Mercoledi" gir klar beskjed om at her holder de stengt henholdsvis mandag og onsdag.
Ulike bransjer har hviledag på ulike dager, og det varierer også fra sted til sted.
Til gjengjeld holder mange åpent på søndager, matbutikker om formiddagen, andre butikker om kvelden. (Frisører kan holde stengt f.eks. på mandager, mens yndlingsrestauranten din stenger på tirsdager.) Søndager er populære handledager for italienerne hvor de store kjedene med møbler, sko, klær, etc. er åpne. Som oftest er de åpne fra kl. 16.00 til 20.00. Dette gjelder stort sett butikker som ligger godt utenfor byene og tettstedene. På de mest populære turiststedene finner du også søndagsåpne butikker av mange slag.
I Italia finnes det folk du kan kjøre med på korte eller lengere strekninger.
Bla Bla Car er ett av flere selskap der du kan samkjøre med andre som skal samme vei. Prisen har sjåføren allerede oppgitt så du vet hva du betaler for turen.
Å leie bil i Italia er ikke noe skumlere enn andre steder. Det er til og med ganske rimelig. Som overalt ellers er det likevel greit å være i forkant på en del ting enten du kjører egen bil eller skal leie.
- Vær sikker på at du vet hvor vognkort OG forsikringsbevis finnes; politiet spør alltid etter dette når de stanser noen. Språkproblemer er ille nok om du ikke skal få sånt plunder i tillegg.
- Vær sikker på hva forsikringen dekker. Kjøp heller en ekstra dekning enn "akkurat nok".
- Fri kilometer eller maks-kvote? Sjekk regler og priser i tilfelle du kjører over kilometer-grensen eller returnerer bilen for sent. Noen minutter over tiden KAN bety et solid påslag.
- Sjekk at utleiefirmaet er åpent på det tidspunktet du har tenkt å levere bilen. Hvor skal du ellers levere nøkkelen?
- Vær forberedt på at du kan få en annen type bil enn du har bestilt. Den skal likevel være av samme eller bedre kategori som den du har bestilt og betalt for.
- Bestilling: Bestill over nettet før du reiser hjemmefra, så vet du både AT du har en bil, når og hvor du kan hente den og du har bedre tid til å undersøke både priser og betingelser. Særlig de større uteleiefirmaene kan du stole fullt på, også ved nettbestilling.
Trafikken suser i Italia, men ikke på langt nær så friskt som for noen ganske få år siden. Med noen enkle forholdsregler klarer du deg uten problemer: - Kjør defensivt! Ta det med ro. Ikke stress. Alt blir lettere om du også tar det med ro. På autostradaen går trafikken ofte over fartsgrensen (20-30 km/t), men det hjelper deg lite om du møter en fartskontroll. - Hold fartsgrensen gjennom tettsteder, så får du også med deg skilt og lokale artigheter. Det er også oftest her fartskontrollene er. - Forsøk å ignorere det om en annen bil kommer tett på deg bakfra. Ikke så mange har det så travelt som det kan virke som, mange flere har en lei uvane med å ligge tett opp i bilen foran. - Hold avstand, men ikke så mye at det fremprovoserer forbikjøringer.
- Mopedister kan dukke opp (ofte i stim) brått på den ene eller andre siden av bilen. Litt smidighet og ikke stress, så går det helt fint. Gi dem plass og vær smidig. - TIPS - BLINKING: Blinker noen med fjernlysene, for eksempel når du vil kjøre ut fra en sidegate, betyr det ikke at de vil slippe deg frem. Det betyr heller ”vent, jeg er i farta” – omtrent som et lavmælt tut. - TIPS – FOTGJENGERE: Hold deg på fortauet, selv om det kan være smalt. Selv en lydløs syklist kan komme brått på. OG: Forsiktig når du krysser veien, selv ved fotgjengerfelt. Det er ikke sikkert at de stopper, selv om de er blitt MYE flinkere også til dette. - TIPS - Drikking Italiensk alko-grense er 0,5. Husk at du bør være årvåken. La glasset stå om du skal ut å kjøre.
Veisystemet i Italia består av tre typer veier som skiltes forskjellig:
Autostrada
Grønne skilt, ofte merket A1, A2 el.l.
Inntil 130 km/t
Meget høy standard
Krever betaling
TIPS: Vær sikker før du kjører på. Neste snumulighet kan være flere mil av gårde. Bare ved enkelte betalings- eller entrings-stasjoner finnes snumuligheter.
Superstrada
Blå skilt, oftest merket SS109, SS206 el.l.
Inntil 110 km/t
Gratis
Dårligere asfalt og litt smalere filer.
Hyppigere avkjøringer – og lettere å snu tilbake om man har kjørt feil.
Skiltene kan stå annerledes plassert og peke helt annerledes enn du tror. Man må bare forstå hvordan skilterne har tenkt.
Stedsskilt kan være brune eller hvite. De brune angir et større område, men ikke nødvendigvis en kommune. De hvite angir tettsted. Man kan for eksempel først komme til ”brune” Castiglioncello, deretter passere flere kilometer åkerland før man kommer til ”hvite” Castiglioncello, selve stedet du gjerne vil til.
Retningsskilt står ofte mange sammen, så prøv å ta deg god tid. Ignorèr svarte skilt; de angir bedrifter eller liknende
- TIPS - Venstre rett frem...? Tenk deg at du kommer inn mot et kryss, og du ser et skilt mot stedet ditt: Det står til høyre for krysset og peker rett til venstre, altså med tekstfronten av skiltet rett mot deg. Fasit: Fortsett rett frem. Peker derimot det samme skiltet samme vei, men står på venstre side av krysset, skal du selvfølgelig til venstre. Det krever bare litt øvelse.
- TIPS: Se ekstra nøye etter Innkjøring forbudt-skilt. Da unngår du mange bulker, hyttende mannfolknever og bøter.
Mens gule linjer i Norge angir skille mellom motgående kjøreretninger, er gult i Italia bare midlertidig ”anleggs”-merking. Med andre ord: Du kan ikke se på midtlinjene om du har kjørt inn i en enveiskjørt gate.
Veimerkingen kan ofte være vanskelig å se i mørket fordi malingen ofte mangler reflekterende stoff, slik man er vant til i Nord-Europa.
Mye gammel veimerking ligger igjen. Der det ikke er tydelig, vil både innfødte og kanskje du helst anse den som veiledende.
Bensin er enkelt: Koster nesten det samme som i Norge. 95 oktan blyfri er det vanligste, av og til eneste bensintype.
Gasolio = diesel Mange bensinstasjoner er betjente. Det vil si at de fyller tanken for deg, så mye som du ber om. Det er service. Av og til hiver de seg rundt å vasker frontruta di også om den er skitten. Ser du skilt med "Fai da te", betyr det at du får gjøre jobben selv. Prisen er da noe lavere.
- TIPS – KONTANTER: Ha med deg kontanter på kveldstid for å unngå tom tank ute i mørket. De fleste bensinstasjoner utenfor autostradaene stenger klokka halv åtte, og til påfyll trenger man sedler - eller et italiensk bankkort. Kredittkort fungerer bare i åpningstiden (selv om dette begynner å komme seg). Går du tom, er løsningen å finne en "bankomat". Du kan forsøke å få ut penger i en bar el.l. (ved å kjøpe noe), men det er slett ikke sikkert at det går.
Verkstedhjelp er generelt bra og billig, snaut halv pris av i Norge. Du kan likevel havne der ufrivillig. Skulle du slumpe til å bulke bilen, er et NAF-medlemskap med veihjelp en god start. Det hjelper deg over språkkneika.
- TIPS - Husk å tegne et familiemedlemskap. Hvis medlemskapet står på husfruen mens husherren bulker uten fruen ved sin side, er det lite hjelp å få nordfra.
Skulle du være utsatt for en ulykke må du regne med at du eller den du har forulykket sammen med kontakter Polizia municipale for å avklare situasjoene. Som oftes må du la bilen stå slik den var når ulykken inntraff for at alt skal registreres riktig. Politiet er som regel på plass ganske kjapt.
- Veihjelp fra ACI, NAFs søsterorganisasjon i Italia: 803 116 (døgnåpen)
- Ta bilder, skriv skademelding og noter detaljer mens du fortsatt ser/ husker dem.
- TIPS - Husk refleksvest, dette er påbudt å ha i bilen - og kan redde ditt eget liv mens du jobber i veien.
- TIPS - Vinterstid er det påbudt med vinterdekk eller kjettinger i bilen mange steder.
På verksted med egen bil
Verkstedhjelp er generelt bra og billig, snaut halv pris av i Norge. En service koster fra 1 500,- kroner.
EU-kontroll med tilhørende reparasjoner er også å anbefale; bare husk at en EU-kontroll fra et EU-land ikke blir godkjent i Norge... Men så vet du i hvert fall at doningen er i orden. Bestill en utvidet EU-kontroll, så tar de alt. Kontroll må du regne med i Norge uansett.
Det er helt vanlig å be om pris på forhånd – og som kunde må man ofte signere på at man har godtatt en gitt reparasjon til en gitt pris.
De fleste som får bøter, får den for å ha kjørt inn en "zona traffico limitato", et område der man bare kan kjøre inn med spesiell tillatelse. Men: Du har lov til å kjøre inn her for å nå hotellet ditt. Du må kjøre ut igjen (om du ikke kan parkere i kjelleren), men - NB - ta vare på bookingen din i fall du skulle få en bot.
De fleste får krav fra EMO (European Municipality Outsourcing). Selskapet kjøper tydeligvis opp krav fra trafikkselskaper ol. og håper å gjøre penger på dem.
Får du et krav tilsendt mer enn et - 1 - år etter at et overtramp skal ha skjedd, er det ugyldig. Du kan trygt ignorere kravet. Italiensk politi bekrefter denne regelen. Når EMO fremmer slike krav, er det dermed i beste fall lureri, i verste fall svindel.
Er du i tvil om kravet skal tas alvorlig, skriv tilbake og be om solid dokumentasjon: Bilder, tid, sted, hvordan overtrampet skal ha skjedd og hvilken lovhjemmel de påberoper seg. Alt bør skje skriftlig.
Blant andre Visma i Norge har (pr nov. 2014) overtatt en del av innkrevingssakene på vegne av italienske samarbeispartnere. Da gjelder norske regler. Send dem et brev før betalingsfristen går ut, der du gjør klart at du bestrider kravet og at om de sender saken til inkasso, vil det ifølge Inkassoloven være brudd på god innkrevingsskikk, noe som vil bli anmeldt. Er kravet gammelt, gjør også oppmerksom på de italienske reglene og at Visma eventuelt gjør seg skyld i lovbrudd ved å effektuere kravet.
TIPS: Betal billeien med Mastercard eller et annet kredittkort. Hvis utleieselskapet vil trekke for eksempel gebyr-penger fra deg, blir det ikke trukket automatisk (som med f.eks. Visa), og du kan nekte å betale Master-regningen når den kommer.
Jobbe eller studere
Norske statsborgere er likestilte med EU-borgere og kan derfor fritt bevege seg innen alle EU-land.
Du må skaffe deg codice fiscale” (personnummer) ved Ufficio dell’Agenzia delle Entrate i kommunen du bosetter deg i. Codice fiscale er nødvendig bl.a. for å melde seg inn i den nasjonale helsetjenesen; bli fast ansatt; starte opp en selvstendig aktivitet; åpne bankkonto.
Mer info om jobbsøk finner du på EURES og her finner info om:
- arbeidsmarkedet i Italia og andre europeiske land;
- leve- og arbeidsvilkår i de europeiske landene;
- fri flyt av arbeidskraft;
- hvordan søke jobb i Europa;
- hvordan legge inn din cv on-line.
Italiensk skole er tre- (eller fire-)delt: Førskole (scuola materna), grunnskolen (scuola elementare), ungdomsskolen (scuola media) og videregående (superiore)
Sommerferien er ca. 10/6 – ca. 10/9. I tillegg har de påskeferie og andre enkeltdager enn i Norge.
For å skrive inn et barn er det bare å kontakte den lokale skolen, så tar de deg imot med åpne armer. Meld fra i forveien om mulig.
Skolen er generelt tøffere og holder et høyere nivå enn i Norge, men man får god hjelp, blant annet med tilpasset italienskopplæring med egen lærer. Tilbudet kan variere fra skole til skole og kommune til kommune.
Det vanligste er å gå på skolen seks dager i uka, men dette varierer også noe. Seks dagers skole er noen de som regel starter med fra scoula media.
Vil du studere i Itlaia finnes det flere gode studiesteder. Studievalg.no har oversikten over studiestedene. Sjekk også ANSA for mer info om utdanning i Italia.
Å kjøpe hus eller leie bolig
for en kort ferie eller flere år, er annerledes i Italia. Men utvalget er stort og kvaliteten bra - hvis du vet hvor du skal gå. Vil du bli boende, er både formaliteter og skoleplass for ungene en grei sak å ordne.
Det kan være enklere å gjøre drømmen til virkelighet enn du kanskje tror. I utgangspunktet er det enkelt: Finn et hus merket "vendesi" og en mekler du stoler på.
For: Hussalg foregår annerledes enn i Norge. Én og samme bolig kan frembys av flere meklere. Dermed kan du også selv koble din mekler med et hus du selv har kommet over.
Ofte vil presentasjonene av eiendommer på nettet være dårlige. Dette betyr ikke at eiendommene er like dårlige, men skyldes rett og slett at enkelte meklere "stjeler" fra andre. Ser én mekler noe fristende hos en konkurrent, kan han forsøke å snappe den. Dermed tør ikke meklere å vise for mye - særlig beliggenhet er godt gjemt. Spør du mekleren, får du derimot vite det du vil.
Husene og leilighetene som presenteres på nett og i virkeligheten er ikke alltid like stylet som vi stort sett ser i Norge. De selges som de er, ikke som de kan bli.
Spør gjerne etter "din" hustype, så gir de deg et utvalg. Tenk gjennom hva du har lyst på - og råd til.
Italienske meklere er like mye å stole på som norske, men reglene og kulturen er annerledes - og enkelte er luringer også her. Derfor:
Kontakt en mekler som du kan snakke med - norsk eller engelsk er enklest for de fleste. Det sjalter ut mange, men du kan kommunisere direkte.
Spør etter referanser - og kontakt dem. Det er litt jobb, men gode erfaringer hos andre skandinavere, gir deg mye ekstra trygghet.
Forsikre deg om at vedkommende er autorisert. Ellers har han/hun ikke lov til å selge boliger, og du kan få problemer etterpå. Be om dokumentasjon. På den måten unngår du å havne i litt delikate situasjoner om handelen ikke skulle gå bra.
Kun autoriserte italienske meklere kan ta provisjon ved boligkjøp. Denne kommer i tillegg til kjøpesummen, normalt 3 % (men da uten de mange tilleggene meglerne i Norge bruker). Spør mekleren i forveien.
HUSK at du må finne en mekler som kan stå ved din side også etter salget - om det skulle oppstå noen form for problemer da. Dette er VIKTIG.
Sjekk at du får med en "geometra", en bygningsingeniør. Vedkommende fungerer omtrent som en garvet takstmann i Norge og er en garanti for at det ikke er heftelser på huset eller jorda, at ikke andre kan kreve penger i forbindelse med salget, om det er lov å utvide/bygge på huset, at det ikke er planlagt en motorvei gjennom eiendommen. Geometra'n er ansvarlig for det han/hun signerer på. Det kan koste opptil 2 % av kjøpesummen, men er verdt det.
Du betaler eiendomsskatt ved KJØP av bolig, (pr. 2008) 4 % ved kjøp av "prima casa" (der du skal bo fast) og 10 % ved kjøp av "seconda casa" (altså feriebolig). Skillet går ved om du skal bo der mer enn halve året. Mange hus kan bare registreres som seconda casa.
Sjekk tilgang på håndverkere. Mekleren bør vite om noen; personlig kontakt med noen slike vil være et stort pluss den dagen du trenger hjelp.
Tillatelser: Skal du bo i Italia over en lengre periode, trenger du ikke lenger å registrere seg, slik regelen var tidligere.
Krav om permesso de soggiorno ble - oppholdstillatelse - ble strøket i april 2007.
Men, skal du leie over mer enn et par uker, er regelen at du skal melde fra hos politiet - Polizia di Stato. En seriøs megler som du eventuelt leier bolig gjennom, vil ofte ordne dette for deg.
Melde flytting – Permesso di residenza: Du trenger bare å søke hvis du har tenkt å bli i landet på ubestemt tid, gjerne med én fast adresse. Prosessen er kraftig forenklet fra april 2007, slik at du bare trenger å fylle ut et enkelt skjema i kommunen (gjerne i ”ufficio anagrafe”) og dermed få utstedt et italiensk ID-kort. ID-kortet gjelder i praksis som bostedstillatelse.
TIPS - Vær klar over enkelte kan protestere på dette da ikke alle har fått med seg regelendringene. Kontakt eventuelt Ambassaden i Roma - telefon: +39 06 571 7031
TIPS – FORMELT: Som nordmann skal du betraktes som EU-borger og har du de samme rettighetene som italienerne selv. Dette bygger på en avtale fra 1994 som gjorde Norge til en medlem av ”det indre marked”. En del er dessverre ikke klar over dette, så det er greit å ha denne forklaringen i bakhånd.