San Marino – Lilleputt på toppen

San Marino - Dolcevita.no
San Marino - Dolcevita.no
San Marino - Dolcevita.no

Visste du at San Marino er Europas eldste republikk, styres av to konger (!) som bytter på vår og høst og kan lokke med et helt land med taxfree?

Kanskje. Men at landet ble grunnlagt av en prest på flukt, mens kameraten hans gjorde neste bratte, høye kolle til bare en bortgjemt by – det visste du neppe. På 300-tallet måtte prestekameratene St. Marinus og St. Leo flykte unna romerkeiseren, og de grunnla altså et land og en by, San Marino og San Leo. Hva skulle man ellers gjøre? 

Finn sted å bo

Grand Hotel San Marino

I det historiske sentrum med utsikt over den vakre Montefeltrodalen: Elegante rom med king-size-seng. Terrasse med panoramautsikt, boblebad og solsenger. Velværesenter, cocktailbar og restaurant.

Titano Suites Hotel

Titano Suites Hotel ligger i en 1800-tallsbygning nær Basilicaen og Palazzo Pubblico og byr på velvære- og massasjesenter, elegante rom og suiter. Restaurant og snack bar.

 

Best Western Palace Hotel

Nær hovedveien mot San Marino: Overbygd basseng med sjøutsikt. Romslige rom med klimaanlegg. Velværesenteret med massasje, badstue og tyrkisk bad.

 

Hotel Sanmarino iDesign

Moderne Hotel Sanmarino iDesign tilbyr rom med klimaanlegg og suiter med eg spa-bad. Bar og terrasse med utsikt mot havet.

 

San Marino - Dolcevita.no

På Monte Titano troner fortsatt Gamleborgen. Den er som tatt ut av en tegneserie. Men det er virkelig nok.

Billig tikk-takk

Så, lad opp kredittkortene og hiv deg på taubanen, funiviaen, rett opp i shopper-Mekka. Klokker, smykker, skinn og vesker til til dels latterlige priser. Og klær og alkohol. Men nå har visst Italia de laveste alkoholavgiftene i Europa, så dropp flaskehandelen. Det eneste du ikke slipper unna avgifter på, er drivstoff, men slikt finnes vel omtrent bare i den østsveitsiske fjellheimen.

Borgen ligger bokstavelig talt på kanten av stupet. Dette var ikke et sted man inntok uten å kunne kjøkkenveien. Den tar man eventuelt med bil i dag, men ta heller gondolbanen. Det er en flott opplevelse opp bratta, ikke minst for ungene.

Trolsk tåke

Fra sentrum kan man følge kanten bortover, med et guffent dyp like utfor en bare hoftehøy mur. Bortover er det små tårn, skyteskår og nisjer man kan gå utom for å kjenne kjilingen av høyden og nyte utsikten helt ut mot Rimini.

Hvis da ikke den fuktige havlufta pakker gamle San Marino inn i en eneste stor sky. Det skjedde for oss i dag. Men det er en fascinerende forestilling når tåka virvler opp som tjukk røyk forbi kanten av borgen og alt er en blanding av blå himmel, trolske tåkevirvler og utsikt som kommer og går. Mest går.

Bytte-kongelige

Sist vi var i San Marino viste kalenderen 1. oktober. Konger skulle byttes, men det er egentlig ikke konger men regenter. Dette fordi de velges, de arver ikke stillingene. Men flott var det.

Ut foran det lille slottet marsjerte et knapt hundretall godt dresserte (og oppdressede) vaktsoldater i fine farger. De to regentene som skulle bytte roller, var et unnselig syn i så måte, men dette er noe helt spesielt likevel. 
San Marino er en republikk. En republikk har en president, bare ikke San Marino, som har regenter. To regenter.  Folket velger dem, gjerne fra to ulike politiske partier, og hvert halvår bytter de så på å lede og å bli ledet.

Vi spurte flere om hvorfor, men svaret var entydig – litt nølende:
– Kanskje så de ikke skal robbe oss? Har de bare makta i et halvt år før den neste overtar, vil jo den ene kunne passe på den andre og omvendt, fikk vi høre. – Og så blir det jo en flott fest to ganger i året, og dét er jo moro!

Årtusener på toppen

I turistguidene våre står det at San Marino har sitt eget fotballag (selvfølgelig sant! Forza!), egne penger (usant), frimerker (usant) og sin egen hær på 1 000 mann (også usant).

I virkeligheten har San Marino – nesten merkelig nok – klart å beholde selvstendigheten sin siden omkring 700 år før vikingtiden. Merkelig, fordi lilleputtlandet har kommet i kryssilden mellom ulike stormakter, men også fungert som tilfluktssted, for kjentfolk som for eksempel Garibaldi.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment