San Marino by - Midt-Italia
Lilleputt på toppen
San Marino by i San Marino
San Marino by - Lilleputt på toppen
San Marino er en lilleputt helt på toppen av sin egen, lille verden: Europas eldste republikk styres av to konger og masse taxfree.
Visste du at San Marino er verdens eldste republikk, styres av to konger (!) som bytter på vår og høst og kan lokke med et helt land med taxfree?
Kanskje. Men at landet ble grunnlagt av en prest på flukt, mens kameraten hans gjorde neste bratte kolle til bare en bortgjemt by – det visste du neppe.
Historien startet allerede i år 301. Da måtte prestekameratene St. Marinus og St. Leo flykte unna romerkeiseren, og én grunnla altså et land, den andre en by: San Marino og San Leo (kart). Hva skulle man ellers gjøre?
På Monte Titano troner fortsatt Gamleborgen. Den er som tatt ut av en tegneserie, men det er virkelig nok.
Billig tikk-takk
Så, lad opp kredittkortene og hiv deg på taubanen, funiviaen, rett opp i shopper-Mekka. Klokker, smykker, skinn og vesker til til dels latterlige priser. Og klær og alkohol. Men nå har visst Italia de laveste alkoholavgiftene i Europa, så dropp flaskehandelen. Det eneste du ikke slipper unna avgifter på, er drivstoff, men taxfree-bensin og -diesel finnes vel omtrent bare i den østsveitsiske fjellheimen (kart).
Borgen ligger bokstavelig talt på kanten av stupet. Dette var ikke et sted inntrengere inntok uten å kunne kjøkkenveien. Dén tar man eventuelt med bil i dag.
Men: Ta heller gondolbanen. Det er en flott opplevelse opp bratta, ikke minst for ungene.
Trolsk tåke
Fra sentrum kan man følge kanten bortover, med et guffent dyp like utfor en bare hoftehøy mur. Bortover er det små tårn, skyteskår og nisjer man kan gå utom for å kjenne kjilingen av høyden og nyte utsikten helt ut mot Rimini.
Hvis da ikke den fuktige havlufta pakker gamle San Marino inn i en eneste stor sky. Det skjedde for oss i dag. Men det er en fascinerende forestilling når tåka virvler opp som tjukk røyk forbi kanten av borgen og alt er en blanding av blå himmel, trolske tåkevirvler og utsikt som kommer og går. Mest går.
Bytte-kongelige
Sist vi var i San Marino viste kalenderen 1. oktober. Konger skulle byttes, men det er egentlig ikke konger men regenter. Dette fordi de velges, de arver ikke stillingene. Men flott var det.
Ut foran det lille slottet marsjerte et knapt hundretall godt dresserte (og oppdressede) vaktsoldater i fine farger. De to regentene som skulle bytte roller, var et unnselig syn i så måte, men dette er noe helt spesielt likevel.
San Marino er en republikk. En republikk har en president, bare ikke San Marino, som har regenter. To regenter. Folket velger dem, gjerne fra to ulike politiske partier, og hvert halvår bytter de så på å lede og å bli ledet.
Vi spurte flere om hvorfor, men svaret var entydig – litt nølende:
– Kanskje så de ikke skal robbe oss? Har de bare makta i et halvt år før den neste overtar, vil jo den ene kunne passe på den andre og omvendt, fikk vi høre. – Og så blir det jo en flott fest to ganger i året, og dét er jo moro!
Årtusener på toppen
I turistguidene våre står det at San Marino har sitt eget fotballag (selvfølgelig sant! Forza!), egne penger (usant), frimerker (usant) og sin egen hær på 1 000 mann (også usant).
I virkeligheten har San Marino – nesten merkelig nok – klart å beholde selvstendigheten sin siden omkring 700 år før vikingtiden. Merkelig, fordi lilleputtlandet har kommet i kryssilden mellom ulike stormakter, men også fungert som tilfluktssted, for kjentfolk som for eksempel Garibaldi.
To konger i en pussig mikro-republikk. Selvfølgelig, alle andre republikker har president, men ikke San Marino.
De kunne kanskje heller kalles regenter: Storrådet, “Consiglio Grande e General” blir valgt av folket hvert fjerde år. De utnevner igjen to av sine medlemmer til å være kapteinregenter i et halvt år.
Er du til stede i San Marino 1. april eller 1. oktober, får du overvære regentbytte med stor fest.
San Marino er den eldste republikken i verden, men en historie som strekker seg tilbake helt til år 301 e.Kr. (De hadde også verdens første demokratisk valgte kommunistregjering, fra 1945 til -57.) De var også verdens minste republikk inntil Nauru i Stillehavet ble selvstednig i 1968. San Marino er fullstendig omsluttet av Italia, og ligger mellom regionene Emilia-Romagna og Marche nær Adriaterhavskysten.
Mikrostaten er bare 61 km2 stor, har omlag 30 000 innbyggere og er visstnok en av de rikeste statene i verden. De tjener det meste på finanstjenester, industri og turisme.
Tidligere hadde San Marino sin egen valuta – sanmarinesiske lire – men disse forsvant med euroen i 2002. (Valutaen var hendig nok lik den italienske liren, men altså utstedt av San Marino.) Det kan være artig for ungene å samle flest mulig av de sanmarinesiske euroene…
Bli kjent:
San Marino by i San Marino
Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy
Ved å legge igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.