Solens øy

SICILIA

Sicilia kalles gjerne Solens øy. Sicilianerne har da også flere soldager enn de fleste av sine landsmenn, men også et eget eksotisk land.

Opplevelser omkring på Sicilia

Tempeldalen og Tyrkertrappene - Dolcevita.no

Agrigento – Tyrkertrappa ved Tempeldalen

Agrigento – Tyrkertrappa ved Tempeldalen. Drar man til Agrigento, skal man besøke Tempeldalen. Siden så mange andre gjør det, tok vi heller trappa. Tyrkertrappa. Sicilias svar på en bretunge.

Les mer...
Portopalo di Capo Passero -Dolcevita.no

Portopalo di Capo Passero: Fargerike trålere

Portopalo di Capo Passero – Fargerike trålere. Portopalo di Capo Passero ligger sørøst på spissen av Sicilia. Nærmere araberverdenen kommer du ikke.

Les mer...
Lipari - Dolcevita.no

Lipari: Varme fra vulkan-øyene

Lipari – Varme fra vulkan-øyene. En perlerad av heksegryter, fulle av gjestfrihet. Fargerike vulkaner med hver sin atmosfære – i dobbelt forstand. Eoli-øyene er både veldig varme og helt annerledes.

Les mer...

Om regionen og øya: Sicilia

Sicilia (egentlig "sí-tsjiilia") har langt på vei selvstyre, selv om de nå ligger under Italia. Men dagens Italia har jo bare eksistert siden 1861, eller egentlig 1948.

Sicilia er historisk og har mye historie å by på. Øya er Italias største, har vært et egen stat, en stund delt i to kongeriker, den har vært en del av Magna Grecia, underlagt Spania - og til og med arabere, saracenere, normannere og vikinger har satt sine spor. Det mest kjente historiske området er Valle dei Templi ved Agrigento (i sørvest), men for eksempel greske teatre finnes nesten overalt, som ved Tindari (i nordøst). Øya er på vel 25 000 km² og har litt over 5 millioner innbyggere. Palermo blir regnet som hovedstaden.

Sol og ski

På høyde med nordafrika ligger Sicilia så å si midt i solen. Kommer du utenom sommeren, står appelsin-, sitron- og mandarinfarmene fulle av frukt. Du kan plukke kaktusfrukt, bare du lærer deg teknikken. (Det er en langsom jobb med å fjerne kaktuspels fra fingertuppene; utrolig mange hårfine pigger får plass på et par barne- eller voksenfingre.)

Og du kan stå på ski på Etna og bade i Middelhavet med bare en times kjøretur imellom. De har sitt eget, nydelige kjøkken som attpå til varierer mye med hvor på øya du er. På Lipari dyrker de for eksempel kapers i mer enn én forstand.

Mafia

Det er mafiaens krybbe, og det sies at den eller de er til stede overalt. Mafiaen startet egentlig som et sosialt tiltak, en solidarisk sosialhjelp til fattige. Etter hvert fant de andre måter å tjene penger på, en arm kan drive med våpen- og narkohandel, mens den mest etablerte er vevd inn i samfunnet. Den er slett ikke til å skille ut. Som vi hørte en amerikansk dame på vei hjem si en gang: ”Its truly a beautiful island. Very picturesque. But where is the mafia?”

Jordskjelv

Men først og fremst er Sicilia et frodig vulkanland. Siste gang Sicilia virkelig fikk ristet seg, var i 1696. Jordskjelvet var til gjengjeld så brutalt at det meste i øst- og sør-Sicilia ble ødelagt. Det er også grunnen til at sør-østlige kirke-Sicilia er helt barokt. Rundt år 1700 var det stilen som rådet i kongeriket Sicilia.

Les mer om Sicilia på Wikipedia...