Piano di Sorrento: Kaffekaren

Kaffekaren i Sorrento - Dolcevita.no
Kaffekaren i Sorrento - Dolcevita.no
Kaffekaren i Sorrento - Dolcevita.no

Michele Gargiulo lærte om kaffe fra bestefar. Gutten fikk være med i brenneriet, men ikke ”tappe” kaffen, tømme kafferisteren akkurat i det bønnene var ferdig ristet. Dét skulle bestefar styre.

Å ”time” ristingen var den største æren 12-åringen kunne tenke seg. Men bestefar Giuseppe sa nei. Pjokken måtte først knekke brenningens hemmeligheter. Ler mer...

Finn sted å bo

Bellevue Syrene

Bellevue Syrene har panoramautsikt over Napolibukten, og er et elegant valg for ditt opphold i Sorrento. Her tilbys du utendørsbasseng samt gratis Wi-Fi over hele hotellet.

Grand Hotel La Favorita

Grand Hotel La Favorita ligger i Sorrento sentrum, og har solterrasse, utendørsbasseng med utsikt over Napolibukten og Vesuv samt rom med balkong. Wi-Fi er gratis.

Grand Hotel Excelsior Vittoria

Vittoria ligger på en klippe i en privat middelhavspark med utsikt over Napolibukten, og omfatter 3 historiske bygninger. Hotellet har inngang i Sorrentos hovedtorg. En heis tar deg direkte til havnen.

Leilighet: La Piazzetta Guest House

La Piazzetta ligger i sentrum av Sorrento, kun 50 meter fra havet, og har kostnadsfri Wi-Fi, klimaanlegg, balkong, satellitt-TV og bad. Flere leiligheter med plass til 2-4 personer. Kun 10-minutter fra havn med ferger til Capri og Ischia.

Kaffekaren i Sorrento - Dolcevita.no

Sjenket Garibaldi

Bestefar hadde lært av sin bestefar igjen, også han en Giuseppe Gargiulo, som startet kafferisting her i Sorrento på 1840-tallet. I 1860 dro han inn til Napoli – hovedstaden i kongeriket ”De to sicilier” – for å servere kaffe til selveste Giuseppe Garibaldi, han som samlet Italia. Han likte det bestefars bestefar serverte. Sies det. I dag liker hele Piano di Sorrento når Michele rister bønner. Da brer det seg en fantastisk eim av nybrent kaffe over hele platået. Sier Michele.

Akrobat

12-åringen i brenneriet fikk til nød bære ved: – Kirsebær! Oliven! Appelsin! kommanderte bestefar. Flammene trengte ulik ved ettersom de var for varme, for kjølige eller akkurat passe.

- Bestefar så aldri på termometeret; han leste bare fargene i ilden, om de var blålilla eller rødlige med gule tupper eller hva. Å høre ham kommandere – ”nei, den kubben er for stor, den er for tynn…” – og se ham styre luftspjeld og ved og rotasjon på risteren med armer og bein, - han var som en akrobat! Jeg lærte å skille et dusin ulike kaffebønner på utseendet, om blandinger og smak. (Hold deg langt unna te; det ødelegger smaksevnen din, sa bestefar.) Jeg lærte å tolke og mate flammene og lytte til knitringen i ristingen (bestefar var glad i musikk; de ulike bønnene hadde ulik takt og rytme), men å styre når de var akkurat ferdig, det fikk jeg aldri.

Tok grep

En dag forsvant 92-åringen på do. Han ble der. Mens ristingen gikk sin gang. Jeg var 18 og fikk av og til vokte maskineriet en stund.
- Bestefar, jeg tror de snart er ferdig, sa jeg.
- Ja, ja, sikkert, hørte jeg.
- Ja, men bestefar, du må komme!
- Ja, ja…
Men bestefar…!!!

Til slutt røsket jeg opp døra, og 50 kilo heite bønner fosset ut på kjølerista i en sky av kaffestøv. Da var bestefar ferdig på do. – Ikke perfekt, men slett ikke galt for en nybegynner, sa han. Jeg har vel aldri vært så stolt.

1 dollar

Da bestefaren døde et halvt år senere hadde han testamentert én ting til barnebarnet Giuseppe: Den første dollarseddelen han hadde fått, med en påskrift bakpå, om at kafferisteriet var hans.

Torrefazione Caffé Giuseppe Maresca ligger fortsatt i industridelen av turistbyen Sorrento, nesten ytterst på Sorrentohalvøya sør for Napoli.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Fly
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Skriv en kommentar