Agrigento – Tyrkertrappa ved Tempeldalen

Tempeldalen og Tyrkertrappene - Dolcevita.no
Tempeldalen og Tyrkertrappene - Dolcevita.no
Tempeldalen og Tyrkertrappene - Dolcevita.no

Drar man til Agrigento, skal man besøke Tempeldalen. Siden så mange andre gjør det, tok vi heller trappa. Tyrkertrappa. Sicilias svar på en bretunge.

- Dere må absolutt gå de trappene. De er hvite og flotte og går helt opp til et gammelt tempel oppe på høyden, forklarte camerieren på en restaurant i San Leone. De er gode guider, disse servitørene. – Bare fortsett bortover langs sjøen, så finner du dem etter to kilometer.

Finn sted å bo

Hotel Villa Athena

Villa Athena ligger i en elegant villa fra 1700-tallet i verdensarvstedet Valle dei Templi i Agrigentos, 200 meter fra Concordia-tempelet. Overnattingsstedet har velværesenter, utendørsbasseng, gratis parkering og gratis Wi-Fi.

Colleverde Park Hotel

Colleverde Park Hotel har utsikt over Tempeldalen, og er en 15-minutters spasertur fra det populære arkeologiske området i Agrigento og 2 km fra sentrum. Parkering og Wi-Fi er gratis.

Hotel Exclusive

Hotel Exclusive ligger i Agrigentos senter like ved togstasjon og med utsikt til Tyrketrappene og sjøen. Gratis Wi-Fi og parkering.

Leilighet: Hotel Agrigento Home

Hotel Agrigento Home ligger i en sentral, historisk bygning som er en del av Agrigento jernbanestasjon. Hotellet tilbyr gratis parkering. Alle rommene har moderne møbler og har gratis Wi-Fi.

Tempeldalen og Tyrkertrappene - Dolcevita.no

Isbre

6-7 kilometer senere svingte vi ned ved et avblåst skilt. ”Scala dei turchi” på Realmonte-kysten. Vi så det for oss: Hvite og kanskje blå, slitte fliser i en lang trapp som slynger seg nesten til himmels. Så feil kan man ta. Og så flott kan virkeligheten være: Tyrkertrappene er ikke noen etterlevning bygget den gang tyrkerne huserte her. Dette er naturens eget verk. En kritthvit kalksteinsklippe som reiser seg opp fra sjøen som en majestetisk, litt avrundet og skakk trapp.

Smelter

Fra øst går den slakt oppover, en helt hvit, glatt flate. Etter at du har passert Julia, Francesco, Noemi & Andrea – bare ”Kilroy” mangler visst blant alle navnene som romantikere har risset inn her – så står du på et lite platå, høyt over sjøen helt ytterst på en skarp og fortsatt bare hvit odde. Ut på begge sider ligger flotte strender under stupbratte klipper - med flere hus heller dristig plassert ut mot kanten. - Trappene har vel vært her i alle år, men de forandrer seg hele tiden. Ser du helt nederst der? Der gikk en hvit landtunge tvers over bukta helt til den ble vasket bort for bare 15-20 år siden, forteller kjentmann Tomaso, egentlig fra Bologna. Han mener det slett ikke er så rart. – Den er jo bygget av gips. Man trenger ikke engang klimaendringer for å skylle bort sånt.

Pirathavn

Egentlig er det snakk om Marna, en kalkstein som både er helt hvit og finnes i helt spesielle former. Men viktigere er det at denne klippen er helt unik. - Det er kanskje litt rart å gi tyrkerne æren for noe så flott, fleiper Tomaso. – Men navnet kommer egentlig fra at så mange pirater fra Tyrkia og andre araberland passerte her og visstnok også brukte akkurat dette stedet som havn. For, selv om klippen er aldri så merkelig skurt ut, er kysten her mindre værutsatt enn mye av sørkysten ellers.

Verdensarv

I 2007 ba Realmonte kommune Unesco om å føre klippen opp på verdensarv-lista – slik at den skal bevares også for fremtiden. Tempeldalen, eller "Valle dei Templi” står allerede på bevaringslista, som en av de største og best bevarte greske fortidsminnene.

Litt pussig:Tempeldalen, fra 5-600 år før Kristus, ligger slett ikke i noen dal, men står tvert imot på en høyde. Vår höydare var likevel Tyrkertrappa. Den smuldrer naturlig; det er også slik formen er blitt til. Tomaso er ikke så bekymret. - Selv om steinen her smuldrer og til og med kan brytes av med fingrene, overlever den nok lenger enn et par av husene der oppe på tippen.

Ta trappene - helt naturlig

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment