Vasto - Østkysten
Glemte sjøslag og pavelig redning
Vasto i Abruzzo
Vasto - Glemte sjøslag og pavelig redning
Den mest interessante av kystbyene sør i Abruzzo. Masse historie, en fin gammelby, bra shopping og en utrolig utsikt mot den milelange strand-golfo’n.
– Svært mye tyder på at det ble arrangert sjøslag her i Vasto, eller Histonium, som romerne kalte byen. Det mener Silvia Bosco ved museet i Vasto. Det til tross for at Vasto ligger oppe på en åsrygg.
– Hvor sannsynlig er det?
– Svært sannsynlig.
– Hva da med Colosseum, i Roma?
– Det er mulig, men ikke mer, mener hun.
Sjøslagene skal ha foregått midt i Vasto. I dag krever det litt ekstra fantasi å se for seg, siden det forlengst er bygget en piazza der amfiet lå, Piazza Gabriele Rosetti. Den er steinsatt, pyntet med en monolitt og skråner til og med en del i retning havet.
– Men vannkildene fantes og finnes delvis ennå, påpeker Bosco. De brukes til og med ennå, bare til litt andre ting enn bataljer. Den mest synlige ligger inne i en bar øverst i byen.
Midt i!
Vasto er en herlig by å vandre rundt i. Her oppe på høyden er det nesten alltid et svalt drag, og bilene er holdt unna mye av sentrum. Stadig vil du komme over hyggelige småbarer, markedsplasser, en park eller den mektige utsikten sørover.
– Visste du at paven måtte søke ly for en storm en gang, på vei med båt fra Venezia mot Sør-Italia? spør en gammel kar meg idet jeg prøver å finne ut om jeg kan se helt til Molise gjennom disen, naboregionen i sør. – Det var pave Alexander III som søkte inn i en spesiell bukt her nede, midt på 1100-tallet. Tilfeldigvis var det samme sted som noen av Cæsars folk etablerte en koloni da de aller først kom hit. Men paven var uansett så glad for å ha blitt reddet at han ga stedet et eget navn, Porto Midi – havnen i midten, forklarer han. Paven mente de var kommet nøyaktig midtveis mellom Venezia og målet lenger sør.
Velsignet av paven og TV
Den samme paven skal ha velsignet kirken like bak oss, Chiesa San Pietro. Der står bare inngangsportalen igjen nå.
– Resten forsvant i et jordskred i 1956, sier mannen. En plakett foran portalen forteller både om dette og om da pave Benedict XVI gjentok velsignelsen 800 etter forgjengeren sin.
Plutselig oppdager vi to karer med svære TV-kameraer og hodetelefoner. Rai, Italias svar på NRK, er på opptak. Neida, vi skal bare bli stående, de trenger noen som beundrer utsikten. – Det er tredje gang de er her på et par år. Jeg tror de liker Vasto, sier mannen.
De er akkurat kommet ut fra Castello Aragonese, det praktfulle bygget bak en nydelig stelt hage innenfor høye murer. I dag er dette museet i Vasto, med utallige gjenstander fra både romersk og førromersk tid. Det ligger så fint til at det mest har fungert som privat villa gjennom de siste 3-400 årene.
Sydenstrand
Like nord for Vasto strekker en praktfull strand seg nordover. Den er lett overse; man må gjennom Vasto havn for å komme dit. Innenfor stranda er det et frodig område foran en 20 meter høy sanddyne.
– Dette er et yndet sted for lokalfolk og ikke minst for surfere, sier Michele d’Annunzio. – Flott strand der man kan være i fred.
Han er stolt av hva kommunen har fått til her. – Egentlig skulle det blitt industri hele veien her, men da selskapet inne bak sanddynen her ikke klarte å skape så mange arbeidsplasser som de hadde lovet, satte kommunen foten ned. Nå har vi denne perlen i stedet.
Selv mener han det ikke finnes noe flottere område i Italia, med både strender, landsbygd og fantastiske fjell med gode skiforhold like innenfor.
– Og skulle ikke det være nok, kan man alltids hive seg på en ferge over til øyene i sørøst. Isole Tremiti er også verdt et besøk!
Bli kjent:
Vasto i Abruzzo
Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy
Ved å legge igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.