Venezia – Fargeklattene Burano og Murano

Burano - Murano - Dolcevita.no
Burano - Murano - Dolcevita.no
Burano - Murano - Dolcevita.no

Murano og Burano. Dette er Fargeriket Italia på sitt beste. Hus, farger og glass slik du ikke finner det noe annet sted. Som de verdenskjente ”millefiori”.

Ta en av de lokale rutebåtene fra Venezia og ut i lagunen. Bli med ut til øyene som ligger innenfor Lido, de landtarmene som om noen år skal beskytte Venezia mot nye oversvømmelser når demingen der er ferdigbygd. 

Finn sted å bo

LaGare Hotel - Murano

LaGare Hotel Venezia-Murano ligger i et tidligere glassverk med utsikt over kanalen Murano Grand. Luksuriøse, moderne rom med klimaanlegg og design-lys. Gratis tilgang til treningssenteret.

Murano Palace

Murano Palace har utsikt over kanalen Rio dei Vetrai og ligger nær viktige glassmaker-atelierer. Du bor i et restaurert 1700-talls-hus, delvis innredet i stilen fra dengang.

Bauer Palladio Hotel & Spa

Bauer Palladio ligger i et kloster fra 1500-tallet på Giudecca, mot Markusbassenget. Stort spa, gratis vannbuss til sentrum. Klimaanlegg og historisk innredning. Noen rom har utsikt over sjøen eller hagen.

Leilighet: Ca' Della Fornace

Leilighet med utsikt mot Rio Delle Fornace-kanalen og bare 600 meter fra San Marco. Wifi, klimaanlegg, godt utstyrt kjøkken og to soverom.

Burano - Murano - Dolcevita.no

Vel i land på Burano slår de mot deg: Fullt frislipp. Den lokale malemesteren må ha gått helt av hengslene. Men de fargesprakende husene… – det er praktfullt!

Farge-riket Burano

Husene ligger som vanlig tett i tett, men de står i knall-rødt, -rosa, -blått, -grønt, -lilla, -gult, -turkis og en dasj hvitt – sånn for å forsterke de andre fargene. Burano er også en kanaløy. Langs husrekkene ligger derfor små fiskebåter, tett i tett langs de pintrange vannveiene. Men mest av alt er det farger, farger og farger.

Egentlig er det litt pussig, for ellers i Italia er det strenge regler for hvilke farger man kan velge til huset sitt. Men på Burano er engstelsen for et fargerikt fellesskap tydeligvis et tilbakelagt stadium. Særlig på solrike dager er dette en sterk opplevelse.

Glassblomster og intrikate kniplinger

Etterpå kan du tøffe over til Murano, nærmere lagunehovedstaden Venezia. Der kan du la deg blende av farger i det små. For, det er her på Murano du finner de virkelige Millefiori: Bitte små glassperler eller -blomster, innstøpt i utallige ulike former av glass: Smykker, nøkkelknipper, nips, glasskuler og andre pene, fargerike ting.

Man lager tynne glasstenger, smelter dem sammen i små bunter og skjærer dem så i tynne skiver. Resultatet er små perler med finfine, intrikate mønstre. Glassblomster. Som man så kan støpe inn i for eksempel klare glasskuler. Så kan du pynte på til slutt med noen Murano-kniplinger. De er kanskje litt som de bestemor i Hallingdal lagde, men i utrolige mønstre og lages selvfølgelig som både småduker og klær. Kniplingene er flotte i seg selv; de blir bare litt borte i tusenvis av farger fra ”i millefiori”.

Gammel teknikk, ekte vare

Rundt om på Murano finnes også vakre kunstverk av glass. Ikke av millefiori, men praktfulle kjempeperler, søyler og tråder i hvert fall vi aldri har sett maken til.
Hvem som fant opp strengteknikken for millefiori og når det skjedde, er det ingen som vet. Den eldste «blomsten» man vet om ble funnet i en irsk grav fra 700-tallet. Det sies også at teknikken var glemt helt frem til 1800-tallet, og siden da har franske, engelske og italienske glassblåsere produsert dem. De flotteste heter seg å komme fra Murano.

En perlesamlende venn av oss fikk presentert noen millefiori som det aller upperste av nettopp perleteknikk da han var på langtur, midt inni svarteste Zimbabwe. Vår venn kunne perler, og han visste at selgeren hadde helt rett. Om de var ekte, var en annen sak.

Slaveliv

Apropos – én viktig ting å vite om – fra skyggesiden:
Har du først sett hvordan de virkelige millefioriene ser ut, styrer du lett unna kinesiske billigkopier, selv om de koster en tjuendedel. For: Du bør vite at kinesere blir importert til Italia av landsmenn med vakre løfter. Her blir de utnyttet som slavearbeidskraft, innesperret i fabrikker inntil de er utslitt.

Det gjelder ikke bare i produksjon av perler, men også klær, vesker, sko, tøy… Dermed burde du ha et godt argument til å la kopi-selgere gatelangs være i fred.
Deler av det gateselgerne tilbyr blir altså produsert i fabrikker du neppe ville søkt jobb i. Bli heller med å ta vare på det ekte, vakre – også fra Venezia.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Fly
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment