Venezia - Nordøstkysten

Fargeklattene utenfor Venezia

Venezia i Veneto

Venezia - Fargeklattene utenfor Venezia

Murano og Burano: Dette er Italia på sitt mest fargerike, like uti Venezia-lagunen. Hus, farger og "millefiori" som du ikke finner noe annet sted.

Vel i land på Burano slår de mot deg: Fullt frislipp. Den lokale malemesteren må ha gått helt av hengslene. Men de fargesprakende husene… – det er praktfullt!

Farge-riket Burano

Husene ligger som vanlig tett i tett, men de står i knall-rødt, -rosa, -blått, -grønt, -lilla, -gult, -turkis og en dasj hvitt – sånn for å forsterke de andre fargene. Burano er også en kanaløy. Langs husrekkene ligger derfor små fiskebåter, tett i tett langs de pintrange vannveiene. Men mest av alt er det farger, farger og farger.

Egentlig er det litt pussig, for ellers i Italia er det strenge regler for hvilke farger man kan velge til huset sitt. Men på Burano er engstelsen for et fargerikt fellesskap tydeligvis et tilbakelagt stadium. Særlig på solrike dager er dette en sterk opplevelse.

Glassblomster og intrikate kniplinger

Etterpå kan du tøffe over til Murano, nærmere lagunehovedstaden Venezia. Der kan du la deg blende av farger i det små. For, det er her på Murano du finner de virkelige Millefiori: Bitte små glassperler eller -blomster, innstøpt i utallige ulike former av glass: Smykker, nøkkelknipper, nips, glasskuler og andre pene, fargerike ting.

Man lager tynne glasstenger, smelter dem sammen i små bunter og skjærer dem så i tynne skiver. Resultatet er små perler med finfine, intrikate mønstre. Glassblomster. Som man så kan støpe inn i for eksempel klare glasskuler. Så kan du pynte på til slutt med noen Murano-kniplinger. De er kanskje litt som de bestemor i Hallingdal lagde, men i utrolige mønstre og lages selvfølgelig som både småduker og klær. Kniplingene er flotte i seg selv; de blir bare litt borte i tusenvis av farger fra ”i millefiori”.

Gammel teknikk, ekte vare

Rundt om på Murano finnes også vakre kunstverk av glass. Ikke av millefiori, men praktfulle kjempeperler, søyler og tråder i hvert fall vi aldri har sett maken til.
Hvem som fant opp strengteknikken for millefiori og når det skjedde, er det ingen som vet. Den eldste «blomsten» man vet om ble funnet i en irsk grav fra 700-tallet. Det sies også at teknikken var glemt helt frem til 1800-tallet, og siden da har franske, engelske og italienske glassblåsere produsert dem. De flotteste heter seg å komme fra Murano.

En perlesamlende venn av oss fikk presentert noen millefiori som det aller upperste av nettopp perleteknikk da han var på langtur, midt inni svarteste Zimbabwe. Vår venn kunne perler, og han visste at selgeren hadde helt rett. Om de var ekte, var en annen sak.

Slaveliv

Apropos – én viktig ting å vite om – fra skyggesiden:
Har du først sett hvordan de virkelige millefioriene ser ut, styrer du lett unna kinesiske billigkopier, selv om de koster en tjuendedel. For: Du bør vite at kinesere blir importert til Italia av landsmenn med vakre løfter. Her blir de utnyttet som slavearbeidskraft, innesperret i fabrikker inntil de er utslitt.

Det gjelder ikke bare i produksjon av perler, men også klær, vesker, sko, tøy… Dermed burde du ha et godt argument til å la kopi-selgere gatelangs være i fred.
Deler av det gateselgerne tilbyr blir altså produsert i fabrikker du neppe ville søkt jobb i. Bli heller med å ta vare på det ekte, vakre – også fra Venezia.

Bli kjent:

Venezia i Veneto

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å legge igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Scroll to Top