Verona – Julies og gladiatorenes by

Verona - Dolcevita.no
Verona - Dolcevita.no
Verona - Dolcevita.no

Det første man lurer på når man kommer til Verona, er hvorfor Arena ikke er mer berømt enn Colloseum. Det neste om man kanskje burde slå seg ned her. Mens du tenker, kan du gå og rope på din Romeo eller Julie.

For det var her det skjedde, og det skjer stadig. Midt i gamlebyen, inn i en bakgård – der!
Oppe på en husvegg stikker det ut en fin, liten balkong. Det var der Julie sto da hun ropte:
– Romeo! Romeo! Hvor er du, Romeo??!?!!

Finn sted å bo

Palazzo Victoria

Palazzo Victoria tilbyr elegante rom i pastell med klassisk innredning, klimaanlegg og Wi-Fi bare 5 minutters gange fra Arena. Håndlagde møbler og marmorbad; noen med boblebad.

Hotel Accademia

350 meter fra Arena: Flott innredede rom i en historisk bygning. Alle  romslige rommene er lydisolert, har klimaanlegg, wifi og det du ellers måtte ønske. Parkering i garasje. Kort vei til alt.

Hotel Colomba d'Oro

Bare 150 meter fra Arena i et restaurert middelaldkloster tilbyr dette elegante hotellet avkjølte rom med klassisk innredning. Marmorbad og kort vei til alt.

 

Leiligheter: Lady Capulet Apartments

Lady Capulet, midt i Verona: Leiligheter med godt utstyrt kjøkkenkrok, klimaanlegg og gratis lån av sykler. Behagelig standard. 5 minutter fra Julies hus og Veronas historieske opplevelser.

Verona - Dolcevita.no

Inn mot bakgården er gangen nedskriblet av navnepar. Amorøs tagging lag på lag:
”Frederico + Maria”
”Vanessa, ti amo”
”Giuseppina più Ernesto per sempre”.
Kjærlighet, med eller uten tusjhjerter rundt.

Kjærlig lykke

Det er smekkfullt av turtelduer i bakgården, i dag også. Mange står i balkongkø. Paret som står der er forlengst inne i sitt tredje laaaaange kyss – mens kameratene nedenfor heier og tar bilder. Mer romantisk kan det ikke bli; man må bare glemme at man er langt fra ensom og at en kø av romantikere presser på innenfor.

– Uansett, sier en, etterpå er det jo fint å kunne fortelle at man faktisk fikk kysset sin kjære nettopp på ”il balcone di Giulie”.

"For never was a story of more woe
Than this of Juliet and her Romeo"

Stål-hormoner

Køen foran selve Julie er nesten like lang, men består nesten bare med gutter. Julie står som statue i bakgården. Litt stiv i blikket, men perfekt vakker, og får du sjansen til å legge hånden på det ene brystet hennes, bringer det lykke i kjærlighetslivet. Garantert. Det er en komedie. Noen er ivrige, grådige og tar for seg – særlig gutta som kommer flere sammen.

En ungsprett, derimot, smiler stivt og brydd til fotografen mens han legger hånden i hvert fall nesten innpå det skinnende blankpolerte brystet. Det kjennes ganske virkelig også. Kaldt rekker det aldri å bli. Men det er bare én virkelig gentlemann i mengden. Han kaster jakka – og legger den forsiktig rundt skuldrene til den litt for lettkledde Julie.

Design-gate

Julie står i en bakgård inn og ned til siden for design- og paradegata i Verona. Det er nok å nevne navnet hennes, så får du pekt ut retningen. I paradegata Via Mazzini ligger motebutikkene, her er gatekunstnerne, malerne og masser av folk. Men få gjerne med deg det de fleste overser, nemlig selve gata. En av Italias mest kjente arkitekter (trenger jeg å si: fra Milano?) har fräschet opp gågata med nedfelte messingbilder og til og med gjort rennesteinen til noe pent.

Arena!

Men selve hjertet av Verona er Arena. Har du vært i Colloseum, kan du se Arena for deg: Nesten hele den ytterste, høyeste fasaden mangler. Greit nok. Den er revet av husbyggere uten fin sans for aldrende teatre.
Men innsiden er intakt: Frisk opp Collosseums stein-tribuner i en lysere farge, legg nytt gulv (i Roma finnes bare ruinene av gangene under) – og pluss på med en moderne scene, lysanlegg og en fantastisk akustikk.

Da er du på Arena, fortsatt i full bruk etter nesten 2000 år.

Du bør absolutt ikke forlate Verona uten å ha vært innom. Bare å høre og føle stemningen i et slikt sted, er noe du ikke glemmer. Heldigvis, får en si, har hovedattraksjonen gått fra ville dyr og gladiator-kverking til teater, opera og konserter. Opera i Arena foregår gjerne med levende lys, kanskje en medbrakt pannino, evige kulisser og liv både på scenen og tribunene.

Levende gammelt

Få deg også en tur i smågatene i gamlebyen. De er ikke trange og snirklete, men det er masser av små barer og kafeer, butikkliv og hyggelige steder. Mesteparten av biltrafikken er også stengt ute – slik italienerne forresten gjør i stadig flere byer – som i sentrum av Firenze (og langt på vei Lucca, Perugia, Orvieto og mange andre steder).

Gå rundt. Få med deg små og store markedsplasser, eldgamle krypter og monumenter. Det herlige er at så mye av det virkelig gamle fortsatt er i bruk. Eller ta en tur ut i omlandet – eller til Gardasjøen eller Venezia – Venetos andre hovedstad. Opplevelsene står i kø.

Balkongen

Apropos balkongen til Julie: Noen synes det er pussig at det er blitt slikt et valfartssted. Historikerne påstår at balkongen først ble satt opp i 1930. Men vi vet bedre fra Shakespeare, og handlingen og beskrivelsene ellers stemmer jo. Både Romeos og Julies hus finnes, og også hennes gravsted og de to gatene som er oppkalt etter dem, Via Amanti and Vicolo Amanti – de elskendes gater.

Så hvem vet, kanskje også historikerne finner ut at det fantes en balkong å rope fra før også?

TIPS: Skaff deg et Verona-kort. For ca 15 euro kan du se selve Arena, masser av museer og monumenter og ta bussen så mye du vil i tre dager. Til og med dagskortet til en tier lønner seg raskt.
Sjekk VeronaCard her.

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment