Lago Maggiore – På kongebesøk

Lago Maggiore - Isola Bella - Dolcevita.no
Lago Maggiore - Isola Bella - Dolcevita.no
Lago Maggiore - Isola Bella - Dolcevita.no

Man reiser ikke herfra uten en båttur. Lokale rutebåter tøffer sjøen fra sør til nord, helt inn i Sveits. Men det er småøyene utenfor Stresa og Verbania som lokker flest – på besøk i et lite, men helt virkelig kongerike.

Faktisk var vi der allerede på turen ut, mens regnet silte over oss og fylte sjøen enda høyere. Lago Maggiore er gammel kongeeiendom. Borromeo-familien, som til daglig holder hus i Milano – selvfølgelig, eier hele den prektige innsjøen. Heldigvis for oss og tusenvis av andre, holder de åpent hus. De tar visst fortsatt somrene på Isola Bella – fin-øya. De har stengt av en liten del av ”borgen” som sommerresidens mens turistene myldrer som maur over holmen. 

Finn sted å bo

Hotel Milano

Milano Hotel ligger i Belgirate, 5 km fra Stresa og 10 km fra Arona, og er det et ideelt utgangspunkt for utflukter i området rundt innsjøen. Du kan rusle ned til den private stranden, som har et bredt utvalg av vannsportsaktiviteter.

Hotel Villa e Palazzo Aminta

Villa e Palazzo Aminta ligger ved bredden av Lago Maggiore, og tilbyr et luksuriøst velværesenter, en privat strand og et oppvarmet utendørsbasseng med utsikt over Isole Borromee (Borromeo-øyene).

Grand Hotel Des Iles Borromees

Denne majestetiske bygningen i jugendstil har innendørs- og utendørsbassenger og et spa. Hotellet ligger ved bredden av innsjøen Lago Maggiore i Stresa, midt imot Borromeo-øyene

Leilighet: Ramada Hotel Arcadia

Ramada Hotel Arcadia ligger kun 5 minutters gange fra Piazza Grande og Locarno sentrum. Gratis sykkelutleie, en restaurant og en hage med utendørsbasseng. Leiligheter med plass for 2-4 personer.

Lago Maggiore - Isola Bella - Dolcevita.no

Stas

Men allerede fra båten er det lett å forstå hvorfor. Hele sørenden er en staselig park, med forklipte trær og statuer, mens slottet fyller det meste av resten. Særlig nå er det plass til lite annet; alt regnet har løftet sjøen og gjør selv dette selv lille Isola Bella litt mindre.

Inn fra båten styrer en gruppe kaklende franskmenn etter vimpelguiden sin mot borgen og lar oss i fred med den bitte lille landsbyen som selvfølgelig også hører med i et kongerike. Det er fredelig. Det har aldri vært en bil her; det er det ikke plass til. I stedet kan man vandre blant knøttsmå butikker, trappete smug, brygger og hyggelige lukter og lyder. Det er flott, men også smått. Det er tross alt bare en forvokst holme.

Riktig gift

Borromeo-familien har regjert her siden 1500-tallet. Det er en historie om riktdom, prakt og riktige ekteskap. Det var også like innpå 1500-tallet at de påbegynte slottet her. Men så sent som rundt 1800 bygde de den siste modellen over hvordan prakt-eiendommen skulle bli. Festsalen var først ferdig i 1958. Det er akkurat som et slott skal være: Praktfulle veggmalerier og –draperier, høysalete rom og samlinger av gammel rikdom. Det flotteste er kanskje likevel at det er så lyst, så man ser alt. Kanskje takket være at det siste ble bygget så sent.

Ned under festsaler, sovesaler (egentlig soverom, men litt større…) og formelle konferanseværelser, der skjuler det seg en grotte. Gulv, vegger og tak er dekket av småstein fra sjøen. Det blir som en pussig vinterhage, med sjøen rett utenfor vinduene. Kanskje det også var her ungene fikk leke. I hvert fall er det her dokkesamlingen er. Kniplings- og fløyelsekledte hverdagsdokker til bruk for en fornem, oppvoksende slekt.

Påfugler

Men det er parken man husker best. Vakre plener, fargerike blomster, formklipte trær og flotte statuer – og påfugler. Til og med de stamper pompøst rundt og bruser med fjærprakten med noen hese skrik. Her er det de som regjerer!
Aldri før har vi sett hvite påfugler. Intet fargespill i blått og grønt her. Men de matcher vel kanskje enda bedre fargerikdommen ellers her i Parco Centrale?

Flere øyer

Du bør også få med deg de andre øyene – Fiskerøya Isola dei Pescatori og Moderøya. Særlig Isola Madre er skjønn. Det er grønt og frodig, og parken er mye mer ”normal”. Men kanskje nettopp derfor er det enda bedre å komme akkurat hit. Strømmen av turister er også litt mindre.
Når du skal ut hit, så unngå fellene. Legg nok penger på parkometeret; et par timer er ikke nok. Og takk pent nei til private båttilbud fra skipperne på brygga; selv rutebåten er mer enn dyr nok som den er. Hvis du da ikke vil være småkonge for en dag, du også.

På tur til Isola Bella i Lago Maggiore

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Fly
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment