Stresa - Lago Maggiore, Nord-Italia

På kongebesøk til Storøya

Stresa i Piemonte

Stresa - På kongebesøk til Storøya

Man reiser ikke herfra uten en båttur, gjerne helt til Sveits. Men det er kongeriket utenfor Stresa som lokker flest.

Stas

Men allerede fra båten er det lett å forstå hvorfor. Hele sørenden er en staselig park, med forklipte trær og statuer, mens slottet fyller det meste av resten. Særlig nå er det plass til lite annet; alt regnet har løftet sjøen og gjør selv dette selv lille Isola Bella litt mindre.

Inn fra båten styrer en gruppe kaklende franskmenn etter vimpelguiden sin mot borgen og lar oss i fred med den bitte lille landsbyen som selvfølgelig også hører med i et kongerike. Det er fredelig. Det har aldri vært en bil her; det er det ikke plass til. I stedet kan man vandre blant knøttsmå butikker, trappete smug, brygger og hyggelige lukter og lyder. Det er flott, men også smått. Det er tross alt bare en forvokst holme.

Lago Maggiore - Isola Bella - Dolcevita.no

På Isola Bella midt uti Lago Maggiore finner du en fantastisk hage og et herskapelig hus blant annet.
Øya har en liten gate med noen butikker og spisesteder om man vil blakke seg litt. Men ta turen fra Stresa og opplev noe vakkert.

Riktig gift

Borromeo-familien har regjert her siden 1500-tallet. Det er en historie om riktdom, prakt og riktige ekteskap. Det var også like innpå 1500-tallet at de påbegynte slottet her. Men så sent som rundt 1800 bygde de den siste modellen over hvordan prakt-eiendommen skulle bli. Festsalen var først ferdig i 1958. Det er akkurat som et slott skal være: Praktfulle veggmalerier og –draperier, høysalete rom og samlinger av gammel rikdom. Det flotteste er kanskje likevel at det er så lyst, så man ser alt. Kanskje takket være at det siste ble bygget så sent.

Ned under festsaler, sovesaler (egentlig soverom, men litt større…) og formelle konferanseværelser, der skjuler det seg en grotte. Gulv, vegger og tak er dekket av småstein fra sjøen. Det blir som en pussig vinterhage, med sjøen rett utenfor vinduene. Kanskje det også var her ungene fikk leke. I hvert fall er det her dokkesamlingen er. Kniplings- og fløyelsekledte hverdagsdokker til bruk for en fornem, oppvoksende slekt.

Påfugler

Men det er parken man husker best. Vakre plener, fargerike blomster, formklipte trær og flotte statuer – og påfugler. Til og med de stamper pompøst rundt og bruser med fjærprakten med noen hese skrik. Her er det de som regjerer!
Aldri før har vi sett hvite påfugler. Intet fargespill i blått og grønt her. Men de matcher vel kanskje enda bedre fargerikdommen ellers her i Parco Centrale?

Flere øyer

Du bør også få med deg de andre øyene – Fiskerøya Isola dei Pescatori og Moderøya. Særlig Isola Madre er skjønn. Det er grønt og frodig, og parken er mye mer ”normal”. Men kanskje nettopp derfor er det enda bedre å komme akkurat hit. Strømmen av turister er også litt mindre.
Når du skal ut hit, så unngå fellene. Legg nok penger på parkometeret; et par timer er ikke nok. Og takk pent nei til private båttilbud fra skipperne på brygga; selv rutebåten er mer enn dyr nok som den er. Hvis du da ikke vil være småkonge for en dag, du også.

Gode steder

å bo i/ved

Stresa

  • Hotel Milano

    Hotel Milano

  • Hotel Villa e Palazzo Aminta

    Hotel Villa e Palazzo Aminta

Bli kjent:

Stresa i Piemonte

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top