Mottarone - Lago Maggiore, Nord-Italia

Til topps på Mottarone

Mottarone i Lombardia

Mottarone - Til topps på Mottarone

Om vinteren går de på ski der oppe, forholdene skal være glimrende her på over 2500 meter. Om sommeren kan du plukke tyttebær og krekling.

Sola speiler seg i nordavindsbølgene fra disige alpefjell mens svalene tar morgenpiruetter og kirkeklokkene melder at dagen er i gang. Etter øsregnet i går kjennes det som sommeren er over oss.

Lago Maggiore – Stor-sjøen – kanskje navnet er mest symbolsk. Dette er et område som byr på så mye og er så variert at de sier det tar år å utforske alt.

Fjell og sjøer

Om vinteren er det glimrende skiforhold oppe i høyden; om sommeren finner du både tyttebær og krekling bare du kommer opp mot 2500 meter. (Eller kanskje du foretrekker mirto, en blåbærliknende tass som de lager fine likører av, både her og på Sardinia.)
Nord-Italia er ”De 1000 sjøers land”, fra Lago Maggiore i vest til Lago di Garda i øst. Og alpene mot Frankrike, Sveits og Østerrike ligger på rekke og rad i nord.
De fleste som kommer hit, er visst like overrasket som vi var: Kan det virkelig være så vakkert!?!

Lago Maggiore - Mottarone - Dolcevita.no

Du ser et stykke selv fra heisstasjonen midtveis opp mot Mottarone. "Hovedstaden" Verbania fyller odden midt i sjøen mens vakre Stresa skjuler seg nederst i bakken. På den andre siden av sjøen starter Lombardia, og like bak til venstre er du i Sveits.

Topptur

På vei opp kabelbanen til Mottarone, åpner hele herligheten seg for deg. Isola Bella og de andre øye i fugleperspektiv, skogkledde fjell med en fantastisk frodighet, den ene småbyen eller landsbyen etter den andre og så alle sjøene. Blå speil i alt det grønne så langt øyet kan se.
Det er lett å drømme seg bort helt til man passerer neste mast og 40 stemmer hyler – O-oiiiiiii!
Dette er ekte berg- og dalbane.
Noen har forresten med seg sykler opp. Slikt kan leies for en ganske billig penge, og bremsene er visstnok garantert å holde hele veien ned. Men vi sparer den moroa til neste gang.

Panorama

Vel oppe på 1400 meter, er det bare å ta beina fatt. 100 meter stigning siler unna en god del av heis-kameratene våre. Ikke alle vil jobbe seg svette opp mot toppen.
Men det er på toppen av Mottarone det er premieutdeling: Milevidt med land, vannspeil og alper i 360-graders panorama. Grantrær, bjørk og blomster på vei opp hit sendte assosiasjoner til Norge.

Men dette er en annen verden. Like nedenfor oss tilbyr riktig nok et etablissement kaffe nesten til norske høyfjellspriser – og en pussig polstret akebane for yre, men lite snøvante italienere vinterstid – men nå er det heller skimmeret fra lille Lago d’Orta man legger merke til.
Det mektigste er likevel Lago Maggiore som greiner seg seg ut i øst, men milevis av blåner og vannspeil videre mot Como og Garda. Og alpene som et uryddig, blått sagblad mot nord. Toppene er snødekte selv nå oppunder St. Hans. Det er vel nysnø, for alt vi vet.

Polar-botanikk

Dette er Italia i kompakt-utgave. Dalbunnene er varme, med vinranker og bading, mens høyden her oppe føles svalt som en norsk sommerdag.
Ned kabelbanen igjen hopper vi av på mellomstasjonen, der klimaet har åpnet for en lokal botanisk hage – høyt oppe til fjells. Lokale entusiaster har tvunget opp av jorda alt fra røsslyng og ”norsk” lav til trær som egentlig burde vært svidd av på disse breddegradene. Gutta som stelte i stand hagen har likevel sørget for den beste utsikten i hele Nord-Italia, ute på kanten over Lago Maggiore, der mange av bildene i lokale turistbrosjyrer også er tatt. De må ha hatt sansen for trivelig arbeidsmiljø.

NB!

Gondolbanen er ikke alltid åpen. Sjekk her for info.
Den tar deg fra Stresa til toppen av Mottarone på 20 minutter.

Gode steder

å bo i/ved

Mottarone

  • 20Grand Hotel Des Iles Borromees

    Grand Hotel Des Iles Borromees

  • Hotel Regina Palace

    Hotel Regina Palace

Bli kjent:

Mottarone i Lombardia

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top