Procida – Tilfluktsted på Napolis solside

Procida - Dolcevita.no
Procida - Dolcevita.no
Procida - Dolcevita.no

På vei inn med ferga ser alt ganske nedslitt og falleferdig ut, - men vi forstår snart hvorfor så mange dagpendler til nettopp lille, glemte Procida.

Kanskje vi var litt ugne etter en tur med hurtigbåt i grov sjø.  Flere hadde trengt posene som mannskapet delte ut.
Hard skvalping innabords hjalp ikke akkurat på førsteinntrykket av Procida: Avskallet murpuss, døde neonskilt, tomme kafébord,  slitne fiskebåter og henslengt utstyr på kaia. Vi var definitivt på skyggesiden. 

Finn sted å bo

La Suite Hotel & SPA

La Suite Hotel & SPA ligger på øya Procida. Du tilbys et spa og en 5 000 m² stor hage med bassenget. Luksuriøse rom og suiter har flatskjerm-TV med satellittkanaler og kostnadsfri Wi-Fi.

Hotel La Tonnara

Hotel La Tonnera ligger 20 meter fra stranden på fredfulle Procida.

Hotel La Casa sul Mare

Hotel La Casa sul Mare ligger på øya Procida. Her tilbys du rom med sjøutsikt fra terrassen. Hotellet har gratis Wi-Fi, en hage og klimaanlegg overalt.

Leilighet: Le Grand Bleu

Le Grand Bleu ligger midt på øya Procida, kun 10 minutters gange fra strendene. Alle leilighetene er innredet i lyse farger, og har klimaanlegg, flatskjerm-TV, en balkong og en spiseplass med kjøkkenkrok.

Procida - Dolcevita.no

Mot lyset

Vi kom fra Ischia for å se øya som flere hadde snakket så varmt om. Studenter og forretningsfolk finner ro her, godt unna mylderet i Napoli. Men turister flest rekker bare å knipse noen bilder fra båten, på vei til Ischia eller Capri – som så mange bare ”ma” til.
Opp en altfor smal (men selvfølgelig trafikkert) gate ser det like slitt ut. Det er bare mørkere. Ikke noe pyntelig småtteri eller prakt ”slik vi turister liker det”. Ingen sjarmerende signoraer eller kafeer. Men – folk har da sagt det er så vakkert her…?
Så er det lys i tunellen. Oppe på piazzaen øverst i gata er vi plutselig også midt oppe på sadelen av byen. Her er utsikt og hav i begge retninger. Gamle og unge koser seg i sola. Her er en kafe, plass, lys og folkeliv. Og under oss en havn med småbåter, fargerike hus, et par restauranter og en og annen fisker som greier ut garn. Dette er solsiden!

Nær Napoli

Slik er Procida: Med fergeanløp på nordsiden må man klatre over ryggen før man ser sola.
Vi klatrer videre. Opp bratta mot øst; veien heter ikke Salita Castello, Slottsstigningen, for ingen ting. Aper og Puntoer står sikret med klosser under hjulene. Jeg tenker at denne ekspedisjonen neppe ville vært smart en varm sommerdag.
Men oppe i gamleslottet, som en liten landsby i seg selv, åpner utsynet seg mot fastlandet, mot hele den digre Napolibukta bak Miseno og Pozzuoli (der Sofia Loren vokste opp) og mot Capri, Sorrento og Amalfi-halvøya et sted borti disen i sørøst.

Solbukta

Det er stille. Vinter og lavsesong. Mot vest strekker øya seg gradvis mindre bebodd. Tipper det ikke finnes en eneste utlending på hele øya utenom oss, om ikke vedkommende har funnet sitt livs paradis her, da.
Ned noen smale trapper (nesten over dørstokken til flere lokale) til ”solbukta”: Her er det nok av ledige bord på de to restaurantene som holder åpent. Man må gå sikk-sakk mellom fargerike fiskegarn, båtutstyr og fiskere som ordner det de ikke rakk over før pranzo. Noen har moret seg med å plante palmer i et lite, avdanket fartøy.
På restauranten vi velger, har de mer enn god tid til å ta seg av fremmede. Og trylle frem noen av havets godsaker mens vi nyter sola, havet – og over havna, hvite og fargerike hus som klosser tett i tett. Det er bare så vidt vi ser selve staskirken, Santa Maria delle Grazie, midt oppi vrimmelen.

Åpen for utforskning

Procida ligger knapt to mil ut fra havna i Napoli og bare to-tre kilometer før man kommer til Ischia. Det spesielle er ikke bare at den, i motsetning til Ischia og altså Capri, er omtrent fri for turister. Den er mye ”villere” med flere lange og høye utstikkere som stuper ned i havet.
Men det finnes også masser av strender; temperaturen gjorde dem bare ikke særlig fristende da vi var innom.
Kommer du innom, bør du absolutt innom naturhavnene, særlig Marina di Chiaiolella i sørvest, like før man kommer til den lille, ubebodde halvøya Vivara. Solchiaro-odden helt i sør eller Pozzo Vecchio – som du kan ha sett i Il Postino.
Procida er ikke større enn at man godt kan utforske hele på sykkel, drøyt fire kvadratkilometer totalt.

Jaktterreng

Opp gjennom århundrene har Procida fått hard medfart fordi den ligger så strategisk til. Ulike grupper har tatt øya etter tur. Den er bombardert og beleiret av krigsherrer og pirater - blant andre den beryktede Barbarossa, Rødskjegg. Flere mektige familier har eid øya etter tur. På 1700-tallet brukte England Procida som jaktterreng, og oppunder 1800-tallet ble det bygget utallige skip her. Da var det trolig 16 000 fastboende på den lille øya. I dag er tallet omkring 10 000, avhengig av om man også teller alle som bruker øya som lese- og hvilested.
Og – lurer du fortsatt på om det er vakkert her – så se filmklassikeren Il Postino, Postmannen. Mye av den foregår nettopp på Procida. Eller ta en rundtur før du prøver å kjenne deg igjen sammen med Matt Dammon i The talented Mr. Ripley.

Kart

Tips

Du må ta ferge til Procida. Det går bilferge og hydrofoil fra havna i Napoli, Pozzuoli og Ischia. Bilfergene tar 60 minutter ut fra Napoli, mens du kommer fortere ut med hydrofoilen som tar 35 minutter. Reiser du fra Pozzuoli tar det 15 minutter med hydrofoil og 35 minutter med ferge. For rutetider sjekk Caremar, Medmar og Snav.

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment