Castiglioncello - Vestkysten

Farger, fisk og salte smil

Castiglioncello i Toscana

Castiglioncello - Farger, fisk og salte smil

Vår italienske hjemby på Toscanakysten. De siste hundre årene har skuespillere, politikere og gourmeter trukket hit til Castiglioncello for å nyte farger, fisk og salte smil.

Kjendis-magnet

Castiglioncello ligger vendt mot havet i sørvest, midt mot solen.
Det er en landsby, delt i tre små-sentra: Quercetano, Porto Vecchio og Caletta. Men Castiglioncello er også et eldgammelt badested på grunn av sitt helt spesielle klima. Det forsto etruskerne allerede for 2 500 år siden, og siden kom både romerne og de mektige Mediciene – og altså samfunnstopper, bildekunstnere og filmfolk fra forrige århundre og frem til i dag. Malerne er kanskje mest kjent: Fattori, Martelli, Pirandello, Mastroianni, Sordi, Visconti, Gassman – kort sagt Macchiaioli-kunstnerne. I ligger museum Giovanni Fattori hvor du kan se hva disse kunstnerene elsket og ville formidle.

Castiglioncello - Dolcevita.no

Castiglioncello vil alltid være i vårt hjerte, helt fra 1999 hvor vi fant hverandre. Her startet eventyret for oss og her ble Dolcevita.no laget. Castiglioncello betyr noe godt for oss. Det er noe med havet, luften, steinene og himmelen her som har laget gode spor i oss.

Lys og luft

De kom hit på grunn av det helt spesielle lyset og på grunn av klimaet, slitne og gustne etter vinteren i innlandet. De frisknet til her ute ved kysten. Det gjør folk fortsatt. Selv i dag trekker de hit fra hele Italia, ikke minst folk med pustevansker som nærmest får resept på å komme hit. Beskjeden fra legene er klar: Lufta ved havet akkurat i Castiglioncello er meget gunstig. Klimaet er supert ved kysten. Veldig ofte finner du tåke og regn i innlandet rundt, mens temperaturen og været ute ved kysten noe helt annet.

Fiskerlandsbyen

Castiglioncello er opprinnelig en fiskerlandsby. Hver dag kommer fortsatt fiskerne inn i de knøttsmå, fargerike båtene sine med dagens fangst. Da gjelder det å komme i tide om du vil ha en godbit til pranzo. Vil du virkelig nyte sjømaten, kommer du ikke utenom Nonna Isola. Bitteliten, men godt etablert i Michelin-katalogen, er du garantert en gastronomisk opplevelse fra Enricos kjøkken. Ta gjerne en lunsj bare av små forretter og smak deg gjennom herligheten.

Øyhopping

Men det var havet og båtlivet. Etter at de fikk bygd en diger småbåthavn utenfor nabobyen, kryr det av elegante fartøy, yachter og joller ute på bølgene. Ikke så rart, egentlig: Øyene, Capraia, Gorgona og ikke minst og Korsika er godt innenfor rekkevidde. Kanskje greit å vite om du vurderer å leie båt og dra på øyhopping eller bare oppleve den fantastiske etruskerrivieraen fra utsiden. Og det er ikke så vanskelig å dra på øyhopping.

Salt smil og surfing

Castiglioncello er en opplevelse året rundt. Egentlig er det aller flottest her om vinteren. Da rusker vinterstormene – uten at det er kaldt, oftest med sol og knallblå himmel – surferne er utpå, og etterpå er havet en regnbue fra dyp-blå til lysegrønne sjatteringer.

Dét livet er en spesiell opplevelse som gir saltrand på tennene. Og dagen derpå kan man sanke drivved og konkylier fra andre kyster, avslipte flisbrott og fargerike steiner – en drøm for unger, for å fortelle gode historier og fylle utallige settekasser. Eller kanskje du er av den spreke typen som vil hive deg ut i bølgene – gjerne midtvinters. Surferne vet å nyte livet da også.

Gode steder

å bo i/ved

Castiglioncello

  • Villa Martini

    Hotell Villa Martini

  • Hotel Atlantico

    Hotel Atlantico

Bilder fra Castiglioncello - Klikk!

Bli kjent:

Castiglioncello i Toscana

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Scroll to Top