Roma - Midt-Italia

Vandrerens evige stad

Roma i Lazio

Roma - Vandrerens evige stad

Den evige stad, Roma, er oldtid og trend, iskrem, monumenter, knøttsmå restauranter og balstyrige markeder. Og evige vandringer på møre føtter.

Den evige stad, Roma, er oldtid og trend, iskrem, monumenter, knøttsmå restauranter og balstyrige markeder. Og eviglang shopping på møre føtter. Sett kredittkortet til lading, og husk gode sko!

Roma er den evige vandrers stad. Attraksjonene er én ting, men hvor du enn snur og vender deg, står du overfor enda et praktverk av en bygning, monument, fontene – eller den mest fargerike, lille blomsterbilhandelen du noen gang har sett feilparkert i et bortgjemt smug.

Rike Roma

Vi ville se Roma. Vi og tok peiling på den gamle jøde-ghettoen, Trastevere (”trast-é-vere”) og Piazza Garibaldi på høyden ovenfor. Og allerede før siste-etappen, i folkemylderet innunder en 15 meters hvit marmorpyramide, erklærer 13-åringen vår: ”Jeg digger Roma!”

Annonse

Sykkeltur elsykkel rundt Roma
Roma - Dolcevita.no

Pantheon: På en måte er dette den mest imponerende bygningen i Roma. Ingen vet helt hvordan den ble bygd, men kanskje ble den satt opp over en stadig større haug sand, mer trolig brukte de en teglsteinsforskaling. Og kanskje skjedde det i 120-årene, under keiser Hadrian.

Jødeghettoen på nord- og østsiden og særlig pittoreske Trastevere vest for elva Tevere (Tiberen) er kanskje den koseligste delen av Roma.

Innbyggerne i Trastevere anser seg som de eneste virkelige romerne, og kan blant annet vise frem Romas eldste kirke for gudfryktige kristne, Santa Maria in Trastevere – fra 200-tallet. (Det finnes også rester og ombygde kirker, men disse er enten ikke-kristne eller vanskelige å datere…)
Men de trange gatene er først og fremst helt perfekt til å rusle omkring i. Her finner du helt særegne steder som baren Buca del Bacco i via di San Francesco a Ripa, eller kanskje appelsinbaren på piazzaen foran Santa Maria? Trastevere og atmosfæren her må oppleves.

Husmor

En ganske alminnelig drikkefontene på vei opp mot høyden og Piazza Giuseppe Garibaldi var merket ”Restaurert, 1877”. Romerne har riktig perspektiv på nymotens saker. På klare dager er utsikten herfra strålende. Selv i gråværet kunne Italias samlingsmann og vi skue utover rundt 20 velvoksne kupler, se det abnorme monumentet over hele Italias første konge, Victor Emmanuelle II, og skimte basilikaen ved Petersplassen like bak – før vi oppdaget at samtlige andre holdt seg for ørene. Klokken var 12. Bang! Den daglige salutten dundret utover staden. Fotografen ble vippet av pinnen. Ingen bilder her.
Men Garibaldi! Kona til Giuseppe er også på plass: Stødig på en steilende hest med ammebarn ved brystet og pistolen hevet.
En husmor med trøkk.

Mektig

Ifølge legenden ble selve Roma grunnlagt av Romulus 700 år f.Kr., men etruskerne var de første som satte spor etter seg her. Capitol, med Colosseum og Forum Romanum, ble det symbolske senteret i romernes verden. I dag byr Capitol på praktfulle museer, utsikt – og så finner man sentrum for byens bussruter på Piazza Venezia like ved. Men vi gikk videre langs høyden vår, ned snirkleveien mot Vatikanet og Peterskirken. Verdens minste selvstendige stat, med 500 innbyggere og – unnskyld – Gud vet hvor mange turister.
En blåhvit tysker som skiftet fra shorts mellom søylene rundt plassen fikk være; vi var lovformelig kledd og slapp ærbødige inn gjennom den frelsende port.

Og – Kort sagt: Dette er mektig! Og skremmende. Man blir fullstendig overveldet av kirkerommet, prakten, gull-utsmykningene, kunstverk man bare har lest om (Michelangelos Pietá!) – og hva dette må ha betydd av utbytting av fattiglemmer. Ikke rart det tok århundrer å bygge.

Stemning

Etter sedvanlig sen lunsj avsluttet vi dagen med en tur øst over bruene, over elva, til praktfulle Piazza Navona og Pantheon. Dette utvendig mørke, men innvendig imponerende tempel for alle romernes guder ble bygget med hull i kuppelen. Hvordan går det når det regner? Kløktige romere sørget for at gulvet heller innover til den antikke cloaca maxima, avløpet romerne anla allerede i antikken.

Romerne har hatt mye å ta av, og mye å ta vare på. Circus Maximus er borte, og gladiatorkampene er over, men både fortiden og shoppingen pulser av liv, Sannhetens munn nedenfor Maximus biter fortsatt hånden av løgnere (sies det), og pilegrimer og turister valfarter fortsatt til den evige stad for å frelses.

Romanse ved Trevi

Eller prøv nattelivet i Roma, sug stemning langs smågater og heldøgns-rush, smett innom bortgjemte barer med høyrøstede, lokale helter, og prøv lokale retter eller en sen espresso. Eller nyt utsikten fra Pincio-parken eller Spansketrappene  – og takk nei til utallige roseselgere. En formiddag på Campo de’ Fiori er herlig, eller bruk en morgen på Aventino-høyden og de tre kirkene der.

Og – selvfølgelig: Fontana di Trevi, Trevi-fontenen, er et must for alle med et snev av romantikk i blåfrosne vinter-årer. Et must!
Nyt Roma sakte. Eller prøv den oppgaven vi fikk: ”Fortell alt om Roma. Bruk inntil halvannen side med normal skrift.” Dét er blodig urettferdig – både mot oss, dere og mot herlige, udødelige Roma.

Gode steder

å bo i/ved

Roma

  • Radisson Blu es. Hotel, Roma

    Radisson Blu es. Hotel, Roma

  • Hotel Raphael – Relais & Châteaux

    Hotel Raphael – Relais & Châteaux

Bli kjent:

Roma i Lazio

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top