Varese Ligure - Nordvest-Italia

Miljø i Euroens tegn

Varese Ligure i Liguria

Varese Ligure - Miljø i Euroens tegn

Det sies at den europeiske sentralbanken så til knøttlille Varese Ligure da de skulle innføre euroen.

Euro/ €

Egentlig er det enkelt: en bue med en midt-stolpe inni. Men går du inne i den virkelige €-en, er det nesten til å gå seg bort. Det kan man for så vidt også klare på vei opp hit. Innlandet i Liguria gir sterke assosiasjoner til Østerrike. Fantastisk frodige åser, smale og bredere daler – alltid med en elv i bunnen og hus på de merkeligste knauser. Og de krongler seg hit og dit, så om du ikke orienterer deg etter sola, kan man lett miste retningen.
Men mest av alt er det skog, skog, skog, helt frem til Varese Ligure.

Varese Ligure - Dolcevita.no

Ser du det?
Ser du at byen Varese Ligure er som et eurotegn. Det sies at det er her de med makta har funnet motivet for euroen.

Denne “borgoen” har aldri vært noe stort forsvarsverk. Det står også i historiebøkene. Men den kan vel sies å stå sterkt på finansfronten – bortsett fra at det beskjedne som foregår der i dag, det er det noen håndverkere står for. Og så er det marked utenfor €-en hver tirsdag formiddag.

Miljøby

Men det er miljøet Varese er mest kjent for. De er stolte produsenter av mer enn tre ganger så mye ren energi som de forbruker. Vindmøller og litt vannkraft står for det meste. Og de var pionerer på vannrensing med ultrafiolette stråler. Ingen kjemi, men rent vann selv i krana midt på torget.
Vindmøllene er for øvrig fra Norge.

Både vareserne og ligurerne har sine knep også i lokalmiljøet. Først tror du det er gedigne steinvegger, murer, gesimser og vinduskarmer. Men går du helt tett innpå, ser du at de har forvandlet kjedelige mur- og betongvegger til flotte fasader. Hver “fuge” er malt på for hånd, med riktige pasteller og skygger.
Dette finner du over hele Liguria. Straks du beveger deg over til for eksempel  Toscana, har de ikke den samme sansen for finurlig nær-estetikk.

Gode steder

å bo i/ved

Varese Ligure

  • Castello Di Compiano Hotel Relais Museum

    Castello Di Compiano Hotel Relais Museum

  • Hotell Vis À Vis

    Hotell Vis À Vis

Bilder fra Varese Ligure

Bli kjent:

Varese Ligure i Liguria

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top