Lago d’Iseo – En liten, vakker innsjø

Lago d'iseo - Dolcevita.no
Lago d'iseo - Dolcevita.no
Lago d'iseo - Dolcevita.no

Det er øya midt i som gjør sjøen så spesiell. Ved foten av øya som ligner en vulkan; det er det eneste stedet vi har badet i en olivenlund.

Nattelivet i Iseo minner litt om Spania. Fra hovedveien syntes den som en litt grå by, men den lyser opp om kvelden. Rettere sagt, her fortsetter livet ut i natta: Det er fullt av lys og farger. Lille Iseo har en strandpromenade der det kryr av liv dag og natt. Barene spiller og serverer, og folk stimler mellom restauranter og fiskebåter.

I sommervarmen trekker folk hit fra hele Lombardia. De er mest italienere, mange unge. Fra den lille havna kommer og går rutebåter i ett, til og med natterstid. Så, frister ikke bar- og nattelivet, kan man til og med dra på kvelds- eller nattcruise nordover innsjøen – Blue night cruise, som det heter på ny-italiensk. Fire timer med middag og det hele. Det sies at lyset er helt spesielt. Eller du kan oppleve innsjøens midtpunkt slik vi gjorde: I dagslys. På sykkel.

Finn sted å bo

Araba Fenice Hotel

4-stjernershotellet Araba Fenice ligger ved Iseosjøen, og har et basseng og en gourmetrestaurant. Hotellet har vakker utsikt fra terrassene samt mange av rommene.

Hotel Lovere Resort & Spa

Hotel Lovere Resort & Spa ligger ved bredden av Iseosjøen, og tilbyr rom med klimaanlegg, kaffe- og tekoker og LCD-TV. Lovere sentrum kan nås på en 15-minutters spasertur langs innsjøen.

Cocca Hotel Royal Thai Spa

Cocca Hotel Royal Thai Spa ligger i Sarnico, og tilbyr deg bruk av takterrasse og romslige rom med panoramautsikt over innsjøen og gratis Wi-Fi. Overnattingsstedet ligger ved bredden av Iseo-sjøen, adskilt fra sjøen av en gate.

Leiligheter: Borgolago Suites

Borgolago Suites ligger i Iseos middelaldersentrum, i et bilfritt område. Gratis Wi-Fi, klimaanlegg samt selvstendige leiligheter med moderne innredning. Vaskemaskin, flatskjerm-TV med satellittkanaler, et eget bad med gulv i Carrara-marmor og en stue med fullt utstyrt kjøkkenkrok.

Lago d'iseo - Dolcevita.no

Midten av verden

Monte Isola er en egen, liten verden. Det er som å reise gjennom et fargesprakende postkort eller glassmaleri – bortsett fra disen som duser den mektige naturen. Når man nærmer seg, er det som om det som ligner på en vulkan fyller hele sjøen. Monte Isola er Europas største øy – i en innsjø. I land i knøttlille, smale Peschiera Maraglio, tar vi syklene nordover. Vi kunne like godt leid; det var ikke dyrt, men vi nyter medbrakt. Veien går som en promenade, laget bare for oss. Det er varmt, men vinden imot svaler. Glitrende sjø og lyse, steile fjell ut til høyre, bratte lier med oliven, vinranker og frodig skog opp til venstre. Trafikk finnes nesten ikke; det er knapt plass.

I Carzano søker vi tilflukt i skyggen, under et tak på brygga med litt frukt og vann fra den lokale kjøpmannen. En kar lemper inn varer fra Apen sin mens det som antakelig er barnebarnet i førerhytta gløtter forsiktig mot oss. Kanskje de bor her, i en av de to-tre radene med hus som det er plass til – virkelig helt ned mot vannet. Større er ikke Carzano, et sted for Den store Roen.

Bad under oliventrærne

Oppover, halvveis rundt øya: Sola steiker, og svetten driver. Et horn hyler, og jeg kaster sykkelen unna mini-lokalbussen. Den er absolutt i farta.
Over høyden – med utsikt nordover sjøen og miniøya Isola di Loreto - ligger flere små landsbyer. Noen bygges tydeligvis ut for nordeuropeere; et helikopter i avgang tyder på at dette ikke er for fattigfolk. Men vi trenger et bad og suser heller ned mot sørsiden ved Sensole: En stripe gress nedenfor veien med oliventrær. Det er bare å støtte tohjulingene mot hvert sitt antikke tre og kaste seg ut i herlig friskt ferskvann.
Det er noen slike herlige stunder som fester seg. Bade under oliventrærne. Glitrende kjølig vann helt for oss selv, med mikroøya Isola di San Paolo med sitt enslige kloster like utenfor. Alt midt i en fantastisk natur.

Fiske

Vi rakk å studere grantrærne uti vannet, silde-hjellene og fiskemenyen i Peschiera Maraglio før vi tøffet tilbake over sjøen sørover. Vi kunne like godt reist nordover, kanskje blitt med på en rundtur. Det er nok av muligheter.
Lago d’Iseo er heller lite kjent, midt mellom storebrødrene Como og Garda i henholdsvis vest og øst, men minst like spennende. Det er forresten lett å komme hit, både fra nabosjøene eller fra byer som Brescia og Bergamo. En reise mellom flere av storsjøene her i nord, byr garantert på mange flotte opplevelser.
”Hovedstaden” Iseo er for øvrig også en hyggelig småby, med piazzaer, bueganger, togstasjon og selvfølgelig sin egen statue av landsfader Garibaldi. At hele den hyggeligste delen av byen i praksis er bilfri, er en ekstra bonus.
Ta gjerne med fiskestang. Du får sikkert gode tips av gutta som stadig prøver lykken nede på brygga – særlig på kveldstid når pizzeriaene fyrer opp ovnene i kveldsmørket.

Kart

Tips

Straks du kommer av ferga ved Monte Isola vil du finne flere som driver på med sykkelutleie. De har bysykler og mountain bike for barn og voksne.
Det er også mulig å booke guidede turer, også for grupper.

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment