Lago d'Iseo - Nord-Italia

En vulkan, en innsjø, en opplevelse

Lago d'Iseo i Lombardia

Lago d'Iseo - En vulkan, en innsjø, en opplevelse

Det er øya midt i som gjør denne innsjøen så spesiell. Øya stikker opp av sjøen som en vulkan. Stopp for et bad i olivenlund.

Midten av verden

Monte Isola er en egen, liten verden. Det er som å reise gjennom et fargesprakende postkort eller glassmaleri – bortsett fra disen som duser den mektige naturen. Når man nærmer seg, er det som om det som ligner på en vulkan fyller hele sjøen. Monte Isola er Europas største øy – i en innsjø. I land i knøttlille, smale Peschiera Maraglio, tar vi syklene nordover. Vi kunne like godt leid; det var ikke dyrt, men vi nyter medbrakt. Veien går som en promenade, laget bare for oss. Det er varmt, men vinden imot svaler. Glitrende sjø og lyse, steile fjell ut til høyre, bratte lier med oliven, vinranker og frodig skog opp til venstre. Trafikk finnes nesten ikke; det er knapt plass.

Lago d'iseo - Dolcevita.no

Monte Isola er en bitteliten øy midt i Lago d'Iseo, perfekt for en rundtur med sykkel. Over på øya kan du leie sykkel og ta en runde før du hopper i innsjøen og tar deg en velfortjent matbit.

I Carzano søker vi tilflukt i skyggen, under et tak på brygga med litt frukt og vann fra den lokale kjøpmannen. En kar lemper inn varer fra Apen sin mens det som antakelig er barnebarnet i førerhytta gløtter forsiktig mot oss. Kanskje de bor her, i en av de to-tre radene med hus som det er plass til – virkelig helt ned mot vannet. Større er ikke Carzano, et sted for Den store Roen.

Bad under oliventrærne

Oppover, halvveis rundt øya: Sola steiker, og svetten driver. Et horn hyler, og jeg kaster sykkelen unna mini-lokalbussen. Den er absolutt i farta.
Over høyden – med utsikt nordover sjøen og miniøya Isola di Loreto – ligger flere små landsbyer. Noen bygges tydeligvis ut for nordeuropeere; et helikopter i avgang tyder på at dette ikke er for fattigfolk. Men vi trenger et bad og suser heller ned mot sørsiden ved Sensole: En stripe gress nedenfor veien med oliventrær. Det er bare å støtte tohjulingene mot hvert sitt antikke tre og kaste seg ut i herlig friskt ferskvann.
Det er noen slike herlige stunder som fester seg. Bade under oliventrærne. Glitrende kjølig vann helt for oss selv, med mikroøya Isola di San Paolo med sitt enslige kloster like utenfor. Alt midt i en fantastisk natur.

Fiske

Vi rakk å studere grantrærne uti vannet, silde-hjellene og fiskemenyen i Peschiera Maraglio før vi tøffet tilbake over sjøen sørover. Vi kunne like godt reist nordover, kanskje blitt med på en rundtur. Det er nok av muligheter.
Lago d’Iseo er heller lite kjent, midt mellom storebrødrene Como og Garda i henholdsvis vest og øst, men minst like spennende. Det er forresten lett å komme hit, både fra nabosjøene eller fra byer som Brescia og Bergamo. En reise mellom flere av storsjøene her i nord, byr garantert på mange flotte opplevelser.
”Hovedstaden” Iseo er for øvrig også en hyggelig småby, med piazzaer, bueganger, togstasjon og selvfølgelig sin egen statue av landsfader Garibaldi. At hele den hyggeligste delen av byen i praksis er bilfri, er en ekstra bonus.
Ta gjerne med fiskestang. Du får sikkert gode tips av gutta som stadig prøver lykken nede på brygga – særlig på kveldstid når pizzeriaene fyrer opp ovnene i kveldsmørket.

Gode steder

å bo i/ved

Lago d'Iseo

  • Araba Fenice Hotel

    Araba Fenice Hotel

  • Hotel Lovere Resort & Spa

    Hotel Lovere Resort & Spa

Bli kjent:

Lago d'Iseo i Lombardia

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top