Abbiategrasso - Nord-Italia

Bio-mat: Bedre, renere og veldig i skuddet

Abbiategrasso i Lombardia

Abbiategrasso - Bio-mat: Bedre, renere og veldig i skuddet

Bio-mat: Bedre, renere og veldig i skuddet. Italienerne gjør det stadig mer, og håper det også skal redde dem fra genmodifisert, amerikansk søppelmat.

Få med det litt biologiske matvarer neste gang du er i Italia. De er ferskere, renere, smaker mer og koster omtrent det samme som industrimaten på ”supern”. Spør i en mindre forretning, eller en italiener på gata hvor nærmeste bio-utsalg er. De er som regel dårlig skiltet og litt vanskelige å finne.

- Dette er alvor. Det handler om kortreist mat, om ungenes helse og internasjonale trusler. Søppelmat. Slik oppsummerer Ilaria og samboeren Marco Colombini bølgen som velter over Italia for tiden.

Bare bio-mat

Desember 2014: Vi er på en biogård. I et lite, enkelt rom i låven på Cascia Gambarina ved Abbiategrasso utenfor Milano. Utenfor skvaldrer noen gjess. Biler kommer og forsvinner. Det lukter av kyr og gress. For et års tid siden kom det få andre hit, nå må man komme før klokka 10 om det ikke skal være utplukket. Her er vanlige grønnsaker – blomkål, rosenkål, gulerøtter, reddik, ulike typer som ikke finnes i Norge i tillegg til epler, appelsiner og klementiner.

- Ja, alt er biologisk dyrket, og alt kommer enten fra vår egen går eller en av naboene, forteller Marco Cuneo. – Bortsett fra eplene og sitrusfruktene, selvfølgelig. Vi har avtaler med andre biogårder på Sicilia og i Trentino.

Abbiategrasso - Biomat - Dolcevita.no

Direkte fra bonden. Stolt tar han i mot kunder som vil handle sunt og økologisk. Brød, grønnsaker, egg....

Strengt

De første biogårdene med egne utsalg dukket opp for vel 10 år siden. Etter en lovendring for tre år siden ble det mange flere. Og folk strømmer til etter hvert som kjennskapen sprer seg fra munn til munn.
– Folk er blitt mer opptatt av ren og sunn mat. Det får de her, forsikrer Marco Cuneo mens han veier opp det fenikkel, salat og andre godsaker. – Det er strengt. Alt må være biologisk, helt fra frø og gjødsel til vi kan selge varene her. Dermed tar det tid før nye gårder blir sertifisert. En egen godkjenningsmyndighet tar prøver av jorda og stiller eventuelt krav til rensing. Frø, gjødsel og plantevernmidler skal være riktig. Stikkprøver blir tatt underveis.

Mer lønnsomt

Strenge krav og mer arbeid til tross: Varene her i låven koster knapt mer enn de som selges i supermarkedene.
– Det er enkelt, nesten som i gamle dager, forklarer bonden. – Ingen mellomledd, ingen grossister, ingen som skal suge ut store fortjenester. Skulle jeg levert til en grossist, ville jeg fått lavere pris, og kundene måtte betalt mer. På denne måten tjener jeg bedre, og kundene er mer fornøyd. Et par av kundene nikker bifallende, – kanskje også fordi dette er ”slow shopping”. Dette ER et steg tilbake i tid.

Ny junk-bølge

– Det viktigste er at maten er ren og sunn, supplerer Ilaria Borgna. Mens det er stille i norske aviser, går debatten høylytt i Italia om TTIP, handelsavtalen som USA og EU forhandler om i disse dager: TTIP vil åpne Europa for amerikanske matvarer, og mange frykter for konsekvensene:

– I USA brukes det store mengder substanser som er forbudt i Europa, blant annet i dyrefór. Hormoner og genmodifiserte produkter er mye mer utbredt enn i Europa, og konsekvensene er i beste fall usikre. – Mange, både italienere og andre, mener dette er farlig. Amerikanerne hevder at det er ufarlig, men det er neppe riktig. Vi vet ikke hvordan, bare at vi risikerer at vi og barna våre tar skade av det. Den sjansen kan vi ikke ta.
Hun poengterer at amerikanerne fant opp ”junk fooden”. – Nå tar de det et skritt lenger. Selv avisene omtaler de amerikanske matvarene som nettopp søppelmat.

En protest

Nettopp biogårdene kan bli redningen for italienerne – og stikke kjepper i hjulene for amerikanerne. Stadig nye biogårder blir godkjent, og sertifiseringen og merkingen er streng, så italienerne vet at varene virkelig er det de utgir seg for. I tillegg er de nettopp et alternativ til den amerikanske ”søppelmaten”.
– Har vi nok bio-mat tilgjengelig, trenger vi rett og slett ikke kjøpe noe av maten fra USA. Den vil likevel være et problem for de som ikke har biogårder eller bioutsalg i nærheten.

 

Verdt prisen

I Abbiategrasso har en gruppe bønder allerede dratt konseptet litt lenger. I et stort uthus har de innredet en hel butikk med både vin, kjøttvarer, oliven, olje, ris, ost, øl, meieri- og kornvarer. Blant annet. Alt er biologisk dyrket og produsert.

– Vi kommer hit ofte. De har slett ikke alt, men det de har er bra. Det sier kanskje litt om hva dette betyr hos et matelskende folk som italienerne. Selv i krisetidene de er inne i, bruker de gjerne litt mer på noe som er bra og smaker bra.
– Vi vil bestemme selv, og vi vil ha ren kvalitetsmat, sier Ilaria og Marco i munnen på hverandre. De snakker om kvalitet, ferskhet og miljø. De har for lengst fått nok av israelske appelsiner i italienske butikker, akkurat som vi har i norske. – Det gir jo ikke å importere appelsiner når vi kan hente egne glimrende varer fra Sicilia.
– Og – ett poeng til, sier hun: Dette betyr at vi må slutte å bygge ned matjorda. Vi vil neppe sulte i hjel selv om vi må hente mat fra for eksempel USA, men at vi kan dø av den, er det lite tvil om.

Gode steder

å bo i/ved

Abbiategrasso

  • Hotel Excelsior Magenta

    Hotel Excelsior Magenta

  • Hotel Diamante

    Hotel Diamante

Bilder fra Abbiategrasso - Klikk!

Bli kjent:

Abbiategrasso i Lombardia

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Scroll to Top