Camogli - Nordvestkysten

Fiskerlandsby på solsiden

Camogli i Liguria

Camogli - Fiskerlandsby på solsiden

Camogli er en fiskerlandsby på solsiden. Fiskerne bringer fangsten inn ved daggry, i en trang havn under fargerike steinfasader. Heldigvis drar de fleste forbi.

Camogli ligger midt i solnedgangen. Om natta blinker bøyene, før fiskerne bringer fangsten inn ved daggry, i en trang havn under de fargerike steinfasadene.

Vi hadde trodd det skulle kry av turister her. De gamle murhusene ligger tett i tett som en sammenklemt fargepalett, omtrent som i svært så kjente Portovenere og Portofino. Kanskje er det bare for tidlig på våren ennå.

Slow city

Tidlig på morgenen når sola først ned til borgen på pynten i nord. Parrochia basilica Santa Maria Assunta er et landemerke helt ut mot sjøen. Havet skifter fra mørkeblått til glitter. Et streif av sol varmer en snei av stranda der en gjeng ungdommer slår seg ned, kanskje på vei til skolen. Morgenlys, bølgesus og måkeskrik. Alt er som det bør være en morgen i mars. På promenaden høyt over ungdommene serverer barene kaffe og brioche til noen morgenfugler. Ovenfor nærmest står byen – bratt, 7-8-10 etasjer opp fra sjøen.

Camogli - Dolcevita.no

Flott og fargerik og fanger sola og varmen vinterstid. Camogli er lite, men med mange kriker og kroker man gjerne vil bli bedre kjent med.

Gamle-Camogli er slik: Bratt, trang og vakker, selv i morgen-kjølen. En typisk slow city, uten prangende skilt, men i stedet med vegger som er kunstferdig dekorert. Mellom husene finnes det knapt nok smug, bare bratte trapper.

Levende fiskehavn

En fiskebåt glir inn i havna og fyller det siste hullet blant mange andre.
– Bra fiske? prøver jeg.
– Sånn passe, svarer en av de tre om bord.

I motsetning til mange andre turistmagneter er Camogli fortsatt en levende fiskerlandby. Barer, restauranter, turistmenyer og turist-turbåter, ja vel, men fiskeflåten er fortsatt betydelig.

Camogli VAR nemlig en stor fisker- og sjøfartsby. I 1880 var det registrert 500 kapteiner bare her. Og de livlige fargene på husene stammer også fra den tiden: Det var litt lettere å finne til land til en by som syntes godt der ute fra. Fortsatt i dag har de en stor fiskefestival her med masser av fiskemat, tilberedt i en enorm panne i havna. Det skjer den andre søndagen i mai.

Bystrand

Neste dag dundrer bølgene inn mot stranda. Ved moloen utenfor (nesten rett nedenfor) basilicaen står spruten mange meter til værs. På stranda ved siden av blir to tenåringsjenter overrasket av en kraftig bølge; nå når de likevel er søkkvåte, kan de like godt fortsette. De hyler av fryd med jeans og bluser klebret til kroppene. Badesesongen er i gang!

Skyene pisker forbi over oss; det er stiv kuling på kysten i dag, men Camogli ligger i ly. Her får de første vinterbleke kroppene litt sol. Mens noen begir seg i vei opp og ut langs klippene rett ut mot havet og San Fruttuoso. Det skal visstnok være en tur fullt på høyde med Cinque Terre – som én sa: Hvis du bare ikke har høydeskrekk.

Ta et reisetips

Til Camogli bør du ikke ta bilen, men toget. Det er virkelig vanskelig med parkering med mindre du allerede har bestilt hotell med plass for bilen.
Nærmeste flyplass er Genova eller Pisa.

Gode steder

å bo i/ved

Camogli

  • Hotel Cenobio Dei Dogi - Camogli

    Hotel Cenobio Dei Dogi

  • camoglie2

    Hotel Casmona

Bli kjent:

Camogli i Liguria

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top