Perugia – Sjokolade til erotisk begjær

Perugia sjokoladefestival - Dolcevita.no
Perugia sjokoladefestival - Dolcevita.no
Perugia sjokoladefestival - Dolcevita.no

Skal det være en søt smak av verden? En delikat creatión av mørkt og lyst med nøtter og krydret nougat i midten? Eller kanskje et nytt verktøysett, et lekkert anheng – eller siste skrik fra design-fronten, med champagne-fyll?

Vi er nesten midt i Italia, på den årlige sjokoladefestivalen som utlendinger bare såvidt har oppdaget. For 13. gang har sjokolade-aristokratene i Perugia – «peroodjia» – trommet sammen til fest. Og i år som i fjor har folk gått mann av huse – italienere, altså. 

Finn sted å bo

Brufani Palace Hotel

Ta en dukkert i innendørs-bassenget med glassgulv, hvor du kan se 3000 år gamle etruskiske ruiner. Dette er bare noe av luksusen du kan nyte på Hotel Brufani Palace.

Sangallo Palace

Sangallo ligger i Perugia sentrum, kun 50 meter fra den historiske festningen Rocca Paolina. Hotellet tilbyr velværeområde og basseng samt terrasse med panoramautsikt.

Hotel La Rosetta

Det 4-stjerners Hotel La Rosetta ligger i Perugias historiske sentrum, 400 meter fra byens katedral. Frokosten består av tradisjonell italiensk kaffe, lokale bakverk og kaker.

Leiligheter: Casa Vannucci

400 meter fra katedralen bor du i en historisk 1200-tallsbygning med terracotta-gulv, velutstyrt kjøkken og fin hage med spiseplass.

 

Perugia sjokoladefestival - Dolcevita.no

Alle de andre gikk glipp av følgende: Fra sjokoladeskole for barn, moteshow med plagg til å spise, sjokolademenn med sjokolade rett fra krana og store og små, sirlige figurer – til seriøse foredrag om sjokoladens historie. Den går tilbake til inkaindianerne, må vite! Og gatelange telt med smaksprøver og salg – og mye annet.

Sjokosmak

Men, apropos smaksprøver, her gjaldt det å være på hugget. For de beste smaksprøverne vanket bare innimellom, og italienerne vet hva «på hugget» vil si. En skarve norsk fotograf hadde lite å stille opp med i vrimmelen, men kom vel ikke helt tomhendt unna heller? Og perugierne er stolte av sin «festa delle cioccolato», for den er blitt stor: – Vi driver på i over en uke. Produsentene får vise siste nytt og sjokoladekunstnerne får leke seg. Folk får smake og det er konkurranser, utstillinger, demonstrasjoner og forhåpentlig mye moro, sier Cecilia Jacobelli, en av drivkreftene bak festivalen. –Folk må nesten oppdage det selv.

Så det gjør vi. Følger lukten, ikke av pasta og pølser med pommes frites, men av kakaobønner, sjokolade og sukkerpynt.

Langs brulagte gater mellom veldige hus fra middelalderen, inn i folkemengden forbi gjøglere og noen tiggere, forbi barer med mer sjokolade enn alkohol, langs vinduer med meterhøye sjokoladeslott og bungnende fat og hauger av fristelser –godt inn i selveste sjokoladebyen.

Erotiske frukter

Og ned i undergrunnen: Ned gjennom lange, halvmørke ganger med grove steinvegger og hvelvede tak – der lukten er sterkest. Her holder sjokolademennene på. Med sjokolade rett fra krana fyller de former og kar, og de tryller frem nok snadder til å gi Grete Roehde den store støkken. Med eksotiske frukter, jordbær og nøtter, fylte sjokolader og fine sjokolader. Og så den krana, da. Mange ville nok gitt mye for å legge seg innunder den bare et øyeblikk.

Vi tar tur inn i en av butikkene som tilbyr kroppslig velvære. Tannkrem med sjokoladesmak, og sjampo med kakaomelk. Kremer i brunt og hvitt, tanntråd som kanskje farger av, og så – for de mer vågale – noen mørke, små pakker: Kondomer med sjokolade… smak? Detaljene får vi ikke vite, og hvem spør vel om sånt?

Prøv heller noe mer nyttig: Nytt barbersett til far og sminkesaker til mor. Et rikholdig verktøysett med ekstra-blad til snekkersaga, så blir far fornøyd – og som kan spises etterpå – så blir mor også fornøyd. Sjokoladefestivalen i Perugia er en søt og deilig opplevelse.

Søte opplevelser i Perugia

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment