Levanto - Nordvestkysten

Den hemmelige sjette byen i Cinque Terre

Levanto i Liguria

Levanto - Den hemmelige sjette byen i Cinque Terre

Levanto er den sjette, "hemmelige" byen i Cinque Terre, "De fem byer". For, du kan fortsette turen videre, et strekk som byr på større opplevelser og aldri kø.

Opp-opp-opp

Levanto ligger ved sjøen litt nord for ”De fem byene”. Men selvfølgelig går det sti også herfra; den ble anlagt lenge før både biler og turister turet inn her. Selv en sval vårdag blir man god og varm godt før man er ute av byen, før bukta med strand, barer og en sykkelvei (det er en egen historie) forsvinner bak deg.

Først virker det litt rart. Man hører biler ikke så langt unna, man passerer et og annet bed & breakfast og dessuten noen hundre meter med asfalt før sivilisasjonen endelig slipper for alvor. Og det går fortsatt oppover.

Sommerfugl og firfisler

Bilduren stilner, fuglene kvitrer, man hører bølgesuset mot klippene et sted nedenfor og en fiskebåt dunke avgårde et sted langt ute, det er blå himmel og vårvarmt og knapt nok et menneske å se. Det skulle de visst, alle de som flokker seg i gradvis tettere kø på stiene bare litt lenger sør. Stien vår klatrer videre under tette trekroner, det er kjølig i skyggen. Men så kjenner man en varm vind, og man er ute i lyset. Havet brer seg stort utenfor, en sommerfugl virrer forbi og firfisler piler stadig på kryss og tvers foran føttene våre på den solvarme stien. Akkurat den er røffere enn i Cinque Terre. Mindre tilrettelagt, heter det vel. Ofte steinete, bratt, man må se seg litt for. Dette er en tur for gode joggesko, lette klær og nok drikke.

Utsikt ned til Monterosso al mare fra høyden

Fra toppen har du god utsikt ned til Monterosso al Mare. Snodig nok så stopper mange i denne byen og tenker at nå har de gått de 5 byene. Men det finnes en 6. by like på andre siden som absolutt bør oppleves.

Skinnende blått

Etter en ny bratte gjennom en mørk skog fornemmer vi at vi er heeelt på kanten. Nede mellom trærne lyser noe absurd blått. Så, plutselig er det åpent: Vi står på en avsats; kanskje 200 meter nesten rett under oss ligger en nydelig badebukt, fullstendig utilgjengelig uten båt. Havet utenfor glimter i blåturkis. Og det strekker seg mil etter mil utover mot det som må være Portofino i nordvest og langt forbi Portovenere i sør. På virkelig klare dager kan man se alpeene mot Frankrike og fjellene på Korsika.

Vi går videre. Holder høyden, langs stien merket som nummer 1. “Highway 1”. Gjennom ganske urørt natur, hele tiden med stillheten, havet o

g en spesiell lukt av urter, blomster, skog og jord. I en li holder to karer på å restaurere et gammelt gårdsbruk. Én av dem synger en gammel italiensk sang. Gården ligger bare en drøy times gåing fra Monterosso. Vei har det aldr vært hit, men vi nærmer oss.

Kysten til fots

På en høyde ser vi dem: Alle de fem byene i Cinque Terre: Monterosso al mare i bukta nærmest, så Vernazza, Corniglia på toppen bortenfor, deretter Manarola og Riomaggiore. Campiglia på en topp bortenfor der igjen, skal også være mulig å nå til fots, og også Portovenere på pynten sør for La Spezia. Vil du, kan du nærmest gå hele Liguria-kysten til fots.

Turen startet nesten lengst sør i bukta ved Levanto. Vi tok toget dit. Man går opp en trapp ved et pussig, blått hus. Fra Monterosso tar man første vei til venstre innenfor Hotel Palme.

Det er en praktfull tur, bare husk at den krever mer enn de berømte ”terre-stiene”. For oss tok det drøyt to og en halv times effektiv gange. Men vi traff også folk underveis, også et par familier med 8-10 år gamle barn. Ta med litt mat, så kan man nyte en hel dag underveis i et område de færreste vet om – litt bortenfor stimen.

Gode steder

å bo i/ved

Levanto

  • Villaggio Turistico Costa Morroni

    Villaggio Turistico Costa Morroni

  • Hotel Al Terra Di Mare

    Hotel Al Terra Di Mare

Bli kjent:

Levanto i Liguria

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top