Gardasjøen: Katamaran-seiling: Sjøens Formel 1

Torbole i Trentino

Gardasjøen: Katamaran-seiling: Sjøens Formel 1

Sjøens Formel 1. Bare farten kan skremme en stakkar. Og når vinden øker: De som står rett ut fra et smalt skrog høyt over vannet… Katamaran-seiling ser da ikke vettugt ut?

Vind-Junkie

Vi er ute med to båter: Ungdommene på en, vi voksne på den andre. Vi aner at det er kappløp på gang. En kjapp innføring i seiluttrykk og noe om vindretning og seilvinkel, og vi er allerede godt på vei. En katamaran er lett. Og den har knapt motstand fra vannet. Små forandringer i vinden eller vinkelen på seilet, og den akselererer av gårde. Det kjennes. Og det er moro!

- Man blir fort vind-junkie, sier Petra. – Litt til venstre! Sånn, ja. Jeg blir aldri lei.

Vår nederlandske skipper har levd av og med seiling siden begynnelsen av 80-tallet. - Man følger med på vind og vær hele tiden. Det holder! Sånn, ja! Overalt, både til lands og til vanns. Det kan jo hende man kan dra ut og seile…

Torbole

Går det for fort ute på sjøen kan det være greit å ta katamaran i litt rolig farvann.
Den dagen vi var ute var det ikke full pinne på vannet, men opplevelsen var sterk allikevel når man er ute for første gang.

Torbole

Går det for fort ute på sjøen kan det være greit å ta katamaran i litt rolig farvann.
Den dagen vi var ute var det ikke full pinne på vannet, men opplevelsen var sterk allikevel når man er ute for første gang.

Hotel Lago di Garda ligger i Torbole, kun 100 meter fra den offentlige stranden, og har panoramautsikt over Gardasjøen.

Rett ved sjøen, privat strand og med en nydelig utsikt.

 

Forte Charme Hotel ligger i Nago, like utenfor Torbole sul Garda. Her tilbys et basseng med panoramautsikt, moderne rom og avgiftsfri parkering.

Hotel Lago di Garda ligger i Torbole, kun 100 meter fra den offentlige stranden, og har panoramautsikt over Gardasjøen.

Rett ved sjøen, privat strand og med en nydelig utsikt.

 

Flyving

Vinden øker. Slik er den nordlige delen av Gardasjøen. Moderat, men litt økende nordavind før lunsj, så økende sønnavind etterpå. Veldig forutsigbart.

Farten øker. HAR økt. – Følg med fremover! Hold kursen! Litt – riktig, litt inn på fokka. Du så at lusene lå feil, ikke sant?

Hun gliser, og vi gjør visst det samme. Selv i den ganske nybegynnervennlige vinden sitter vi helt ute på kanten, på det ene skroget, med beina på ”trampolinen” og styren henholdsvis fokk og ror. Det er intenst. Mye å passe på.

– Tipper dere ikke har merket at skroget dere sitter på har løftet seg fra vannet…?

– What…?!!

Og vi flyr! Uten noen voldsom vind, men det digre seilet fanger alt. Og Petra bare regulerer det hele – med seilet – så vi ikke løftes mer enn litt. – Ett skrog i vannet glir bedre enn to skrog… Og vi må jo prøve å ta igjen de andre…

Over ende

Dette er første dag på et kurs som KAN ta en uke. Da får man et ganske smart sertifikat som man kan bruke over hele Europa for å vise at, ”jo da, denne karen kan sakene sine, og dere kan trygt leie ut racer til meg”. Tilsvarende finnes også for seilbrett.

Vi har imidlertid bare denne dagen, vi henger så godt vi kan i trapesen og passer på rorkult og seil så godt vi kan. Vi er litt usikre på om Petra ler med oss eller av oss, men plutselig vender hun båten opp mot vinden.

– Skal vi ikke prøve å kullseile??!!!

Gøy, liksom? Men noen riktige grep, og 11 meter mast krenger over og deiser i vannet. Sammen med oss.
– Dette er viktig å kunne, opplyser hun – hun er den eneste som fortsatt er oppå båen – mens vi hoster og harker og lurer på hvordan man kommer opp. – Nettopp, sier hun. – Det er lettest å trene i lett vind.

Vil mer

Vi kom opp, tok nesten igjen de andre, lærte litt om seiling og fikk veldig lyst til å lære mer.

– Det var utrolig kult å være så tett på elementene. Helt annerledes enn en større båt, mente Renee. – Vind og sjø – her er man bare noen centimeter over vannet, og drar vinden på, går det unna. Men det var greit å ha med en som kan det…

TIPS!

OM katamaranseiling

Katamaran-seiling er den mest fartsfylte opplevelsen du kan ha på sjøen uten motor. Stort seil og smale skrog gjør dem til fartsmaskiner, som man ikke håndterer alene til å begynne med, i hvert fall.

Man kan ta kurs over en halv dag (for å prøve) eller en uke (for å ta et sertifikat som kan brukes over hele Europa). Flere seilskoler holder slike både i Torbole og Riva del Garda.

Du får alt du trenger (våtdrakt og flytevest) når du blir med på kurs eller leier en båt.

LEIE båt – Instruktør

Langs hele den nordlige delen av Gardasjøen finnes en rekke selskaper som leier ut båter og som stiller med egne guider eller instruktører:

Riva del Garda/ Torbole

Limone

Malcesine

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Kart

Torbole i Trentino

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen