Polignano a Mare, - Sørøstkysten

Skytshelgen St. Vitus

Polignano a Mare, i Puglia

Polignano a Mare, - Skytshelgen St. Vitus

Skytshelgen St. Vitus hadde sin festdag i en nybygget og havgående paviljong ble han loset fra klippe til klippe med presten som velsignet alle.

Den gamle fiskerlandsbyen Polignano a Mare ligger på en fantastisk del av Puglia-kysten: Høye, stupbratte og forrevne klipper der Adriaterhavet skjærer inn i. Oppe fra fremspring kan man se huler høyt og lavt i fjellveggene, og små strender innerst i skarene. Og Polignano a Mare ligger på toppen av alt dette.

Orkesterplass

Et brak dundrer over byen. Så er det stille. En rakett forteller at St. Vitus har startet turen fra kirken i klippen like i nord. Vi toger gjennom folkehavet, inn den gamle byporten, forbi kulissen som er bygget til ære for helgenen foran den gamle duomoen. Et korps spiller seg gjennom en altfor smal gate, vi smyger oss gjennom en buegang som bare lokalkjente kunne vise oss – og plutselig: Vi står 30-40 meter over det dyp-blå havet. I den stupbratte klippeveggen er hulene vi har hørt om – og til og med en restaurant som er hogd ut innunder husene på toppen. Innerst i en slukt, der en liten elv munner ut nesten inne bak sentrum, leker noen unger på stranda.

Polignano al Mare - Dolcevita.no

Gatekunst er tingen når man trenger et litt stort lerrete.

Og inn med solnedgangen kommer en hel armada av båter med tuting og musikk, med den opplyste, flytende paviljongen med St. Vitus, prester og byens ordfører staselig pyntet – midt blant en håndfull politibåter. De skal tydeligvis holde tilbederne på avstand: et hundretall småbåter følger Vitus på veien. Armadaen skal innom hver eneste bukt. Mye skal velsignes underveis. Omsider fremme under terrassen vår, tar paviljongen en ekstra piruett mens folk klapper og jubler. Så glir den forbi oss, restauranten og forsvinner bak neste fremspring, like stappfull av folk som hos oss.

Magnet

Polignano a Mare er en av småbyene som ungdommer i distriktet trekker til i helgene, for å nyte utsikten, stemningen i gatene eller livet på vin- og is-barer og restauranter.
De tøffeste kommer også for å kaste seg med i stupekonkurransene som arrangeres fra terrassene fra tid til annen.
Svært mange, både lokalfolk og turister, kommer også til Polignano med sykkel for å oppleve den flotte landsbygda innenfor. Ekstra spennende er det fordi mange av småveiene som sniker seg mellom oliven- og druemarker, ikke står på noe kart. Beboerne er inderlig klar over dette og hjelper deg gjerne i riktig retning.

Gatefest

Inne i sentrum blir folkehavet stadig tettere. Salgsvogner, musikere og mini-tivoli er på plass. Et par gatekunstnere tegner sine hyllester til St. Vito på asfalten mens et band varmer opp på Piazza Aldo Moro. Hele byen er pyntet til fest.
Brått rister byen av et nytt brak. St. Vitus har gått i land. Titusenvis av lamper tennes; gate opp og ned lyses opp av bueganger satt opp for landsbyfesten. Folk stimler mot brua med den beste utsikten idet det virkelige fyrverkeriet lyser opp himmelen.
Dét kan italienerne.

Før fyrverkeriet er over, har relikviene etter St. Vito har nådd duomoen. Festen kan begynne.

Gode steder

å bo i/ved

Polignano a Mare,

  • Hotel Grotta Palazzese

    Hotel Grotta Palazzese

  • Borgobianco Resort & Spa

    Borgobianco Resort & Spa

Bilder fra Polignano a Mare,

Bli kjent:

Polignano a Mare, i Puglia

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top