Polignano a Mare: Skytshelgen St.Vitus

Polignano a Mare, i Puglia

Polignano a Mare: Skytshelgen St.Vitus

Skytshelgen St. Vitus hadde sin festdag denne dagen. I en nybygget og havgående paviljong ble han loset fra klippe til klippe med den lokale presten som velsignet by, beboere og fiskere.

Den gamle fiskerlandsbyen Polignano a Mare ligger på en fantastisk del av Puglia-kysten: Høye, stupbratte og forrevne klipper der Adriaterhavet skjærer inn i. Oppe fra fremspring kan man se huler høyt og lavt i fjellveggene, og små strender innerst i skarene. Og Polignano a Mare ligger på toppen av alt dette.

Orkesterplass

Et brak dundrer over byen. Så er det stille. En rakett forteller at St. Vitus har startet turen fra kirken i klippen like i nord. Vi toger gjennom folkehavet, inn den gamle byporten, forbi kulissen som er bygget til ære for helgenen foran den gamle duomoen. Et korps spiller seg gjennom en altfor smal gate, vi smyger oss gjennom en buegang som bare lokalkjente kunne vise oss – og plutselig: Vi står 30-40 meter over det dyp-blå havet. I den stupbratte klippeveggen er hulene vi har hørt om – og til og med en restaurant som er hogd ut innunder husene på toppen. Innerst i en slukt, der en liten elv munner ut nesten inne bak sentrum, leker noen unger på stranda.

Polignano a Mare,

Gatekunst er tingen når man trenger et litt stort lerrete.

Polignano a Mare,

Gatekunst er tingen når man trenger et litt stort lerrete.

Her ligger hotellet rett på klippene med nydelig utsikt over havet.

Luksuriøse Borgobianco Resort har en fantastisk beliggenhet i åsene med utsikt over Polignano og Adriaterhavet

Omgitt av gamle oliventrær, kun 5 km fra Monopoli med svømmebasseng og privat strand.

Med utendørsbasseng, restaurant og god plass finner du dette hotellet.

Her ligger hotellet rett på klippene med nydelig utsikt over havet.

Luksuriøse Borgobianco Resort har en fantastisk beliggenhet i åsene med utsikt over Polignano og Adriaterhavet

Omgitt av gamle oliventrær, kun 5 km fra Monopoli med svømmebasseng og privat strand.

Og inn med solnedgangen kommer en hel armada av båter med tuting og musikk, med den opplyste, flytende paviljongen med St. Vitus, prester og byens ordfører staselig pyntet – midt blant en håndfull politibåter. De skal tydeligvis holde tilbederne på avstand: et hundretall småbåter følger Vitus på veien. Armadaen skal innom hver eneste bukt. Mye skal velsignes underveis. Omsider fremme under terrassen vår, tar paviljongen en ekstra piruett mens folk klapper og jubler. Så glir den forbi oss, restauranten og forsvinner bak neste fremspring, like stappfull av folk som hos oss.

Magnet

Polignano a Mare er en av småbyene som ungdommer i distriktet trekker til i helgene, for å nyte utsikten, stemningen i gatene eller livet på vin- og is-barer og restauranter.
De tøffeste kommer også for å kaste seg med i stupekonkurransene som arrangeres fra terrassene fra tid til annen.
Svært mange, både lokalfolk og turister, kommer også til Polignano med sykkel for å oppleve den flotte landsbygda innenfor. Ekstra spennende er det fordi mange av småveiene som sniker seg mellom oliven- og druemarker, ikke står på noe kart. Beboerne er inderlig klar over dette og hjelper deg gjerne i riktig retning.

Gatefest

Inne i sentrum blir folkehavet stadig tettere. Salgsvogner, musikere og mini-tivoli er på plass. Et par gatekunstnere tegner sine hyllester til St. Vito på asfalten mens et band varmer opp på Piazza Aldo Moro. Hele byen er pyntet til fest.
Brått rister byen av et nytt brak. St. Vitus har gått i land. Titusenvis av lamper tennes; gate opp og ned lyses opp av bueganger satt opp for landsbyfesten. Folk stimler mot brua med den beste utsikten idet det virkelige fyrverkeriet lyser opp himmelen.
Dét kan italienerne.

Før fyrverkeriet er over, har relikviene etter St. Vito har nådd duomoen. Festen kan begynne.

 

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Bilder fra Polignano a Mare,

Kart

Polignano a Mare, i Puglia

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen