San Galgano - Midt-Italia

Sverdet i stenen

San Galgano i Toscana

San Galgano - Sverdet i stenen

Eventyret om "Sverdet i stenen" kan godt være sant. I San Galgano venter de fortsatt på den som kan trekke sverdet ut av bergnabben.

Eventyret om Sverdet i stenen kan være sant. I San Galgano venter de fortsatt på den som skal trekke sverdet ut av berget.

Hvordan det er havnet nedi steinen, er det ingen som vet helt sikkert. Det som er klart, er at sverdet er så gammelt som legenden sier og at mange har slitt seg kranke i forsøket på å trekke ut stålet. Og at katedralen nedenfor bringer deg litt nærmere himmelen.

Under himmelen

Du finner det på en kolle i Val di Merse, omtrent 40 km sørøst for Siena, ikke så langt fra Grosseto.

Det er katedralen du ser først. Det føles litt underlig å gå inn her, siden du fortsatt er ute. Veggene ruver mot himmelen; dette har vært et virkelig praktbygg før taket raste ned på slutten av 1700-tallet. De digre rosettene som sikkert slapp lyset inn gjennom vakre glassmalerier, finnes der ennå. Søyleradene og i hvert fall litt av alteret også.

- Folk gifter seg her. Så lenge det ikke regner, finnes det vel ikke noen vakrere kirke å stå brud i, mente en kar vi møtte der inne. – Stemningen er, både inne i kirken og med himmelen som tak, er jo ganske spesiell?

San Galgano - Dolvevita.no

Det FINNES et "sverd i stenen". Det står like fast som det i eventyret, og det er en gåte hvordan det havnet der. Eller...?

Sverdet i stenen

Kirken ble bygget som et kloster, men historien startet med sverdet som fortsatt står dypt i en stein oppe på kollen, opp til sides for katedralen. Det tar deg bare ti minutter å gå opp dit, til Montesiepi, og inn i det kjølige, lille kapellet som er bygget over sverdet. Det er formet som en bikube og ble bygget i 1185, på samme sted som eremittboligen der San Galgano bodde til sin død.

Det var her, fem år tidligere, at Galgano drev sverdet sitt ned i steinen med så stor styrke at ingen noen sinne har greid å trekke det ut igjen.

Inntil for ganske få år siden sto sverdet åpent til, så hvem som helst kunne ta på det, men det er nå dekket av et gjennomsiktig lokk.

Mirakelmann

Galgano Guidotti hadde fått en åpenbaring og ville følge Gud. Han ville kvitte seg med alle jordiske goder og også krigskunsten han hadde dyrket som ridder. Som et symbol på dette, drev han altså sverdet ned i steinen. Mirakuløst nok, brakk det ikke, men sank nedi – nesten helt til håndtaket.

Ferdig som ridder, levde han som eremitt oppe på høyden. Like etter sin død, i 1185, ble han kanonisert som helgen, San Galgano. Pave Urban III mente han sto som et eksempel for alle kristne riddere.

Myte?

Sverdet ble lenge ansett som en bløff. Men en metallurgisk undersøkelse ved Universitetet i Siena så sent som i 2001, viste at metallet stammer fra tidlig middelalder. En annen undersøkelse konkluderer med at det er fra 1170.

Om dette ikke skulle være nok, stemmer måten det er laget på, også med smedkunst og jernet det brukte på den tiden.

Og det er ikke funnet noen forklaring på hvordan det er festet – så godt at ingen har klart å trekke det igjen. Kanskje det ender som i historien om Kong Arthur, at en liten gutt viser seg verdig.

Apropos – det er de som mener at historien om Kong Arthur egentlig stammer herfra, blant annet fordi de faller sammen i tid.
Britene kan så ha adoptert historien som sin.

Gode steder

å bo i/ved

San Galgano

 • Villa Scacciapensieri

  Villa Scacciapensieri

 • Hotel Garden

  Hotel Garden

Bilder fra San Galgano - Klikk!

Bli kjent:

San Galgano i Toscana

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

2 thoughts on “Sverdet i stenen”

 1. Anne Sissel Bergum

  Hei Det er første gangen jeg ser at noen skriver om sverdet. I 2017 var jeg med å arrangere en pilegrimstur og en frivillig aktivitet gikk nettopp hit. Men ingen andre en vi ledere viste om det. Kong Arthur kjenner alle men ikke at historien er fra her,

  1. Det er et fantastisk sted med en unik historie. Bare kirkeruinen er absolutt verdt et besøk!
   Kjetil

Comments are closed.

Scroll to Top