Monte Capanne – Til toppen av Elba

Monte Capanne, Elba - Dolcevita.no
Monte Capanne, Elba - Dolcevita.no
Monte Capanne, Elba - Dolcevita.no

[Se video] Vi klatret til fjells. 1000 meter opp over Elba, havet og alt det grønne. Selv om det var litt skummelt i starten.

For det HAR gått vilt for seg like bortenfor der gamlingene bor i Marciana Alta: Vi var blitt pekt i retning gamlehjemmet. Det var her stien skulle starte, og helt fra starten er stien hull i hull, endevendt av noen med grov redskap. 

Finn sted å bo

Hotel Plaza

Flott beliggenhet med panoramautsikt i Porto Azzuro. Stor spaavdeling, restaurante og bar. Gratis Wi-Fi.

Hotel Cala di Mola

Hotellet i Porto Azzurro kan skilte med et saltvannsbasseng, en restaurant og en hage. Du kan glede deg over gratis Wi-Fi og privat parkering..

Hotel Desiree

Hotel Désirée ligger i den bortgjemte Spartaia-bukten, 800 m fra Procchio, og har direkte adgang til en praktfull, privat strand samt utmerkede sportsfasiliteter og hotelltjenester.

Leilighet: Residenza Belvedere

Residenza Belvedere ligger nord i Portoferraio på øya Elba. Leilighetene har en fantastisk møblert hage med basseng og panoramautsikt over havet. Overnattingsstedet tilbyr gratis parkering, gratis lån av sykkel og gratis Wi-Fi.

Monte Capanne, Elba - Dolcevita.no

– Villsvin

Villsvin, ja. Det var visst alt vi trengte å vite. Den furete karen som snakket har allerede snudd seg og stavrer av gårde før vi rekker å spørre mer. Hva med slangene vi allerede var blitt advart mot? Og den stupbratte delen av stien, med glattpolerte steiner gjennom ura oppe mot toppen?
Det var bare å prøve.

Trappetur

Toppen av Elba, Monte Capanne, stikker 1019 meter opp over havet. Stien starter på 300 og ser egentlig mest ut som en halvbred, men dog dårlig planert vei. Bort gjennom lia passerer vi under gondolbanen som mindre sportslig innstilte får bruke. Og en gruppe vandrere fra Lichtenstein.
– Fjellene her er flotte og… annerledes, sier en som kaller seg Hans, allerede overveldet over å være akkurat her. – Og utsikten fra toppen sies å være… fantastisk!
Alpegruppa tar pause ved det som skal være det eldste huset på Elba, før stien knekker av og går nærmest rett opp i røysa. Men elbanerne fornekter seg ikke. Det som ser ut som en steinrøys, skjuler en finbygd trapp. Trinn for trinn, uten slark og ustødige steiner har de sørget for leden videre oppover. Med rød-hvite merker her og der om man likevel skulle være i tvil.

Tungt opp til Monte Capanne

Ut mellom trærne får vi enkelt eglimt av det som venter. Vi begynner å komme høyt, og vi ser allerede at havet strekker seg milevis lenger enn det ser ut til ved sjøkanten.
Og det er blitt varmere. Svetten driver. Vindstilla i skogen sammen med bratt terreng merkes i lårene.
Og så, rett før et åpent platå, er vi ut av skogen. – Breathtaking, hadde vår venn Roberto sagt da han sa vi «måtte» ta turen. Han snakket ikke bare om utslag av dårlig kondis. Åsryggene ligger frodige og grønne under oss. Marciana Alta og nabobyen Poggio er blitt til små, beige husklynger langt nedi lia. Og ved det blåblanke havet ligger Marciana Marina – og så hovedstaden Portoferraio langt borte til høyre. Og best av alt: Det blåser, som alltid her på Elba.

Heller

Vi møter flere turgåere, ingen slanger (det var visst mest en spøk) eller andre villdyr (villsvin er noe sky dyr). Bare fugler, sommerfugler og noen solvarme firfisler fyker forbi.
Vi finner derimot de blankskurte steinene i ura. De ligger som en bred hellegang bortigjennom. Sånn skal det være!

360, bar og løpefart

Fra den spisse toppen av Monte Capanne ligger Elba under oss i alle retninger. 360 grader, flere ganger rundt. Med bukter, topper, knøttsmå landsbyer og hav. Og som små biter av land i det blå-blå får vi pekt ut selveste Montecristo, lille Pianosa og svære, franske Korsika. Den ser ikke ut som den ligger mer enn en liten båttur unna. Og så går vi på bar. Bestiller to kalde øl og et par panini før vi tar tønneheisen ned. Det er vel den eneste gondolen med startblokker, hvor man må ta løpefart og hoppe om bord. Moro, det.

Opp til toppen av Monte Capanne

Kart

Reisetips

Når du er på øya Elba er leiebil nesten nødvendig for å oppleve mest mulig av den. Men det kommer ann på når du er der. Midt i høysessongen bør du la være for da er det for mye trafikk på de små veien. Ellers er det bare å plukke med seg en bil fra nærmeste flyplass i Pisa, hvis du da ikke lander i Roma...
Du kan også ta toget til Piombino og derfra ferge ut til Elba. Ferga er dyr, men du kan få gode priser om du kontakter hotellet der du skal bo.

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment