Monte Capanne - Vestkysten

Til toppen av Elba

Monte Capanne i Toscana

Monte Capanne - Til toppen av Elba

Vi klatret 1000 meter opp over Elba, havet og det grønne. Monte Capanne er litt skummel i starten, men en fantastisk tur med servering på toppen.

Vi klatret til fjells. 1000 meter opp over Elba, havet og alt det grønne. Selv om det var litt skummelt i starten.

For det HAR gått vilt for seg like bortenfor der gamlingene bor i Marciana Alta: Vi var blitt pekt i retning gamlehjemmet. Det var her stien skulle starte, og helt fra starten er stien hull i hull, endevendt av noen med grov redskap.

– Villsvin

Villsvin, ja. Det var visst alt vi trengte å vite. Den furete karen som snakket har allerede snudd seg og stavrer av gårde før vi rekker å spørre mer. Hva med slangene vi allerede var blitt advart mot? Og den stupbratte delen av stien, med glattpolerte steiner gjennom ura oppe mot toppen?
Det var bare å prøve.

Monte Capanne, Elba - Dolcevita.no

Monte Capanne gir belønning for strevet både underveis og helt oppe. Mesteparten av turen kan også gjøres med heis, men da får man ikke med seg naturen langs stien.

Trappetur

Toppen av Elba, Monte Capanne, stikker 1019 meter opp over havet. Stien starter på 300 og ser egentlig mest ut som en halvbred, men dog dårlig planert vei. Bort gjennom lia passerer vi under gondolbanen som mindre sportslig innstilte får bruke. Og en gruppe vandrere fra Lichtenstein.
– Fjellene her er flotte og… annerledes, sier en som kaller seg Hans, allerede overveldet over å være akkurat her. – Og utsikten fra toppen sies å være… fantastisk!
Alpegruppa tar pause ved det som skal være det eldste huset på Elba, før stien knekker av og går nærmest rett opp i røysa. Men elbanerne fornekter seg ikke. Det som ser ut som en steinrøys, skjuler en finbygd trapp. Trinn for trinn, uten slark og ustødige steiner har de sørget for leden videre oppover. Med rød-hvite merker her og der om man likevel skulle være i tvil.

Tungt opp til Monte Capanne

Ut mellom trærne får vi enkelt eglimt av det som venter. Vi begynner å komme høyt, og vi ser allerede at havet strekker seg milevis lenger enn det ser ut til ved sjøkanten.
Og det er blitt varmere. Svetten driver. Vindstilla i skogen sammen med bratt terreng merkes i lårene.
Og så, rett før et åpent platå, er vi ut av skogen. – Breathtaking, hadde vår venn Roberto sagt da han sa vi «måtte» ta turen. Han snakket ikke bare om utslag av dårlig kondis. Åsryggene ligger frodige og grønne under oss. Marciana Alta og nabobyen Poggio er blitt til små, beige husklynger langt nedi lia. Og ved det blåblanke havet ligger Marciana Marina – og så hovedstaden Portoferraio langt borte til høyre. Og best av alt: Det blåser, som alltid her på Elba.

Heller

Vi møter flere turgåere, ingen slanger (det var visst mest en spøk) eller andre villdyr (villsvin er noe sky dyr). Bare fugler, sommerfugler og noen solvarme firfisler fyker forbi.
Vi finner derimot de blankskurte steinene i ura. De ligger som en bred hellegang bortigjennom. Sånn skal det være!

360, øl og løpefart

Fra den spisse toppen av Monte Capanne ligger Elba under oss i alle retninger. 360 grader, flere ganger rundt. Med bukter, topper, knøttsmå landsbyer og hav. Og som små biter av land i det blå-blå får vi pekt ut selveste Montecristo, lille Pianosa og svære, franske Korsika. Den ser ikke ut som den ligger mer enn en liten båttur unna. Og så går vi på bar. Bestiller to kalde øl og et par panini før vi tar tønneheisen ned. Det er vel den eneste gondolen med startblokker, hvor man må ta løpefart og hoppe om bord. Moro, det.

Gode steder

å bo i/ved

Monte Capanne

  • Hotel Plaza, Porto Azzurro

    Hotel Plaza

  • Hotel Cala di Mola_Porto Azzurro

    Hotel Cala di Mola

Bilder fra Monte Capanne - Klikk!

Bli kjent:

Monte Capanne i Toscana

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Scroll to Top