Alberobello - Sør-Italia

Trulli-byen med stein-konene

Alberobello i Puglia

Alberobello - Trulli-byen med stein-konene

Alberobello er selve Trulli-byen, akkruat som på film. Tett i tett med små dokkeaktige hus, hvitkalkede sylindre med kjegleformede skifertak.

Det er akkurat som på film. Tett i tett i tett med små hus: hvitkalkede sylindre med kjegleformede skifertak. Og en myriade av turister som ikke vet hvor de egentlig bør gå.

Det er et snodig sted. Hvitkalkede hus, firkantede eller runde som små siloer i tette klynger. Ofte mange koniske tak over ett hus, med flere altfor små rom inni. Mange av takene bærer flotte religiøse eller magiske symboler for alt fra  kjærlighet til la Madonna, Maria. Og på toppen av de fleste troner en lykkebringende figur. Selvfølgelig er det vakkert.

Trengsel

Alberobello er helt spesiell på to måter, så her bør du velge. Det er fantastisk flott, absolutt et sted å besøke. Men alle de som jobber med turismen her har aldri helt klart å finne stilen.

Det er bare å stålsette seg: Overse alle som vil mase deg innenfor de små butikkdørene – eller unngå dem.
Løsningen er enkel: Få noen til å peke ut retningen til museet, og hold deg deretter på den siden av hovedveien som går gjennom Alberobello.

Her slipper du å gå i stim. Det er her folk faktisk bor. Det er her de små gatene lever av vanlige mennesker, biler (pass tærne), lokale kjøpmenn, oppussing (en evig jobb, sies det) og kanskje noe av det artigste: hus som ennå ikke er bebodd hvor man kan se hvordan de egentlig er bygd.

Alberobello - Dolcevita.no

Takene på trullihusene er stablet opp uten mørtel. Hensikten var å kunne rive dem ned raskt nok når skatteoppkreverne kom.

Ut og opp

En lokal kar inviterer oss innenfor. Stolt vil han gjerne vise hvor spesielt huset hans er.
Det er en sval opplevelse. De over metertykke veggene holder varmen ute om sommeren og inne om vinteren. Ut til sidene fra hovedrommet er det gjerne steinhvelvinger ut til naborom. Mens det fortsatt var igjen plass utenfor, bygde folk gjerne på nye rom etter behov. Hvert rom har sin kon. Dermed kan noen av husene ha mange små tak og være svært så romslige innvendig.

Vi stusser over bjelkene tvers over rommet, over oss. Husene skulle da være selvbærende?
Forklaringen er at de slett ikke støtter opp veggene, det er bare snakk om å utnytte plassen: Mange har bygd hemser som ekstra soverom eller lager, som en ekstra, liten etasje over go’stua.

Skatte-trick

Du finner bare trullier her helt i sør av Italia. De første ble bygget på 1500-tallet som ly for husdyr og folk mens man fikk kultivert området. Eikeskogene skulle skapes om til noe nyttig, jordbruksland.
Det er for øvrig mange teorier om hvorfor de bygget hus slik, stein på stein uten mørtel.

– Folk var fattige. I tillegg ville de helst slippe unna skattekrav den gang myndighetene innførte boligskatt, forklarer Rita Guastamacchia, vår venninne fra Masseria serra dell’ isola ved Mola di Bari. – Kom det en skatteinspektør, kunne de bare rive huset over ende. En steinhaug ble selvfølgelig ikke beskattet.
I følge bøkene skal det blant annet ha skjedd i 1744 da kongen av Napoli sendte skatteinspektører til Alberobello.

Fengsel og mote

– Nå bor det dels fastboende, dels feriefolk i husene. Tidlig på 1900-tallet fungerte de derimot som en slags fengsel for prostituerte og banditter, forklarer Rita. Ikke noe staselig, med andre ord.
De siste 30 årene har det så kommet stadig mer på moten å ha en trullo. Dermed er de slett ikke for fattigfolk lenger. Selv et nedfallprosjekt/ oppussingsobjekt koster minst 100 000 euro. Men det er ved selve trulli-byen, Alberobello.
Har du lyst på et, er det absolutt mulig. Men det er strenge regler for hva du kan gjøre. I dag står trulliene i Alberobello på Unescos verdensarvliste.

Gode steder

å bo i/ved

Alberobello

  • Le Alcove-Luxury Hotel nei Trulli

    Le Alcove-Luxury Hotel nei Trulli

  • Il Gabellota Resort

    Il Gabellota Resort

Bilder fra Alberobello

Bli kjent:

Alberobello i Puglia

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å legge igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Scroll to Top