Martina Franca - Sørøst-Italia

Lykkelig død

Martina Franca i Puglia

Martina Franca - Lykkelig død

Martina Franca: Da vi kom dit, var byen i glede og sorg: En av byens oldfruer var gått bort. Det måtte feires!

Martina Franca var i glede – og sorg: En av byens oldfruer var gått bort. Det måtte feires!

Martina Franca virker like vakker og uskyldsren som navnet. Den ligger i Valle d’Itria, et triangel mellom Martina Franca, Locorotondo og Cisterino. Det kryr av trullier her; de finnes slett ikke bare i Alberobello. Bare ta med deg kikkerten ut på Via Locorotondo, på nordsiden av Martina Franca, så får du se.

Død...

I dag var det en stolt, sorgtung glede over Martina Franca. Og vi hørte hornmusikken og slagverket på lang lei.

Men våre italienske venner undrer seg: Slike orkestre brukes bare til gravferder, men denne musikken er altfor munter. Inn gjennom trange gater (det er utrolig hvor de finner det nødvendig å skilte med Parkering forbudt), forbi duomoen, over et torg og forbi vegger og porter med forklaringen på festivitasen: En av Martina Francas fruer hadde gått bort.

Martina Franca - Dolcevita.no

Ut på tur

Par med barn sykler gjennom olivenlund i Salento

Sykkel-opplevelser på Italias hæl

Sykkel, mat og vin i Salento

En minnerik, komfortabel gastronomi- og kultur-reise på sykkel på Italias hæl. En perlerad av opplevelser, smaker og vakker natur for hele familien.

– og glede

Idet vi runder et hjørne, er vi midt i folkemengden.
– Hun var fantastisk. Frisk og flott helt til det siste, roper en signora til oss, midt i et stort smil. Korpset klemmer i vei; det skimtes så vidt 30-40 meter lenger fremme. Gata er så smal at musikken gjaller mellom de hvitkalkede veggene. Følget går bare tre i bredden og nærmest bæres frem på musikken. – Hun ble hundre og et halvt. Man kan ikke sørge da! sier en annen. – Og hun ønsket seg en lystig gravferd!

Reisende i sorg

Vi holder oss andektig på avstand. Man blander seg tross alt ikke ubedt inn i lokale fester av dette slaget. Så mens følget forsvinner, tenker vi lunsj og prøver å finne frem i labyrinten av bueganger og ornamenterte bygg. Musikken forsvinner i det fjerne. Ned en trapp og rundt et hjørne, plutselig klemmer korpset i gang igjen. Hele prosesjonen er der. Vi, eller de, har gått i ring. Dette er finalen, og vi står virkelig midt i den.

En heftig jazz-låt runder av, og ferdig spilt gliser en av musikantene til oss. – Moro? Vet dere hvor gammel hun ble? Over hundre!
Det viser seg at de reiser rundt og spiller, bare ved slike anledninger. Det er sjelden de får spille gla’-låter. – Dere var heldige som fikk med dere moroa!

Ukjent opera

Martina Franca er en av de mest barokke byene i Italia, helt lys, overdådig pyntet og et sted man bør ha god plass på minnekortet. Til og med duomoen er lys og levende; denne dagen øver noen ungdommer seg til en konsert med koret. I juli har de også en operafestival, med intime utendørskonserter som hovedsakelig holdes i bakgården til Palazzo Ducale – det gamle grevepalasset. Det helt spesielle er at de bare spiller ukjente verk eller tidlige utgaver av kjente oppsetninger, som Verdis 1857-utgave av ”Simon Boccanegra”.

Bare veien til Martina Franca er en opplevelse, med alle trulliene man kan se underveis. Men det er en annen historie.

Ferieboliger

vi anbefaler

Masseria Mongio - boutique-hotell på Puglia-kysten - Labellavita

Boutique-hotell
Puglia

Masseria Mongio

Bol på en av de vakreste kyststripene i Puglia - med alt man kan ønske seg for en ferie ved havet.

Ut på tur

Par med barn sykler gjennom olivenlund i Salento

Sykkel-opplevelser på Italias hæl

Sykkel, mat og vin i Salento

En minnerik, komfortabel gastronomi- og kultur-reise på sykkel på Italias hæl. En perlerad av opplevelser, smaker og vakker natur for hele familien.

Bilder fra Martina Franca - Klikk!

Bli kjent:

Martina Franca i Puglia

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Scroll to Top