Arezzo - Midt-Italia

La vita é bella

Arezzo i Toscana

Arezzo - La vita é bella

Her møtte Roberto Benigni sin «Principessa» og fant ut at «La vite é bella». Både gamlebyen og distriktet rundt kan gjøre deg betatt.

Mercato grosso

Trenger du en toseters Lambretta med fly på forskjermen, en énarmet banditt, en gammel sang eller en veldig antikk steinportal? På antikkmarkedet i Arezzo finner man mye mer rart enn noe annet sted i Toscana – og kanskje en prinsesse eller en drøm på kjøpet.

Arezzo er mer sjarmerende i sol enn tåke, men uansett er det gamlebyen man må inn til. Her er både gammel atmosfære, moderne shopping og masse historie. Én av dem kjenner alle som har sett filmen ”La vita é bella”, kanskje den mest sjarmerende filmen som finnes fra 2. verdenskrig.
Om en italiensk jøde som holder motet oppe i både sønnen sin og konsentrasjons-brakka. Men lenge før han kommer så langt, støter han på sin tilkommende (og virkelige) kone – selvfølgelig på den skrånende piazzaen øverst i Arezzo. Og akkurat slik ser det ut der også i dag. Lite er forandret fra 1940 til innspillingen for noen år tilbake. Bortsett fra at det er det månedlige antikkmarkedet i dag.

Arezzo - Dolcevita.no

En gammel Lambretta er blant gjenstandene du kan finne på Mercato Grosso, det store markedet i Arezzo. Markedet er åpent hver første lørdag og søndag i måneden. Virkelig verdt å få med seg. Her skulle man vel hatt en stor ekstra koffert med tilbake...

Rekke-Vespaer og tinngudinner

Vi trodde det skulle fylle piazzaen. I stedet har de fylt opp bakker, veier, smug, piazzaer og butikker med alt fra nesten romerske steinportaler, enorme spisebord, nips, ballkjoler, platespillerstifter, sølvgudinnelamper, 2×1-seters-vespaer, briller, møllehjul og kommoder til… hverdag og fest. Det er mye fin stemning i slikt.
Anita falt for gudinnelampa. Far protesterte mildt. 1 000 Euro er drøyt for en brukt lampe, selv om den både er flott og av tinn. Fin var den.
Så hva reiste vi av gårde med fra Arezzo? Lite i bagasjen – annet enn en fin opplevelse rikere.

Sigarland

Vi bodde like ved Monterchi. Det er en av disse bittesmå idyllene som har sin egen lille kolle helt for seg selv. Egentlig var det en øy, men den historien og om da Hercules kom over fra Hellas en tur, får vi komme tilbake til.
Her i det innerste indre er man midt mellom Arezzo, Perugia, Siena, Asissi, Cortona og Sansepolcro. Dette er gammelt tobakkland. For det dyrkes mye tobakk også her på europeisk jord; Lucca-sigarer er kjent for kjennere som god, kraftig kost.

Markerte skyttere

Rundt omkring ligger små-landsbyer i hopetall, så vi oppsummerer raskt at om man tar sykkelen fatt, kan man komme i god form av en ferie her. Vi hørte skudd oppi lia i morges. Villsvinjakta er i full sving, og jegere med bikkjer gjør det de kan for å skaffe seg en rufsete «cingale» i fryseren. De vegvesen-oransje vestene de trekker i tyder på at de skyter på alt som ser ut som det rører på seg, men villsvin kommer visst også brått på – så det blir kanskje en del kjappe skudd fra hofta.

Gode steder

å bo i/ved

Arezzo

  • Graziella Patio Hotel

    Graziella Patio Hotel

  • Palazzo Rosadi

    Palazzo Rosadi

Bli kjent:

Arezzo i Toscana

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist i Italia over en årrekke. På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også praktiske reisetips og bo-tilbud vi har håndplukket.
Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.
Vet du om noe andre også bør få oppleve, ta kontakt så vi kan dele tipsene.

Scroll to Top