San Fruttuoso - Nordvestkysten

Et ensomt kloster og en Jesus i havdypet

San Fruttuoso i Liguria

San Fruttuoso - Et ensomt kloster og en Jesus i havdypet

Ta båttur fra Santa Margherita Ligure til Portofino og så videre til San Fruttoso. Helt uforglemmelig. Vi gikk i stedet, mot byen der Jesus står på dypt vann.

Turistfelle

For all del: Ta båten til Portofino. Bare innseilingen til den smale vika er verdt hele turen. Det er nok av skysstilbud for turister inne fra Santa Margherita Ligure. Og Portofino ER virkelig flott. Masser av små hus, små båter, sterke farger og masse liv - i et hav av turister. For, mange tar båten nettopp hit. Prisene i de eksklusive butikkene er deretter. Men flott er det.

Ta turen

Men gå videre: Fra havna i Portofino snirkler stien seg opp åsen, mellom oliventrær og tett skog og helt opp på toppen av halvøya. Det er bratt terreng, men ikke verre å gå enn for eksempel i Cinque Terre. Den brede stien følger lia gradvis oppover, så turen går greit bare det ikke er altfor varmt. Joggesko fungerer. Og fra toppunktet Monte de Portofino er utsikten strålende. Du kan se nordover helt mot Genova og sørover langs kysten helt mot nettopp Cinque Terre.

San Fruttuoso - Dolcevita.no

Tror det er noe magisk og guddommelig over San Fruttuoso. Ute i havet er det nemlig en Jesusfigur på ca 15 meters dyp.

Småby

Vi gikk bare en del av turen, så å si på den andre siden: Vi snudde på spranget, der stien knekker innover åsen ovenfor San Fruttuoso.
Derfra ser man havet glitre eviglangt utover. Langt der nede, innerst i bukta, skimtes noen bygninger mellom trærne: Klosteret som fyller det meste av bukta. Et ensomt kirketårn på en bratt kolle ovenfor og til venstre. Og like bortenfor det igjen, en liten husklynge til i sin egen, lille vik.

Utenfor duver båtene. Og det er helt stille bortsett fra pusten til et pent kledd, fransk par som har tatt bratta litt for fort: – Tres belle! Tres belle! Snart er de borte på den brede stien innover under løvkronene.

For alle

Vi hadde tatt båten rundt neset øst for Portofino og fulgt kysten vestover igjen, langs typisk Liguria-bratte klipper helt til denne bratte bukta der munkene en gang dyrket sin ensomhet.

Nå er det stort sett bare tre ting i San Fruttuoso: Klosteret med kirke, museum og boliger for de troende, og en herlig badestrand for de mer frilynte. Med restaurant og isutsalg. Og dessuten en liten husklynge bortenfor, med stedets visstnok beste restaurant. Stien dit bærer San Fruttuosos eneste veiskilt – Via San Fruttuoso, selvfølgelig. Alt er mye mindre enn Portofino, men båtene som kommer hit er også mye mindre og atskillig færre. De fleste går glipp av denne herligheten.

Fort kjent

Abbazia di San Fruttuoso di Capodimonte ble egentlig etablert av greske munker allerede på 900-tallet til minne om en spansk helgen som levde på 300-tallet, San Fruttuoso di Tarragona. Asken hans ble reddet hit da araberne invaderte Spania.

Siden har både benediktiner-munkene  og den genovesiske familien Doria bygget ut stedet. Men med lite plass kunne San Fruttuoso aldri bli så mye større enn det der. Her er det bare å kikke seg rundt, ta en tur innom kirken, museet og tårnet og nyte alt som egentlig er så bitte lite.

 

Jesus i dypet

Den største eller mest unike attraksjonen her ser du likevel ikke: En flott bronsestatue av Jesus – omtrent som den i Rio eller Maratea, bare mindre –  står på omtrent 15 meters dyp ute i bukta. Den ble oppført – eller senket – av en stor gruppe dykkere etter en dykkerulykke i 1950. ”Cristo degli abissi” eller Jesus i dypet har bare sett dagslyset på nært hold én gang siden. Etter at den ble restaurert i 1984, har den stått støtt på sitt nye fundament, med hendene åpent mot overflaten som et symbol på fred. På virkelig stille dager kan du kanskje se den fra båten du kommer hit med. Eller du kan ta med deg snorkel og dykkermaske og finne den selv – litt ut og til venstre ut fra stranda.

Gode steder

å bo i/ved

San Fruttuoso

  • Hotel Cenobio Dei Dogi

    Hotel Cenobio Dei Dogi

  • I Tre Merli Locanda

    I Tre Merli Locanda

Bilder fra San Fruttuoso - Klikk!

Bli kjent:

San Fruttuoso i Liguria

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Scroll to Top