Firenze: By med skjulte skatter

Firenze - Dolcevita.no
Firenze - Dolcevita.no
Firenze - Dolcevita.no

[Se video] Firenze har sine kuriøse sider: En ku terget en baker til han døde, et vindu har stått åpent siden et kjærlighetsdrama for over 400 år siden, og Michelangelo fikk satt en fyr i gapestokk til evig tid.

I Firenze kan du finne utallige overraskelser som hverken lokalfolk eller turistguide-forfattere kjenner til. Selvfølgelig. Firenze er et skattkammer, men de virkelige, morsomme skattene finner du ikke uten videre. Særlig ikke de som også er morsomme for ungene. Enten det dreier seg om smådjevler, hittebarn eller pur romantikk.

Finn sted å bo

Four Seasons Hotel Firenze

Four Seasons Hotel Firenze ligger ved siden av den botaniske hagen Giardino della Gherardesca, og tilbyr et 2-etasjers spa, en Michelin-restaurant og luksuriøse rom og suiter.

Portrait Firenze

Portrait Firenze tilbyr panoramautsikt over Firenze og elven Arno samt luksuriøse rom med håndlagde møbler, 30 meter fra den berømte broen Ponte Vecchio.

Villa La Vedetta

La Vedetta ligger i en bygning i nyklassisistisk stil rett ved bredden av elven Arno, en 15-minutters spasertur fra Ponte Vecchio. Hagen har boblebad, utendørsbasseng og terrasse med utsikt over Firenze.

Leilighet: Residence Hilda

Rett rundt hjørnet for Accademia Gallery og 5 minutter fra Duomo ligger Residence Hilda, som tilbyr moderne, luftige leiligheter med alle tjenestene til et førsteklasses hotell.

Firenze - Dolcevita.no

Hissig sjalusi

Innerst i en krok, utvendig på et stort, flott hus - der står en vindusskodde, en sjalusi, åpen - akkurat som den har gjort i mer enn 400 år. Ingen tør lukke den.

På 1500-tallet flyttet nemlig et ungt, nygift par inn her ved Piazza Santissima Annunziata – på siden nærmest duomoen. Men etter en kort tid måtte mannen ut i krig for å forsvare kongeriket Firenzes ære. Hans kjære skjønnhet ble igjen, og hver dag kikket hun ut gjennom vinduet etter ham. Etter hvert så hun nok bare torghandlere og barn som lekte, for mannen kom aldri tilbake – og hun døde senere i akkurat dette rommet.

Trist nok, men det merkelige skjedde først da hun var blitt båret ut og man ville lukke skoddene. Stoler og bord begynte å riste, bøker og andre gjenstander hoppet ut av hyllene og det var et svare leven – som stoppet like brått da sjalusien ble åpnet igjen.

Ku-vending, -hevn eller -heder...

De færreste legger merke til en åpen sjalusi, men hadde de visst om dramatikken innenfor her på 1500-tallet, ville de nok korset seg grundig.

En annen slags sjalusi finner man på selve duomoen. Høyt oppe på den ene siden står det eneste oksehodet på hele det digre steinbygget. Det heter seg at kona til bakeren, som holdt til tvers over gata, forelsket seg i en av murerne. Bakeren selv likte det dårlig og truet beileren på livet hvis han ikke holdt seg unna. Og som en hevn hogde mureren ut hodet og plasserte det så det stirret rett inn gjennom soveromsvinduet til bakeren. Aldri skulle han få glemme mureren!

Men, hodet har også en annen forklaring. Det var atskillige dyr, ikke minst kuer, som slet seg bokstavelig talt i hjel på stein til duomoen. Og hodet kan være satt opp som en takk, ikke til oksene, men til sliter-kuenes ære.

Michaels gapestokk

Hvis du virkelig vil briljere med en historie, kan du gjøre det foran en av de store turistfellene i Firenze: Palazzo Vecchio. Palasset med Michelangelos David-statue trekker folk akkurat som duomoen og Pontevecchio, men at du også kan se Michelangelo selv der, er lett å overse.

Det er i hvert fall én av forklaringene, at Michelangelo hogde inn et selvportrett nederst til høyre på fasaden.

Men, det er nå ikke sikkert at profilen er av ham selv, bare at han hogde den ut. Den visstnok riktige forklaringen er at Michelangelo gjorde det som hevn, for å sette en skurk i gapestokk. Utenfor Palazzo Vecchio fikk han nemlig en dag øye på en som skyldte ham penger. Han sto virkelig i en gapestokk. Michelangelo skal ha spurt en vakt hvor lenge fyren måtte stå der, han syntes det var altfor kort og sa noe slikt som at ”han skal ikke få slippe unna så lett. Her skal han få ansiktet sitt til spott og spe til evig tid.”

Kulestøt

Synes du noen av disse stedene er vanskelige å finne, så ta en tur til kuppelenden av duomoen. Til og med mange florentinere vet hva den halvmeter-store, hvite marmorskiven på bakken der er. Marmoren ble lagt ned etter en vanvittig uværs-natt i januar 1600. Det var greit at folk holdt seg inne denne natta. For, utpå natta traff et lyn den enorme, forgylte kobberkula på toppen av kuppelen – og sendte den i bakken. Kula satte skikkelig merke etter seg – og broleggerne la senere ned denne marmorskiven der hullet hadde vært.

Vin-utsalg og løveskrekk

Og slik kan man fortsette. Firenze byr på uttallige historier om alt fra både skvetne og forsteinede biskoper, smådjevler og attentatforsøk, små vinutsalg og justismord for å nevne noe. Det er ikke utenkelig at vi må fortelle flere av disse historiene fra en by som er helt fantastisk – særlig hvis man går utenom de vanlige lysløypene.

Enda en av historiene foregår ved duomoen, og en annen ved et av byens gamle, gamle vinutsalg. De har vi like godt laget et par videoer fra.

Vinsalg og løvegap

Kart

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment