Paestum - Sørvestkysten

Blant mozzarella-bøfler i Lille-Hellas

Paestum i Campania

Paestum - Blant mozzarella-bøfler i Lille-Hellas

Grmøøff! Bøflene nord for Castellabate, er noen skremmende grovbygde, brunsvarte dyr med krumme horn. Men mozzarellaen de gir oss, er ettertraktet.

De byr på mozarella og bøffelis – bedre enn noe grekerne mellom templene i Paestum fikk smake.
Bøflene pruster og stamper og skubber mot stålgjerdet i sommerheten. Slikt innbyr lite til klapp og kos. Trodde vi. Noen amerikanske unger på gårdsbesøk vil nærmere, mens mammy roper – Joey, you watch out! Do you hear me? - De er helt rolige, og ganske kloke. De bare klør seg, beroliger Francesco, guide for dagen.

Mozzarella

I produksjonshallen er det ingen dyr, bare varmt, klamt, noen enorme hvite ostekaker og en håndfull svette karer mellom stålbenkene. Her skapes mozzarellaen. Bøffel-mozzarellaen. - Melken er fantastisk. Osten er kjempegod til både pizza, tomater, til snacks – eller andre ting, forklarer Matteo. Han og to andre klemmer ut biljard-store osteballene fra varm, tyggegummi-aktig ostemasse.

Paestum - Dolcevita.no

Her går det unna. Åtte hender jobber i raskt tempo med et stort emne ost og kniper av akkurat passe store baller til ny mozzarella. Disse gutta har åpenbart gjort dette tusen ganger før.

– Mozzarella må lages på gamlemåten for å bli riktig, sier han med et hjertelig smil. – Og folk vil ha den.
I forhold til ku-mozzarellaen smaker den så mye, mye mer.
I det vi skal gå sier han:

– Ta et tips: Skikkelig mozzarella skal ikke i noe kjøleskap. Da mister den bare smaken.

I romtemp holder den seg fint i tre dager.I den lille kafeen hvor turistene får kjøle seg, byr de på bøffel-pudding, -yoghurt, -cappuccino og –is.
Litt uvant med en mocca med viltsmak, men absolutt forsøket verdt.

Vil du også smake på blodfersk Mozzarella er det bare å besøke Tenuta Vannulo.

Gresk storhet

Grekerne vant verden, i hvert fall en del av den. Og for grekerne var Paestum hovedstaden i Sør-Italia utenfor Sicilia, i hvert fall det som har overlevd tiden best. Det var en hel by, og det står ikke igjen bare enkeltsøyler og grunnmurer.

Grekerne gjorde en skikkelig jobb, så flere 20-30 meter høye templer i flere søyleetasjer står fortsatt. Den største overraskelsen i Paestum er ikke hvor store templene er – og de er svære – men mer hvor enormt det er, hele byområdet. Man tror først man kommer inn til ett tempel, noen nedslitte murer og en stump vei med gammelt vegdekke. Men så strekker det seg videre sørover. Har du et fnugg av historisk interesse, er det en opplevelse. Paestum ble bygd omkring 800 til 400 år før Kristus. Rundt 1 500 år før slaget på Stiklestad. Det setter norsk oldtidshistorie i perspektiv.

Gode steder

å bo i/ved

Paestum

  • Mec Paestum Hotel

    Mec Paestum Hotel

  • Hotel Botanico San Lazzaro

    Hotel Botanico San Lazzaro

Bilder fra Paestum - Klikk!

Bli kjent:

Paestum i Campania

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

Vi har bodd og reist med familien rundt i Italia over en årrekke.
På Dolcevita.no har vi samlet noen av opplevelsene våre helt tilbake fra 1999, da vi også startet nettstedet.
Her finner du også bo-tilbud fra vår nære samarbeidspartner som vi virkelig kan anbefale.
Buon viaggio!

Scroll to Top