Paestum – Blant mozzarella-bøfler i Lille-Hellas

Paestum - Dolcevita.no
Paestum - Dolcevita.no
Paestum - Dolcevita.no

Grmøøff! Bøflene nord for Castellabate, er noen grovbygde, brunsvarte dyr med krumme horn. De byr på mozarella og bøffelis – bedre enn noe grekerne mellom templene i Paestum fikk smake.

Bøflene pruster og stamper og skubber mot stålgjerdet i sommerheten. Slikt innbyr lite til klapp og kos. Trodde vi. Noen amerikanske unger på gårdsbesøk vil nærmere, mens mammy roper – Joey, you watch out! Do you hear me? - De er helt rolige, og ganske kloke. De bare klør seg, beroliger Francesco, guide for dagen.

Finn sted å bo

Mec Paestum Hotel

TMec Paestum Hotel ligger kun 5 minutters gange fra stranden og 800 meter fra det UNESCO-vernede arkeologiske stedet samt det nasjonale arkeologiske museet i Paestum.

Hotel Botanico San Lazzaro

Hotellet ligger ved sjøsiden av Maiori med panoramautsikt over Middelhavet. Utendørs basseng og privat strand. Gratis Wi-Fi.

NH Collection Grand Hotel Convento di Amalfi

Dette vakre hotellet er et tidligere kloster fra 1200-tallet som ligger på toppen av en klippe i Amalfi. Hotellet tilbyr gratis Wi-Fi, interessant arkitektur, hypermoderne rom og et imponerende evighetsbasseng med utsikt over Middelhavet.

Leilighet: Conca Degli Dei

Conca Degli Dei ved sjøsiden av Laura tilbyr flere leiligheter med plass for 2-5 personer. Godt utstyrte leiligheter, stor hage, svømmebasseng og restaurante.

Paestum - Dolcevita.no

Mozzarella

I produksjonshallen er det ingen dyr, bare varmt, klamt, noen enorme hvite ostekaker og en håndfull svette karer mellom stålbenkene. Her skapes mozzarellaen. Bøffel-mozzarellaen. - Melken er fantastisk. Osten er kjempegod til både pizza, tomater, til snacks – eller andre ting, forklarer Matteo. Han og to andre klemmer ut biljard-store osteballene fra varm, tyggegummi-aktig ostemasse. – Mozzarella må lages på gamlemåten for å bli riktig, sier han med et hjertelig smil. – Og folk vil ha den.
I forhold til ku-mozzarellaen smaker den så mye, mye mer.
I det vi skal gå sier han: - Ta et tips. Skikkelig mozzarella skal ikke i noe kjøleskap. Da mister den bare smaken. I romtemp holder den seg fint i tre dager.
I den lille kafeen hvor turistene får kjøle seg, byr de på bøffel-pudding, -yoghurt, -cappuccino og –is.
Litt uvant med en mocca med viltsmak, men absolutt forsøket verdt.

Gresk storhet

Grekerne vant verden, i hvert fall en del av den. Og for grekerne var Paestum hovedstaden i Sør-Italia utenfor Sicilia, i hvert fall det som har overlevd tiden best. Det var en hel by, og det står ikke igjen bare enkeltsøyler og grunnmurer.
Grekerne gjorde en skikkelig jobb, så flere 20-30 meter høye templer i flere søyleetasjer står fortsatt. Den største overraskelsen i Paestum er ikke hvor store templene er – og de er svære – men mer hvor enormt det er, hele byområdet. Man tror først man kommer inn til ett tempel, noen nedslitte murer og en stump vei med gammelt vegdekke. Men så strekker det seg videre sørover. Har du et fnugg av historisk interesse, er det en opplevelse. Paestum ble bygd omkring 800 til 400 år før Kristus. Rundt 1 500 år før slaget på Stiklestad. Det setter norsk oldtidshistorie i perspektiv.

Kart

Tips

Vil du besøke Mozzarella-farmen Tenuta Vannulo så finner du den i Via Galileo Gallilei i Capaccio nær Paestum.

Hotell

Bestill evt. på nettsidene til Booking.com...

Se flere reisetips...

Leie bil
Buss - Tog
Ferger - båt
Praktisk
Været
Apper

Leave a Comment