Paestum: Blant mozzarella-bøfler i Lille-Hellas

Paestum i Campania

Paestum: Blant mozzarella-bøfler i Lille-Hellas

Paestum - Blant mozzarella- og melkebøfler i lille Grekenland. Grmøøff! Bøflene nord for Castellabate, er noen grovbygde, brunsvarte dyr med krumme horn.

De byr på mozarella og bøffelis – bedre enn noe grekerne mellom templene i Paestum fikk smake.
Bøflene pruster og stamper og skubber mot stålgjerdet i sommerheten. Slikt innbyr lite til klapp og kos. Trodde vi. Noen amerikanske unger på gårdsbesøk vil nærmere, mens mammy roper – Joey, you watch out! Do you hear me? - De er helt rolige, og ganske kloke. De bare klør seg, beroliger Francesco, guide for dagen.

Mozzarella

I produksjonshallen er det ingen dyr, bare varmt, klamt, noen enorme hvite ostekaker og en håndfull svette karer mellom stålbenkene. Her skapes mozzarellaen. Bøffel-mozzarellaen. - Melken er fantastisk. Osten er kjempegod til både pizza, tomater, til snacks – eller andre ting, forklarer Matteo. Han og to andre klemmer ut biljard-store osteballene fra varm, tyggegummi-aktig ostemasse. – Mozzarella må lages på gamlemåten for å bli riktig, sier han med et hjertelig smil. – Og folk vil ha den.
I forhold til ku-mozzarellaen smaker den så mye, mye mer.
I det vi skal gå sier han: - Ta et tips. Skikkelig mozzarella skal ikke i noe kjøleskap. Da mister den bare smaken. I romtemp holder den seg fint i tre dager.

Paestum

Her går det unna. Åtte hender jobber i raskt tempo med et stort emne ost og kniper av akkurat passe store baller til ny mozzarella. Disse gutta har åpenbart gjort dette tusen ganger før.

Paestum

Her går det unna. Åtte hender jobber i raskt tempo med et stort emne ost og kniper av akkurat passe store baller til ny mozzarella. Disse gutta har åpenbart gjort dette tusen ganger før.

Mec Paestum Hotel ligger kun 5 minutters gange fra stranden og 800 meter fra det UNESCO-vernede arkeologiske stedet samt det nasjonale arkeologiske museet i Paestum.

Hotellet ligger ved sjøsiden av Maiori med panoramautsikt over Middelhavet. Utendørs basseng og privat strand. Gratis Wi-Fi.

Dette vakre hotellet er et tidligere kloster fra 1200-tallet som ligger på toppen av en klippe i Amalfi. Hotellet tilbyr gratis Wi-Fi, interessant arkitektur, hypermoderne rom og et imponerende evighetsbasseng med utsikt over Middelhavet.

Conca Degli Dei ved sjøsiden av Laura tilbyr flere leiligheter med plass for 2-5 personer. Godt utstyrte leiligheter, stor hage, svømmebasseng og restaurante.

Mec Paestum Hotel ligger kun 5 minutters gange fra stranden og 800 meter fra det UNESCO-vernede arkeologiske stedet samt det nasjonale arkeologiske museet i Paestum.

Hotellet ligger ved sjøsiden av Maiori med panoramautsikt over Middelhavet. Utendørs basseng og privat strand. Gratis Wi-Fi.

Dette vakre hotellet er et tidligere kloster fra 1200-tallet som ligger på toppen av en klippe i Amalfi. Hotellet tilbyr gratis Wi-Fi, interessant arkitektur, hypermoderne rom og et imponerende evighetsbasseng med utsikt over Middelhavet.

I den lille kafeen hvor turistene får kjøle seg, byr de på bøffel-pudding, -yoghurt, -cappuccino og –is.
Litt uvant med en mocca med viltsmak, men absolutt forsøket verdt.

Vil du også smake på blodfersk Mozzarella er det bare å besøke Tenuta Vannulo.

Gresk storhet

Grekerne vant verden, i hvert fall en del av den. Og for grekerne var Paestum hovedstaden i Sør-Italia utenfor Sicilia, i hvert fall det som har overlevd tiden best. Det var en hel by, og det står ikke igjen bare enkeltsøyler og grunnmurer.
Grekerne gjorde en skikkelig jobb, så flere 20-30 meter høye templer i flere søyleetasjer står fortsatt. Den største overraskelsen i Paestum er ikke hvor store templene er – og de er svære – men mer hvor enormt det er, hele byområdet. Man tror først man kommer inn til ett tempel, noen nedslitte murer og en stump vei med gammelt vegdekke. Men så strekker det seg videre sørover. Har du et fnugg av historisk interesse, er det en opplevelse. Paestum ble bygd omkring 800 til 400 år før Kristus. Rundt 1 500 år før slaget på Stiklestad. Det setter norsk oldtidshistorie i perspektiv.

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Kart

Paestum i Campania

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen