Pompei: Frossen heksegryte

Pompei i Campania

Pompei: Frossen heksegryte

Pompei: Frossen heksegryte. Det gikk hett for seg da Vesuv vrengte seg over Pompei og Herkulaneum i -79. Vulkanen murrer fortsatt, mens millioner av naboer håper reprisen drøyer.

Feid død

Pompei er virkelig en hel by. Det virker kanskje opplagt, men man forstår det ikke helt før man ser det. Helt siden 1860-årene har de gravd seg meter på meter ned og fått frem kvartal etter kvartal med gater, hus, kirker, teatre, amfier, butikker, boliger, verksteder, kunst, gater og rennesteiner – kort sagt en utrolig mengde gamle minner. Det er stort, og det er tragisk. Når du går gjennom gatene, går det sakte opp for deg hva som skjedde her den gangen for lenge siden. Folk forsto ikke alvoret. Fjellet hadde murret før. Men den dagen ble hele byen, husene, folk og dyr begravet eller brent levende. Den dagen frøs hverdagen fast i en vanvittig varme.

Nabobyene Herculaneum (Ercolano på italiensk) og Torre Annunziata led samme skjebne. Pompei er ganske hel. (Hereculaneum er enda helere, bare mindre.) Byen ble aldri oversvømt av lava, men begravd under seks meter aske og pimpstein. Byene ble også rammet av en brennhet, såkalt pyroklastisk bølge av gass og småstein som drepte alle som var igjen. Bare i Pompei døde over 2000 mennesker i utbruddet.

NRK, mai 2018: Fant skjelett av mann halshogd av 300 kg tung stein

Pompei

Her er vel datidens største skrytebilde uten tvil :-)

Pompei

Her er vel datidens største skrytebilde uten tvil :-)

Hotellet ligger 6 minutters gange fra stranden. Vittoria ligger på en klippe i en privat middelhavspark med utsikt over Napolibukten, og omfatter 3 historiske bygninger.

Bellevue Syrene har panoramautsikt over Napolibukten, og er et elegant valg for ditt opphold i Sorrento. Hotellet tilbyr et utendørsbasseng og kostnadsfri Wi-Fi overalt.

Grand Hotel Ambasciatori ligger på en klippe med utsikt over Tyrrenhavet i Sorrento, og har takterrasse med utsikt over Napolibukten, egen strand, hage med basseng og gratis Wi-Fi.

Hotel Santa Caterina gir nydelig utsikt over Amalfikysten, og er en villa i jugendstil som er bygget på en klippe med utsikt over havet.

Hotellet ligger 6 minutters gange fra stranden. Vittoria ligger på en klippe i en privat middelhavspark med utsikt over Napolibukten, og omfatter 3 historiske bygninger.

Bellevue Syrene har panoramautsikt over Napolibukten, og er et elegant valg for ditt opphold i Sorrento. Hotellet tilbyr et utendørsbasseng og kostnadsfri Wi-Fi overalt.

Grand Hotel Ambasciatori ligger på en klippe med utsikt over Tyrrenhavet i Sorrento, og har takterrasse med utsikt over Napolibukten, egen strand, hage med basseng og gratis Wi-Fi.

Renner
Gatene i Pompei var og er som omvendte rennesteiner. Det vil si, veiene er felt ned, og fotgjengerovergangene er virkelig overganger, bygd opp med så store steiner at man kunne komme tørrsandalet over når regnet flommet gjennom gatene. Åpningen mellom steinene passet sikkert perfekt til hjulene på vognene de brukte den gang, og til de få spesialbygde bilene de bruker i Pompei i dag. Du bør ha god tid her, ikke minst for å la tankene drive om hva dette var. Og for å fordøye utallige inntrykk. Pompei er stort på flere plan.

Mosaikk

På hver side ligger husene tett. Rett innenfor der en inngang må ha vært, står en flislagt vinkelbenk med nedfelte vaskeservanter. Eller kanskje det var lagerbeholdere for oliven, druer og pasta. Ved porten til en herskapsvilla er det rester av et veggmaleri. Et par menn poserer. Den ene har det som må være et enormt fruktbarhetssymbol. Innenfor døråpningen litt lenger nede ser man et praktfullt mosaikkgulv. Bitte små fliser i praktfulle farger som former et vakkert sommerbilde. Det er nesten komplett. Her bodde fintfolk.

To steder har de gravd ut hele teatre. Amfiene kunne ta imot et par tusen mennesker for å ta imot datidens underholdning. Ikke store som Colloseum, men større enn det de fleste småbyer kan vise til i dag, særlig nordpå. Men det er kanskje vel så imponerende hva de har klart å grave ut med små spader, skjeer, skraper og pensler. Da de første funnene ble gjort, ante de lite om at en hel by hadde ligget skjult under bakken i tusener av år.

Evig bevart

Sterkest inntrykk på de yngste blant oss, gjorde likevel en hund. Det er selvfølgelig lenge siden den døde, men den var utvilsomt død. Vi fant gipsavstøpningen av den i en bortgjemt krok. Kanskje den lå og sov, i hvert fall ligger den med beina passelig utstrakte og forteller en bitteliten historie om hverdagen i Pompei den dagen alt gikk galt. – Stakkars, var kommentaren fra jentungen. Ved siden av ligger avstøpningen av et menneske, med hendene over hodet for å beskytte seg. Brutalt nok; de ble stekt. En får tro de ikke rakk å lide da plasmabølgen kom, en storm av varme på rundt 500 grader. Etter hvert smuldret likene, og det ble hulrom. Når arkeologene fant dem, fylte de nedi gips. Til slutt kunne de grave unna den kompakte askejorda og fant fullstendige avtrykk slik som disse.

Ta tid

Som sagt: Du trenger god tid i Pompei. Det er stort, det tar tid å fordøye opplevelsene, og ofte er det mye folk. Vi kom en solrik dag midtvinters og dermed slapp vi å ta dagen i kø. Det er så mye å se og så mange inntrykk at både Pompei og du selv fortjener bedre enn det. Pompei er også et av de stedene du absolutt bør lese mer om før du går inn. Jo mer du vet, jo mer kjenner du igjen, og jo flottere blir opplevelsen av en helt spesielt bevart, romersk by.

Og – det er vel en selvfølge – ta med drikke. Pompei er heit nok selv på en normalt varm sommerdag.

Tips

Besøk gjerne Herculaneum og Pompei på dagsturer. Omkring er det ikke akkurat verdens fineste sted, men historisk er det veldig spennende. Dagsturer fra nydelige Amalfikysten eller lengere nord er å anbefale.
Herculaneum (Ercolano) er åpent daglig fra 1. april til 31. oktober fra kl. 08.30 til 18.30. Resten av året stenger det kl.17.00.
Pompei er åpent fra november til mars fra 08.30 til 17.00 og fra april til oktober fra 08.30 -18.30.

Ta med vannflaske og gode sko. Barnevogn egner seg lite da veidekket er alt annet enn slett. Dessuten er det inn og ut av hus og ruiner.

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Kart

Pompei i Campania

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen