Klippeklosteret ved Lago Maggiore

Quicchio i Lombardia

Klippeklosteret ved Lago Maggiore

Santa Caterina del Sasso henger nærmest limt inn i fjellsiden. De gamle munkene visste å beskytte seg, – eller kanskje de bare ville understreke det asketiske da de bygde sin hellige kirke midt imot avgrunnen.

De gamle munkene visste å beskytte seg, – eller kanskje de bare ville understreke det asketiske da de bygde sin hellige kirke midt imot avgrunnen. Bli med til Eremo di Santa Caterina del Sasso.

Det var Kari som sa det, at vi absolutt burde gå i kirken. Øyene i Lago Maggiore er flotte nok, men mange overser den helt spesielle kirken og klosteret som henger midt i fjellveggen på østsiden av Storsjøen – Lago Maggiore.

Der som ingen skulle tru…

På den lille rutebåten fra Stresa, tar det lang tid før vi oppdager noe spesielt gjennom disen, på den andre ganske tomme siden av sjøen. Men en kjentmann peker, og joda, vi ser en fjellvegg. Ikke akkurat førstevalget om en skulle velge seg en tomt i området – selv om utsikten sikkert er bra.

Så dukker det gradvis frem noe, bokstavelig talt midt i stupet. En kirke, attpåtil med et lite tårn, noe som kan være et lite kloster og så en liten bygning imellom. Noen hage eller klostergård til stille ettertanke er det neppe plass til. Bare noe som ser ut som små huler der fjellet sikkert har rast ut en gang. Og ned ovenifra skimtes litt av en smal sti, det som en gang var eneste vei til Eremo di Santa Caterina del Sasso.

Quicchio

Denne karen har ligget her en stund...

Quicchio

Denne karen har ligget her en stund...

Villa e Palazzo Aminta ligger ved bredden av Lago Maggiore, og har et luksuriøst velværesenter, en privat strand og et oppvarmet utendørsbasseng med utsikt over De borromeiske øyer.

Denne majestetiske bygningen i jugendstil har innendørs- og utendørsbassenger og et spa. Hotellet ligger ved bredden av innsjøen Lago Maggiore i Stresa, midt imot Borromeo-øyene.

Hyggelig hotell med privt hage og utsikt til innsjøen.

Grand Hotel Bristol ligger ved foten av Alpene, og gir utsikt over innsjøen Lago Maggiore og Borromeo-øyene. Hotellet ligger i en historisk bygning, og har et basseng med panoramautsikt og en stor, frodig hage.

Villa e Palazzo Aminta ligger ved bredden av Lago Maggiore, og har et luksuriøst velværesenter, en privat strand og et oppvarmet utendørsbasseng med utsikt over De borromeiske øyer.

Denne majestetiske bygningen i jugendstil har innendørs- og utendørsbassenger og et spa. Hotellet ligger ved bredden av innsjøen Lago Maggiore i Stresa, midt imot Borromeo-øyene.

Hyggelig hotell med privt hage og utsikt til innsjøen.

Sterke farger

Opp fra brygga har de bygget en atskillig mer turistvennlig trapp, passe bred for de sju-åtte som er på tur i dag. Det er ikke spesielt romslig. Men gjennom en passasje og en klostergang, så står vi på stedets svar på Romas Piazza San Pietro, noen korte skritt fra selve ”duomoen”, den merkelig store kirken til ære for Santa Caterina.

Innenfor døra forstår vi hvorfor Kari sendte oss hit. Hele rommet er overdådig pyntet, det er fantastiske fresker i kraftige farger. Rustningkledde soldater, dyr og helgener. Vinduene har flotte glassmalerier, og det finnes attpåtil et orgel – datert 1783.

Også taket er praktfullt, selvfølgelig med ulike religiøse motiv og en klar-blå himmel. Den kunne nesten vært virkelig, om ikke en del flak hadde falt ut. Fuktigheten har satt sine spor. Mye av kirkerommet er tross alt gravet inn i klippen; flere steder er veggene rent fjell.

Forliste

– Det er riktig at kirken VAR liten, eller egentlig at kirkene var små, forklarer en som har vært her før. Opprinnelig var det fem små kapell. – Fire av kapellene er bygget sammen. I det femte hviler levningene av salige Besozzi i en glass-sarkofag.

For, det sies at en av kirkene og kanskje klosteret ble grunnlagt av en handelsmann som forliste utenfor den stupbratte kysten på 1300-tallet. Alberto Besozzi reddet seg i land, og i takknemlighet skal han ha tilbrakt resten av livet asketisk i en grotte, i bønn. Samtidig fikk han bygget mer eller mindre av dette klosteret som fortsatt henger her midt i fjellsiden.

Hele sannheten kjenner ingen, men flott som klosteret er: Rett før første verdenskrig fikk klosteret status som nasjonalmonument. Og den lille hulen han opprinnelig søkte tilflukt i, har fortsatt sitt lille alter – inne bak kirkeplassen og en diger druepresse. Egen vin må ha vært en selvfølge.

Storsjøen

Utsikten fra klostergangen utover den dypgrønne innsjøen er storslått. Et lite hav med småbåter, noen øyer og de mektige fjellene over vestkysten. Mottarone skimtes bare så vidt gjennom disen. Det er lett å forstå at Besozzi trengte litt tid til ettertanke her oppe i bratta.
På veien tilbake dukker det opp, alt det andre som Lago Maggiore er mest kjent for: Fiskerøya Isola dei Pescatori og Isola Bella med hagene der hvite påfugler holder til. Men også praktfulle herregårder og villaer med tårn og spir. Inni Stresa er flere av dem gjort om til hotell med velfristerte hageanlegg.
Og på havna puster noen syklister ut etter enda noen mil langs sjøen. Gråhårete og skallede karer med meget smale dekk og landslags-liknende drakter som bare buler på litt uvante steder.
Men de er nok spreke i massevis, som Karis mann Luigi. Han inviterte oss en gang med på å sykle innsjøen rundt. Vi forstår at dét neppe er for nybegynnere.

Og at turen til Santa Caterina er for å oppleve mer enn bare kirken i fjellveggen.

 

  • carolines gourmet
  • dolcevita.no

Bilder fra Quicchio

Kart

Quicchio i Lombardia

Problemer med kartet? Gi oss beskjed om hvilken side det gjelder!

Anita og Kjetil i Dolcevita.no

Anita Salamonsen og Kjetil Grude Flekkøy

På Dolcevita.no har vi samlet våre opplevelser og erfaringer fra Italia helt siden 1999.
I tillegg finner du praktiske reisetips og håndplukkede bo-tilbud (over). Bruk dem, så hjelper du oss å drive nettstedet videre.

Har du noe du vil vise frem, ta kontakt så vi kan fortelle flere om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å legg igjen kommentarer, godtar du våre personvernregler.

Rull til toppen